Vélemény

Mit tesz a járvány a politikai kultúrával?

Karantén és politika, járvány kontra gazdasági válságkezelés: Magyarországon az átmeneti nemzeti összefogás helyett fokozódnak a békebeli közéleti indulatok.
Szombathy Pál

2020. április 11. 09:30

Orbán Viktor
- MTI-felvétel

Szlovákiában a katonaság roma telepeket zár le a koronavírus miatt, Magyarországon a kormány csak meghosszabbította határozatlan időre a kijárási korlátozást, nem szigorított rajta, amit az ellenzék kifogásol, viszont a húsvéti hosszú hétvégére a polgármesterek felhatalmazást kaptak keményebb rendelkezésekre – Orbán Viktor tudja, hogy a magyarok örök kurucok vagy inkább slampos az élet a „diktatúrában”? Mi van itt, kérdezheti fejét kapkodva az ember, ha nem akar beállni a primitív törzsi értelmező mezőbe, ahol a járvány ürügy a magyar miniszterelnök megbuktatásáról álmodni, vagy ahol a vírushelyzet megítélése egybeesik a kormányzati kommunikációval, legyen az bármi aznapra.

Türelemre lenne most szükség.

A járvány kezelésének egészségügyipolitikaigazdasági sikerességét utólag dönti el az idő: az alapos elemzések és a világszerte alkalmazott stratégiák összevetése, már amennyiben összehasonlíthatóak ebben a tekintetben az országok. Kétlem, hogy igazán objektíven igen:

tényleg egy új globális jelenség mutatkozott be, a tapasztalatok korlátozottak.

Magyarországon járványügyben sem jött létre ideiglenes nemzeti megegyezés, jóindulatú hozzáállás a hivatalos szervek erőfeszítéseihez, sokkal inkább a napi politikai viták és utálatok egyenes folytatása, kivetülése történik a koronavírus árnyékában. Jöjjön bármiféle lépés, hangozzék el bármilyen nyilatkozat, minden azonnal, szinte gépiesen a kormány–ellenzék koordináta-rendszerben értelmeződik. Ha Orbán elvonja a jogokat és szigorít, akkor diktátor, ha éppen odaadja a döntéseket a polgármestereknek és nem keményít be, akkor döntésképtelen cinikus felelősséghárító; ha ingyen parkoltat Budapesten, vírusrobbantó, ha végre maszkokat hozat, későn teszi – egyszerűen nem hozhat jó döntést az őt rühellők gondolkodása szerint, hiszen O1G eleve csak rossz dolgokat tesz: vita ebben nincs, döntsd el, hova állsz, a magyar diktatúra vagy az európai szabadság oldalára. Ennek a törzsi háborúnak élharcosai olyan úgynevezett csúcsértelmiségiek is, akiktől elvileg higgadtabb és árnyaltabb gondolkodást várnánk – persze, ha nem a történelmet tanulmányozzuk, amely ezer példával szolgál a politika bűvkörében csapdába esett értelmiségről.

Járvány idején jönnek a politikai józanságot megtámadó fertőzések is: amikor például régi szoci csibészek javasolják elvenni újoligarcháktól a pénzt azzal a jelszóval, hogy a szegényeknek kell odaadni: a dolgot nevezhetjük némi gyanakvással Robin Houdini-ciklusnak.

Komolyan gondolja valaki, hogy Mészáros Lőrinc „magánvagyonának” szétosztása kontra Dobrev Klára néhány kórházi ajándékmaszkja számolja fel a rendszerváltás harminc évének torzulásait?

Ettől persze a válság kezelésébe igenis bele kell vonni a tehetősebb rétegeket a társadalmi szolidaritás jegyében. A vírus okozta piaci válság kapcsán elhangzik ismét a feltétel nélküli alapjövedelem terve is, de mitől lenne baloldali egy ilyen törekvés? Az én szememben a baloldaliság a munka tiszteletét jelenti, a baloldal a minél nagyobb foglalkoztatásért küzd, nem pedig a segélyekért, amelyek kiváltják a munkát, s az emberek egy részéről végképp lemondva vetnek nekik némi pénzt, bódulatot és szórakozást, ahogyan a disztópiákban gyakran olvasható; ehhez képest a makacs baloldaliak azért küzdenének, hogy legyen munka, s vele társadalmi státus és önbecsülés. A valódi baloldaliaknak e küzdelemben egy ponton kötelező lenne szembeszállniuk az úgynevezett fejlődéssel, a technika primátusával, amely a haszon növelése érdekében a racionalizálás jelszavával gépekre cseréli az embereket. Lehet baloldali valaki úgy, hogy elkerülhetetlen jónak tartja a technika fejlődését, s vele elkerülhetetlennek a munka megszűnését tömegek számára?

Kérdések, melyeket egy globális krízis hoz felszínre, dilemmák, melyeket nem a járvány szorításában kellene politikai divattermékké erősíteni.

Támogassa az ujszo.com-ot

Az elmúlt időszakban arra kértük olvasóinkat, járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez annak érdekében, hogy a jelentős költségekkel járó hiteles, megbízható hírszolgáltatást hosszú távon biztosítani tudjuk.

Köszönjük a pozitív fogadtatást. Jó érzés tudni, milyen sokan tartják fontosnak a független, magyar nyelvű újságírás fennmaradását Dél-Szlovákiában, és milyen sokan szeretik az Új Szót.

A beérkezett támogatások lehetővé tették, hogy új munkatárssal bővítsük az ujszo.com professzionális csapatát, fejlesszük szolgáltatásainkat, növeljük az ügyeletben töltött órák számát. Nagyszerű eredmény ez olyan gazdasági környezetben, ahol a fejlesztések helyett a költségek visszafogása került sok helyen célkeresztbe.

Hálásak vagyunk eddigi támogatásaikért, és kérjük, továbbra is segítsék az ujszo.com fejlesztését. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
adóhivatal

Milliárdokat veszítünk az adócsalók miatt

NAKA

Anyagyilkosságot akadályozott meg Köbölkúton a NAKA

Marco Rossi

Felejthetetlen nappalok, álmatlan éjszakák

szlovákok

A kishitűség diadala

galeria

Galéria: Te hallottad gyerekkorodban ezeket a tévhiteket? Vajon mennyiben igazak?

vatikan

Pókember látogatta meg Ferenc pápát

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.