Mindent, mindenhol, egyszerre

globális felmelegedés

Az IPCC legújabb jelentésében tisztán, közvetlenül tudatja a testület az emberiséggel: ha nem cselekedtek azonnal, visszafordíthatatlan következmények várják utódaitokat.

António Guterres, az ENSZ főtitkára ugyan még optimistán nyilatkozott. Véleménye szerint ez a legutóbbi nyilatkozat, ami az előző három nagyobb és három kisebb irányelv eredményei összefoglalójának tekinthető, egy útmutató bolygónk országai és kormányai számára. Egy útmutató, amit, hogyha betartanánk, akkor még megfékezhetnénk bolygónk átlaghőmérsékletének 1,5 fokos felmelegedését. Ha a gazdag országok 2030-ig, a szegények 2040-ig felhagynak a szén használatával, és a gazdag országok dekarbonizálják áramtermelésüket, azaz szén-dioxid-kibocsátás nélkül termelnének áramot, akkor még lenne esély erre.

De ez, kiindulva abból, hogy valójában mi is történik bolygónkon, 99,99%-ra nem fog bekövetkezni.

A kutatók és a tudósok már évtizedek óta próbálják figyelmeztetni az óriási társaságokat, a politikusokat és a civil társadalmat, hogy fontos változtatásokra van szükségünk, ami a fosszilis nyersanyagok energiatermelésre való használatát illeti. Évtizedek óta figyelmeztetnek minket, hogy a szén-dioxid koncentrációjának fékezhetetlen növekedése légkörünkben nemcsak a világ átlaghőmérsékletét fogja megnövelni, hanem elsavasítja óceánjainkat is, ami a korallok és más tengeri élőlények kihalásához vezet. A magasabb átlaghőmérséklet miatt elolvadnak a sarki jégtakarók és a gleccserek, megemelkednek az óceánok és tengerek szintjei, emberek és állatok életterei semmisülnek meg.

És az tény, hogy még ha 2 fokkal vagy akár többel is növekszik az átlaghőmérséklet, akkor nem fog az emberiség egyik napról a másikra kihalni, ahogy Hoesung Lee, az IPCC elnöke mondta. De ez ne nyugtasson meg minket! Miért?

Gondoljunk csak bele, hogyan kezelte a globális társadalom már csak az elmúlt évek válságait. Az Amerika által kirobbantott illegális közép-keleti háborúk következményeiként több millió menekült indult el Európa felé, amire az európai országok, amelyek jelentős része szereti magát úgy feltüntetni, hogy keresztény értékekre támaszkodnak, az ige „szeresd felebarátodat” és „segíts a rászorulókon” intelmeit semmibe véve militarizálni kezdték határaikat, menekülttáborokat építettek. És ha ez nem lenne elég, az opportunista, populista politikusok hasznos bűnbakot találtak a menekültekben, és a helyi lakosságot uszítani kezdték ellenük. Az afrikai kontinensről érkező menekültek sorsa sem volt jobb. És azok jelentős része már a klímakatasztrófa reális következményei miatt menekült. Itt legyen megemlítve, hogy nem csak az európaiak bánnak a menekültekkel úgy, mint a szeméttel. A helyzet a világ minden részén hasonló, ahol menekültek vannak.

Koronavírus-világjárvány? Az első napokban mindenki a nagy szolidaritásról beszélt. Együtt sikerülni fog! És mi lett belőle? Egy megosztott társadalom, amit dezinformációkkal megőrjítettek.

És amikor már azt hittük, hogy a járvány le fog csillapodni, Putyin kirobbantotta népirtó háborúját Ukrajna ellen. És a járvány alatt kialakult dezinformációs csatornák tovább bomlaszthatták a társadalmat.

Kaphatunk mi bármilyen jó útmutatót a klímakatasztrófa megállítására, és lehetünk bármennyire derűlátók, amíg a világ civil társadalma nem fog globálisan összefogni és együttes polgári engedetlenséggel arra kényszeríteni a jelen törvényhozóit, hogy az útmutatóban leírt, változáshoz szükséges intézkedéseket végrehajtsák, és az óriásvállalatokat szabályozzák, hanem hagyni fogja magát egymás ellen feluszítani nemzet, vallás, szexuális orientáció, nemi identitás és hasonló dolgok miatt, addig a helyzet csak romlani fog.

Most van az utolsó lehetőségünk, hogy mindent, mindenhol, egyszerre megváltoztassunk, hogy egy élhető bolygót örökölhessenek a jövőbeli nemzedékek. Ha a tribalizmus, azaz a negatív értelemben vett törzsi rendszer mellett döntünk, akkor szépen lassan összedől minden, mindenhol. Lépésről lépésre.

Tényleg azt akarjuk, hogy a túlélőknek az emberiség hamvaiból kelljen feltámadnia, mint egy főnix?

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!