Milyen lesz a szlovák elektromos autóipar?

volkswagen

Az ismét rohamosan súlyosbodó járványhelyzet mellett nehéz hosszú távú stratégiai kérdésekre összpontosítani, ám nem kevés olyan téma van, melynek horizontja meghaladja az elkövetkező éveket, és alapjaiban határozhatja meg Szlovákia jövőjét.

Ilyen például a hazai autóipar, hiszen most is érzékeljük, hogy ha csak rövid távú gondjai támadnak, az is szemmel látható GDP- és exportvisszaesést okoz. A globális autóipar éppen az elmúlt évtizedek legnagyobb változásain megy keresztül: végignézhetjük a belső égésű motorok halálát, az elektromobilitás került a középpontba. A belső égésű motorok vége már vészesen közeledik, ezért fontos kérdés, hol lesz Szlovákia helye az elektromos autókra koncentráló autóiparban. Extra probléma, hogy az egész szlovákiai autóipar külföldi tőkére és technológiára épül, és a nálunk működő autóipari vállalatok stratégiai terveit csak kismértékben tudjuk befolyásolni.

Az elektromos modellek szlovákiai jövőjét két fő tényező fogja meghatározni. Az első, hogy mennyire számolnak Szlovákiával az itt működő autógyártók. E téren óvatos optimizmusra van okunk, elektromos modellek már ma is készülnek mind a négy itteni autógyárban. Ezek ma még a gyártás kisebb részét teszik ki, de hozzájárulnak a szükséges helyi képességek kialakulásához. Pozitívum az is, hogy mind a négy itteni autógyártó komoly pénzügyi befektetéseket tervez az elektromos jövőbe, a Volkswagen stratégiai tervei egészen a globális elsőségig vezetnek.

Másrészt aggodalomra ad okot, hogy az elektromos autókat gyártó üzemekbe kevesebb munkaerő kell, így az alacsony béreknek már nincs annyira döntő szerepük. A presztízsük viszont nagyobb, például a Tesla európai üzeméért Németország kész volt szinte minden követ megmozgatni. A Volkswagennél is megfigyelhető, hogy az első elektromos autókat gyártó üzemeket a vállalat szintén az anyaországban építette ki. Ha azonban az elektromos autók iránti kereslet igazán beindul, szinte biztosra vehető, hogy a stratégiai tervekben a jól bejáratott dévényújfalusi gyárnak is lesz helye.

Szlovákia gyenge pontja a második faktorban található, ez pedig az elektromos autókhoz szükséges akkumulátorok gyártása. Az országnak eddig nem sikerült ebben az iparágban külföldi befektetőt szereznie, ezzel pedig hátrányba került a szomszédos országokkal szemben. Magyarország már több ilyen gyárral büszkélkedhet, és nem sokkal marad le Csehország és Lengyelország sem. Sokat javítana a szlovák autóipar jövőképén, ha sikerülne megszerezni a Volkswagen Közép-Európába tervezett akkumulátorgyárát, de ezért kemény küzdelem fog zajlani a visegrádi régióban. A szlovák kormány ígéri, hogy mindent megtesz e befektetés megszerzése érdekében, de a fontos Škoda-divízió miatt jelenleg Csehország tűnik befutónak.

Szlovákiának azonban van egy tromfja, amely jelentősen megerősíthetné helyét az elektromos jövőben. Ez az InoBat vállalat, mely innovatív akkumulátorok fejlesztését és gyártását tervezi az autóipar számára.A vállalat még csak a kutatási, fejlesztési fázisnál tart van, de ha az sikeres lesz, egy nagy akkumulátorgyár építését tervezi Kelet-Szlovákiában.

A startup vállalatok sikere persze korántsem garantált, de az InoBatnak sikerült több nagybefektető érdeklődését felkeltenie. Az elmúlt napokban különösen nagy figyelmet kapott, hogy a Rio Tinto globális bányaipari vállalat is beszállt az InoBat finanszírozásába. Ez nemcsak pénzügyi szempontból fontos: a Rio Tintónak az akkumulátorgyártáshoz nélkülözhetetlen lítiumbányája van Szerbiában.

Ma még nehéz megjósolni az InoBat jövőjét, de ha sikeres lesz, Szlovákia jövője be lenne biztosítva az elektromobilitásban.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?