Vélemény

Milliárdosok kora

A világ gazdasági és politikai elitje minden januárban összejön Davosban, hogy megbeszélje a világ fő gondjait és a kihívásokat.
Dudás Tamás

2020. január 22. 09:40

davos
Ľubomír Kotrha karikatúrája

A brit Oxfam segélyszervezet pedig ezt az időpontot használja ki minden évben arra, hogy rámutasson: éppen a világ gazdasági elitjének erősödése korunk egyik legnagyobb kihívása.
Az Oxfam jelentése minden évben bemutatja a szupergazdagok és az átlagpolgárok közötti vagyoni szakadék szélesedését, különös tekintettel a fejlődő országokban élő szegények helyzetére. Az idei jelentés szalagcíme, hogy 

ma a világ 2153 milliárdosa akkora vagyonnal rendelkezik, mint a bolygónk 4,6 milliárd legszegényebb lakója.

Tényleg a milliárdosok korát éljük, számuk az elmúlt évtizedben megduplázódott. A Forbes magazin adatai szerint 8,7 billió dolláros összvagyonnal rendelkeznek, ami a többség számára felfoghatatlan. Rendszerint sikeres vállalatalapítókról van szó, akik a globalizáció lehetőségeit kihasználva cégeiket globális tényezővé tették, s ezt a részvénypiacok nagyvonalúan díjaztak az elmúlt években. A legtöbb milliárdost még mindig az USA-ban találhatjuk, de a kínai gazdasági csoda is több mint 300 milliárdost termelt ki az elmúlt két évtizedben. A gazdasági elit erősödése nem új téma, már évek óta foglalkoztatja a közgazdászokat és a baloldali érzületű politikusokat egyaránt. A vagyon ugyanis gyakran politikai befolyásoláshoz vezet, sok példa bizonyítja, hogy a szupergazdagok dollármilliókat tudnak költeni a nekik kedvező jelöltek támogatására a választási kampányokban. Ez legerősebben az Egyesült Államokban jelenik meg, 

de a szomszédos Csehországban is meg lehet említeni Andrej Babišt, aki vagyonát és médiabirodalmát kihasználva az ország miniszerelnökévé vált. 

Radikálisabb gondolkodók egyenesen a demokrácia haláláról beszélnek, szerintük a vagyon már rég lebontotta az egy választópolgár, egy szavazat alapelvet. A fő kérdés persze az, hogy mit lehet tenni. Elsősorban a szupergazdagok és vállalataik nagyobb megadóztatására volna szükség, ugyanis az adórendszerekben található kiskapuknak és az adóparadicsomoknak köszönhetően jelentősen csökkenteni tudják adókötelezettségeiket. Erre mutatott rá Warren Buffet, a világ egyik leggazdagabb embere, aki saját állítása szerint alacsonyabb adókulccsal fizet adót, mint a nagyságrendekkel kevesebbet kereső titkárnője. Nem meglepő hát, hogy az elmúlt években egyre több politikus is a szupergazdagok megadóztatásával kampányolt, és a jelenlegi amerikai elnökválasztásban is erősen jelen van a téma. A gond az, hogy az igazán hatékony megoldáshoz nemzetközi összefogásra lenne szükség, erre azonban még mindig nincs kellő politikai akarat. Pedig nem kell rögtön drákói szigorral bevezetett adóztatásra gondolni, az Oxfam számításai szerint már a leggazdagabb egy százalékra kivetett 0,5 százalékos vagyonadó is több mint 100 milliárd dolláros többletbevételt jelentene a kormányok számára a következő évtizedben.

Adót fizetni azonban senki sem szeret, ezért a szupergazdagok politikai befolyásukat arra használják, hogy az ilyen törekvéseket megtorpedózzák. 

Ez az elmúlt években az USA-ban sikerült is, hiszen a Donald Trump által bevezetett adócsökkentésnek éppen a legvagyonosabbak voltak a fő kedvezményezettjei. De a világ változóban van, és a vagyoni különbségek egyes országokban már magát a társadalom szövetét veszélyeztetik. A szupergazdagoknak is be kell látniuk, hogy a nagyobb adóterhekkel társadalmuk jobb működéséhez járulnának hozzá, mert a velük szemben egyre növekvő negatív indulatok a sokkal radikálisabb ötletekhez is vezethetnek.

Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
A szakemberek szerint egyre nehezebben bírják a bezártságot a diákok (A szerző felvétele)

Az elemzők szerint ez történhet az iskolákkal már a jövő héten!

sztráda

417-tel hajtott egy cseh milliárdos a sztrádán, és még videót készített róla

kk

Tájfun után is szép marad

*

Már 10 euró alatti áron is kínálják az akciós repülőjegyeket

Csollány Szilveszter

Még bízhatunk Csollány Szilveszter gyógyulásában

szlovak

KVÍZ: Ismered Szlovákiát? Tudod, hol vannak ezek a városok?

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.