Vélemény

Miért jön Budapestre az amerikai külügyminiszter?

Beindult a ködszurkálás: jön-e az amerikai külügyminiszter Budapestre? Ha jön, akkor miért jön?
Feledy Botond

2019. január 31. 11:30

pompeo

Erre már minden oldal más választ ad: a kormány inkább azt látná bele, hogy az Egyesült Államok megértette, hogy Magyarországgal nem packázhat, ezért személyesen jönnek alkudozni a közreműködésről. Az ellenzék a kritikát látja benne: olyan súlyos gondok léptek fel a Budapest és Washington kapcsolatában, amelyet most még egyszer, utoljára megpróbálnak orvosolni, aztán elengedik Magyarország kezét.

Mi a realitás? Magyarország az elmúlt években kitartóan és szépen teljesítette a legtöbb NATO-kötelezettségét, legyen szó a balti államok feletti légtérellenőrzésről vagy a közel-keleti (arányos) katonai jelenlétről. Az ukrajnai kisebbségi törvény miatt Budapest és Kijev között kialakult feszültség kétségtelenül eljutott a NATO szintjére is, de ez önmagában még megoldható lenne. Ehhez jön a lebuktatott orosz fegyverkereskedők ügye, akiket a magyar hatóságok végül nem az Egyesült Államoknak adtak ki, holott az amerikaiak állítottak nekik csapdát Magyarországon és segítették a műveletet.

A legfrissebb vitás kérdés pedig az amerikai csapatok NATO-műveletekben való magyarországi mozgásának engedélyezése kapcsán merült fel, amit a magyar kormány a felajánlott formában nem szeretne jóváhagyni. 

Ám mivel a NATO-csapatok mozgása a NATO-tagországok területén kardinális kérdés, itt aligha van nagy mozgástér. Arról szól az ukrajnai konfliktus óta minden, hogy milyen gyorsan és milyen útvonalakon lehet a szövetség erejét a keleti végeken mobilizálni. Miután rájöttek, hogy még a hidak közül is sok alkalmatlan arra, hogy nehézpáncélosokat szállítsanak át rajtuk, így előretelepített katonai raktárak és telepek létrehozása mellett döntöttek. Ennek ellenére egy-egy kisebb térségbeli gyakorlatra is hónapokkal korábban el kell kezdeni szállítani az eszközöket.

Magyarország 1999-ben – népszavazás után – csatlakozott a NATO-hoz. A NATO legnagyobb állama kétségkívül az Egyesült Államok, amely nemzetbiztonsági dokumentumaiban Kínát és Oroszországot az euroatlanti közösség nemzetközi rendjét és dominanciáját veszélyeztető államoknak tekinti. 

Tehát a mi szövetségünk érdekeit sértik. 

A kérdés az, hogy egy NATO-tagország mit mérlegelhet a kínai vagy orosz érdekekkel kapcsolatban.

A rossz történelmi tapasztalatok fényében érthető az idősebb hazai politikusgeneráció averziója e téren. Magyarul, hogy az akkori nyugati szövetséges tábor – az 1956-ban nem szövetséges, hanem éppen ellenséges Magyarországot – az egyik népszerű budapesti narratíva szerint cserben hagyta. Ennél nyilván árnyaltabb a kép, 

mindenesetre 2019-ben leegyszerűsítésnek hat Ausztriára mint mintára hivatkozni: Bécs semleges maradt a II. világháború után, nem lett NATO-tag,

szemben a varsói szerződés közép-európai országaival. Hát igen: pont ennyivel vagyunk keletebbre Ausztriától.

Az is világos, hogy a kínai–amerikai szembenállásnak rengeteg gazdasági oka van, de emellett a kínaiak kőkemény állami érdekérvényesítést hajtanak végre az EU-tagállamokkal szemben is. Például az 5G-hálózatok építésén keresztül. Ahogy a hardware szintjén beépülnek a következő generációs kommunikációs struktúrába, amely kis idő múlva a mostani adatforgalom sokszorosát fogja szállítani, stratégiai fontosságú infrastruktúrák között is.

Persze azt is értjük, hogy a nagy NATO-tagállamok még pénzt is kereshetnek majd a kínai termékek piacról való kiszorításával, de mindez biztonságosabb geopolitikai környezetet teremt a kis- és közepes államoknak, mint például Magyarország vagy Szlovákia. Arról nem is szólva, hogy már középtávon munkahelyeket jelentene, ha elkezdjük a magunk IT-eszközeit gyártani Európán belül.

Orbán Viktor a kibontakozó vitában megerősítette, hogy Magyarország elkötelezett NATO-tagállam és az Egyesült Államok szövetségese. A valódi kérdés viszont az, hogy a kínai és orosz befolyásszerzéssel szemben valóban történik-e gyakorlati fellépés. Nem csupán politikai kommunikáció. Hiszen azt régóta tudjuk, hogy nem ugyanazt jelenti tenni valami ellen, mint szóban szembeszállni vele. Vagy csak csendben tenni ellene.

Támogassa az ujszo.com-ot

Nehéz időkben van a legnagyobb szükség gyors, megbízható tájékoztatásra. Jövőnkről, biztonságunkról, egészségünkről csak hiteles információk birtokában dönthetünk. Az ujszo.com ezért dolgozik. A gazdaság megroppanásával ugyanakkor hirdetési bevételeink csökkennek.

Ahhoz, hogy továbbra is fontos információkkal tudjuk segíteni olvasóink döntéseit, nélkülözhetetlen marad a szerkesztőség alapos, összehangolt munkájának fenntartása. Hisszük, hogy most van a legnagyobb szükség ránk.

Ezért kérjük olvasóinkat, ha lehetőségük van rá, támogassák az ujszo.com működését. Számítunk Önökre! Önök is számíthatnak ránk! Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra! Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
bevásárlás

A járványt a pénztárcánkon is érezzük

Roman Mikulec

Mikulec: A járványhelyzet súlyosbodására készül az állam

napsütés

Ilyen időnk lesz szerdán

sport a tv-ben 2

Arsenal–Liverpool bajnoki a tévében

Donald Trump

Trump megvonta Hongkong különleges státusát

tardoskeddi foci

Hazai focisiker Tardoskedden

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.