Vélemény

Mi lesz a palántákkal?

Sziasztok, palánták! – olvasta Bandika kedvenc rovatát egy 1998-as Ifiben, majd Ervin figyelmébe ajánlott egy Kanócz Zoé-verset. Ervin azonban nem figyelt a költeményre, napok óta depressziósan gubbasztott a hokedlin, és bámulta a kertet.
Veres István

2021. május 12. 12:30

(Pixabay)
(Pixabay)

Túl korán ültette ki idén a paprika- és paradicsompalántákat, így azok megfáztak. Náthásan tüsszögtek egymásra (a paprikák a paradicsomokra, azok meg vissza emezekre), és annyira gyengék voltak, mint borjú az új kapura. Bandika lexikális tudásával próbálta enyhíteni Ervin fájdalmait. Tudta, hogy a repülőgépes növényvédelmet első ízben 1926-ban alkalmazták a sziléziai erdőkben az apácalepke ellen? Mivel választ nem kapott, más vizekre evezett. Május tizenkettedike van, de tudta, hogy 1863-ban ezen a napon kezdte meg uralkodását Rabodozanakandriana madagaszkári királyné? Öt évig uralkodott, ami figyelemre méltó teljesítmény, ha azt vesszük, milyen hosszú neve volt, nem gondolja? Ervin továbbra is csak nézett maga elé, mintha egy leengedett függönyt bámulna. Bandika nem adta fel. Lássuk csak. Az Európai Bizottság 1,8 milliárd Pfizer-vakcinát kötött le a következő három évre. Nem tudom, miért kell lekötni. Ha el akarják lopni, úgy is ellopják. Meg aztán itt ez az új brit gerinctörvény. Hogy azok az élőlények, amelyeknek gerincük van, meg gerincvelőjük, érzelmekkel is rendelkeznek. Figyeljen csak, itt az állatjogokról van szó. Nagy-Britanniában annyira együtt érző jogalkotók élnek, hogy jogszabályba foglalják az állatok érzelmeit. Nagyon helyes. Itt van még ilyen, hogy a vadásztrófeák, meg a mikrocsipelés, meg az állatszállítás szabályozása, meg hogy humánusabb módszerekkel öljék meg a disznókat, ne gázzal. Sok disznót ugyanis gázzal altatnak el a vágóhidakon, de mi a humánusabb? Ha egy darab csővel jól koponyán vágom, aztán megszúrom a nyakán – felelte Ervin. Ez sokkal emberibb. Bandika bólintott. Magam is úgy vélem. Gondolom, ha most csak a disznókra fog ez vonatkozni, a marhák meg a baromfiak tüntetni fognak a módosítás ellen. Ami ugye érthető, hisz nekik is joguk van a humánusabb vágóhídi módszerekhez, ha a disznóknak is. Pláne, hogy néhány az új jogszabályok közül éppen a britek Európai Unióból való kilépésével vált lehetővé. Akkor most már bizonyos, hogy a disznók, a marhák és a baromfiak szavazatai döntötték el a brexitszavazást, jegyezte meg Ervin. Ez érdekes, jegyezte meg Bandika. Úgy tűnik tehát, hogy az állatjogok terén behozhatatlan előnyre tettek szert a britek. Mi legfeljebb a növényjogok terén pipálhatjuk le őket. Ön erre a legélőbb példa – mutatott Ervin felé, aki szódavizet kortyolgatott a bánatra. Adjon jogokat a palántáinak, és jövőre szavaztassa meg velük, szeretnének-e már kikerülni a kertbe. Oké, de attól még lefagyhatnak – kopogtatta meg a halántékát az ujjával Ervin, jelezve, hogy használhatatlannak tartja az ötletet. Bandika tovább érvelt. Nem az a kérdés, hogy lefagyhatnak-e, hanem hogy a kiültetésért jogilag ki viseli a felelősséget. Mert ha ön, joggal szomorú egy ilyen helyzetben. De ha a palánták megszavazták, akkor ön moshatja kezeit. Érti már? Ervin ivott még egy kis szódát, majd azt felelte: nem érti, de nem is baj, mert úgy is mindjárt itt a karácsony.

A szerző a Vasárnap munkatársa

Támogassa az ujszo.com-ot

Az elmúlt időszakban arra kértük olvasóinkat, járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez annak érdekében, hogy a jelentős költségekkel járó hiteles, megbízható hírszolgáltatást hosszú távon biztosítani tudjuk.

Köszönjük a pozitív fogadtatást. Jó érzés tudni, milyen sokan tartják fontosnak a független, magyar nyelvű újságírás fennmaradását Dél-Szlovákiában, és milyen sokan szeretik az Új Szót.

A beérkezett támogatások lehetővé tették, hogy új munkatárssal bővítsük az ujszo.com professzionális csapatát, fejlesszük szolgáltatásainkat, növeljük az ügyeletben töltött órák számát. Nagyszerű eredmény ez olyan gazdasági környezetben, ahol a fejlesztések helyett a költségek visszafogása került sok helyen célkeresztbe.

Hálásak vagyunk eddigi támogatásaikért, és kérjük, továbbra is segítsék az ujszo.com fejlesztését. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
g

További három hónapra letartóztatásban marad a kétszeres gyilkos

koronavírus rendőrség határ

Szlovákiából korlátlanul lehet utazni Magyarországra

*

ZÖLD ÚT a nyári utazásoknak

biskup

Savval támadt a püspökökre egy kokainozó pap

kir

Elege van a zajos hotelekből? Béreljen szobát egy tó közepén!

futás

Hagyományteremtő futás Zselízen

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.