Vélemény

Megfertőzött jobboldal

A pár hónapja hatalomra került harmadik Fico-kabinetben egy baloldali, vagy legalábbis magát baloldalinak hazudó párt áll szemben három, a választási programja alapján jobboldalinak tekinthető párttal.
Molnár Iván

2016. július 9. 10:39

 Jogosan várhattuk volna hát el, hogy legalább az adózással kapcsolatos jogszabályokba több jobboldali elemet sikerül becsempészni. Egyelőre azonban úgy tűnik, hogy a Smer előző, vállalkozóellenes kormányához képest alig változik valami, a baloldali és jobboldali pártokból álló öszvérkormány szíve balra húz.

A Hayek Alapítvány a neoliberális gazdaságpolitika szlovákiai szentélyeként mindig is a vállalkozók érdekeit tartotta szem előtt, a munkavállalókkal szemben, így nem csoda, hogy a parlamenti választások kampányában a Híd és a Sieť programját találta a legjobbnak. Ez azért sem számított meglepetésnek, mivel Ivan Švejna, a Híd jelenlegi munkaügyi államtitkára – a Radičová-kormány idején produkált botrányáig – a Hayek Alapítvány egyik kulcsembere volt. A Híd gazdasági programját pedig Švejna írta, és valóban nem fogta vissza magát, így a Hayek Alapítvány elemzői mind a tíz ujjukat megnyalhatták az elolvasását követően. Az egyedüli hibája az egésznek, hogy a Híd ugyan kormányra került, Švejna elképzeléseiből azonban alig valósult meg valami.

A harmadik Fico-kabinet programjában, legalábbis az adózás szempontjából, több a negatív intézkedés, mint a pozitív – állapítják meg a Hayek Alapítvány elemzői tegnap kiadott jelentésükben. Hozzáteszik, hogy az elmúlt négy évben a Fico vezette baloldali kormány jelentős mértékben növelte az adóterheket, miközben alig fogta vissza az állam kiadásait.

Az adóterhek csak az elmúlt három évben a negyedével, vagyis mintegy 5 milliárd euróval nőttek. A Hayek Alapítvány szerint az új kormányzat az elkövetkező időszakban így már megengedhette volna magának, hogy enyhítsen az adóterheken, ami a gazdaságnak is jót tenne, ennek azonban az ellenkezője történik: marad a bankadó és az egyes ágazatokra kivetett adó, amelyeket az érintett társaságok az ügyfeleikre hárítanak át. A kiadási oldalon ezzel szemben alig változik valami.

Magyarul: az adóterhek folyamatos növelésével párhuzamosan folytatódik az ellenőrizetlen pénzszórás. És most már arra sem hivatkozhatunk, hogy ez csupán a baloldali Smer ámokfutása, hiszen mindehhez a magukat jobboldalinak tekintő pártok is segédkeznek, megfertőzve magukat Fico vállalkozóellenes eszméivel.

Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Önnek ajánljuk
rejtő

Itt nyugtalankodott csendesen – Rejtő Jenőről

csemadok

GALÉRIA: Vasárnap tartották a Csemadok országos emlékműsorát

test

Mit tegyünk, ha elkapjuk az omikront?

dddd

Elhunyt Mokány Csaba színész, rendező

utasszállító illusztráció

Tizenegy órát töltött egy potyautas egy repülőgép futóműaknájában

ddd

Squid Game-univerzumot tervez a Netflix

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.