Már csak a pont hiányzott az i-re

Budapest tüntetés

Megmozdult Magyarország egy része, hisz a kegyelmi botrány hatalmas demonstrációt vont maga után múlt hét pénteken. Az eseményt követve vártam „valamit”... Egy tüntetés mindig valaminek a kezdete. Egy közös nem tetszésnek a kifejezőeszköze, amely elindít egyfajta változást, hogyha…Azonban a változás minden bizonnyal olyan lesz, ami továbbra is szilárdítani fogja az Orbán-kormány hatalmát, bármennyire is az ellentétét szerették volna elérni.

Az „Odakint most szörnyek járnak” című megmozduláson közszereplők, színészek, digitális tartalomgyártók és tömegek szólaltak fel, Orbán Viktor évértékelő beszédében azonban nem foglalkozott vele. Lehet, kicsit megrángatta a Fidesz bajuszkáját, de „kétharmad” nem reagálta túl sem a felszólalásokat, sem pedig a tömeg jelenlétét a főváros központjában. A demonstráció békésen lezajlott, aki ott volt, egyetértett az elhangzottakkal (minden bizonnyal), a hétköznapokban pedig ment minden tovább. Orbán a kegyelmi botrányt mostanra úgy forgatta, hogy társaival egy új törvényjavaslatot fognak benyújtani a gyermekvédelemmel kapcsolatban az Országgyűlésnek, így „majd az ellenzék akkor vitézkedhet, ha ezt meglátják” (hangoztatta a beszédében).

Talán nem csak én vagyok így, vagy lehet, épp csak én vagyok ilyen, de várnánk, hogy ekkora tömeg megmozgatását követően lángra kapjon a szikra, amit bőszen szórtak a kovaköveket ütögetve. Nem kell itt polgárháborúra, lázadásokra gondolni, sőt még zavargásokra sem, hanem inkább arra, hogy ki kellene tűzni egy célt, amit elérhet a tömeg. Az AP hírügynökség kiemelte Osváth Zsolt egyik gondolatát, miszerint nem tudja, mit érnek el a nap végén, de egy biztos, nem maradhatnak csöndben. Igen, valóban nem lehet tétlenül ülni, s nem lehet ölbe tett kézzel várni azt, hogy a politikai reform kedvezően megszülessen hangadás és megmozdulás nélkül, csak az a „valami”...

Lehet egy személy, egy komoly cél, egy közös elv, egy jól megfogalmazott dokumentum, ami húzóereje és központi mozgatója a demonstrációnak. Megfogalmazódtak magvas gondolatok, de a végére mintha egy gyertya kialudt volna, és azok a demonstrálók (akik esetleg ott voltak és fideszesek), megkapják úgy a módosításokat, ahogy Orbán gondolja. Elképzelhető, hogy vehemens természetemből fakadóan, közeledve így március idusához egészen másként látom mindezt. Az sincs kizárva, hogy azért éreztem kicsit hiányosnak ezt az egészet, mert egy határon túli magyar, aki beleszületett a „rendszerek átkába”, több röntgenképen keresztül látja a problémákat.

Az elején mindenkit ledöbbentett, hogy olyan tartalomgyártók, művészek és közszereplők támogatták a tüntetést, akiket százezrek követnek az online térben. Kérdéses volt az is, hogy ez fizikailag mennyire mutatkozik meg. A tömeg összejött, nem kérdéses. Azt is elmondhatjuk, hogy alakul a molekula, a szomszédok elindultak a „reformpróbálkozások” macskaköves útján, bizonyos formában képesek tömegeket mozgatni egy ügy kapcsán, ha annak van tétje és létjogosultsága. Most már csak azt a „valamit”, azokat a „szegecseket” kell megtalálni a fi ókban, amiket ha jókor, jó helyen, egy ütéssel bevernek, akkor talán kedvezőbb eredményeket érhetnek el a „kétharmad” háza táján. Természetesen mindezt kulturált körülmények között, nem kell hozzá agresszió…

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?