Vélemény

Mamahotel XXX

Továbbra is nehezen önállósulnak a hazai fiatalok és sokan közülük még a harmadik ikszen túl is a szüleiknél laknak.
Dudás Tamás

2019. május 29. 19:00

mamahotel

Az Eurostat legfrissebb adatai szerint: 2017-ben a 25 és 34 év közötti korosztály 57 százaléka még mindig szüleivel élt. Ezzel az EU éllovasai közé tartozik Szlovákia, 2017-ben ennél több fiatal csak Horvátországban élt a szüleivel. 

Tartós állapotnak mondható ez nálunk, az elmúlt évtizedben még valamelyest növekedett is a szüleivel élő fiatalok aránya. Különösen önállótlannak tűnnek a fiatal férfiak, akiknek kétharmada él a mamahotelben. A családi fészek kényelmét nem könnyű elhagyni, az otthonról elköltöző fiatalok átlagéletkora Szlovákiában a 30 évet is meghaladja.

A mamahotel ugyan egész Európában közkedvelt, de az egyes országok között jelentős különbségek figyelhetők meg. Mint sok más területen, itt is az északi és déli országok között található a fő törésvonal. Az északi államokra jellemző, hogy a fiatalok nagy része már a húszas éveik elején elhagyja a családi fészket. Különösen feltűnő ez a skandináv államokban, ahol a 25 és 34 év közötti korosztály elenyésző része él együtt szüleivel. Ezzel szemben a mediterrán országok fiataljai sokkal nehezebben önállósodnak, és a 25 és 34 év közötti korosztály legalább 40 százaléka még gyerekkori otthonában lakik. Közép-Európa inkább a mediterrán országokhoz hasonlít, a fiatalok itt is tovább maradnak szüleikkel.

Természetesen az uniós tagállamok közötti különbségeknek társadalmi és kulturális háttere is van, de a legfontosabb szerepet a gazdasági tényezők játsszák. Nem véletlen, hogy fiatalok éppen azokban az országokban élnek nagyobb számban a szüleikkel, ahol a fiatalok munkanélkülisége a legmagasabb. Állandó bevételek és jövőkép nélkül nehéz önállósodni, emiatt Görögországban, Spanyolországban vagy Olaszországban a szociológusok már egy elveszett nemzedékről beszélnek.

Szlovákiában ugyan nem ilyen rossz a helyzet, de az anyagiak nálunk is fontos szerepet játszanak abban, hogy ilyen „népszerű” a szülői fészek. Az első fontos tényező az ingatlanárak növekedése, ami sok fiatal számára jelentősen megnehezíti az önállósodást. A fiatalok döntő többsége számára a saját ingatlan csak több évtizedes jelzálogkölcsön segítségével érhető el, és ennek felvételéhez bizonyos nagyságú jövedelem, de emellett érettség is szükséges. Jól mutatják ezt a szlovákiai bankok adatai is, melyek szerint a fiatalok első lakáshitelüket harmincéves koruk táján veszik fel. A helyzetet nehezítik a Szlovák Nemzeti Bank legutóbbi hitelfelvételt szigorító intézkedései is, melyek ahhoz vezettek, hogy a jelzáloghitelhez nagyobb önrészre van szükség. A fiatalok önállósodását nem segíti a bérlakások hiánya sem, ezekből továbbra sincs elegendő az országban. 

A rendelkezésre álló szociológiai kutatások viszont azt is megmutatják, hogy a hazai fiatalok esetében a társadalmi változásokat sem lehet lebecsülni. Egyre több fiatal jár főiskolára, egyetemre, ami azt is jelenti, hogy később kezdenek keresni. Emellett a komoly párkapcsolatok kialakulásának ideje is kitolódik, holott ezek jelentik a legfontosabb impulzust a fiatalok önállósodásánál. Ez valamelyest visszavezethető az alacsonyabb bevételekhez, de korántsem az egyetlen tényező. A fiatal generációnál növekvő mértékben megfigyelhető, hogy élvezni szeretnék a fiatalságukat, és nem állnak készen a nagyobb felelősséget követelő önálló életre. Szerepet játszik Szlovákia családcentrikussága is, a szülők nagy része kész tolerálni azt, hogy felnőtt gyermeke otthon él, annak ellenére is, hogy saját bevétellel rendelkezik. Ezek a tényezők együttesen vezetnek a mamahotel közkedveltségéhez, és ez a közeljövőben sem fog érdemben változni.

Támogassa az ujszo.com-ot

Rengeteg hírrel bombáznak minket különböző portálok, s nem könnyű felismerni a valódi- és álhíreket. Ezért is fontos, hogy olyan weboldalakról tájékozódjunk, amelyek megbízható, korrekt információkat nyújtanak.

Az ujszo.com szerkesztőségében minden nap azért dolgozunk, hogy Önök kizárólag ellenőrzött, valós híreket kapjanak weboldalunkon. Ennek biztosítása meglehetősen költséges. Mi viszont szeretnénk, hogy minden kedves olvasónk hozzájuthasson az ellenőrzött információkhoz, ez azonban az Önök anyagi segítsége nélkül hosszú távon nem lehetséges.

Ezért kérjük olvasóinkat, hogy járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Színház- és Filmművészeti Egyetem

Az Összefogás tagja lett az SZFE kuratóriumi titkára

27 új koronavírus-fertőzött Szlovákiában

Országos tesztelés: akit csak lehet, mozgósítanak

kijárási tilalom

Eddig tarthat a kijárási tilalom Szlovákiában

Zuzana Čaputová

Čaputová rendszeresen tesztelteti magát, az országos tesztelésen nem vesz részt

könyv

Ahol pálmára fut a vadrózsa

Kmotrík

Kmotrík reagált a vádakra

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.