Vélemény

Magyarország az élen

A bérek a déli szomszédunknál nőnek a legnagyobb mértékben.
author
Ronald Ižip

2022. június 23. 07:30

pénz euró
- pixabay

Az európai gazdaság nem homogén. Míg Franciaországban az infláció mindössze 5 százalékos, Észtországban 20 százalékot jegyeztek. Ennek a növekedésnek egy bizonyos része az energiaárak megugrásának a következménye azokban az államokban, melyek igyekeznek megszabadulni az orosz forrástól. Van azonban több olyan ország is – ide tartozik pl. Szlovákia és Magyarország –, melyek továbbra is merítenek az olcsóbb orosz energiából, ám az infláció itt is meredeken növekszik. Részben ez azzal magyarázható, hogy szegényebbek vagyunk a Nyugathoz képest. Minél szegényebb egy nemzet, annál többet kell a jövedelméből a fogyasztói kosár alapvető tételeire fordítania. Így aztán az energia és az élelmiszerek ára, valamint a lakhatási költségek sokkal megterhelőbbek. Ugyanakkor Kelet-Európában az infláció emelkedésének a legfőbb oka a szűkös munkaerőpiac.

Az alacsony munkanélküliség és a munkaerő iránt továbbra is kitartó óriási kereslet azt eredményezték, hogy a bérek a kontinensen Kelet-Európában nőnek a legnagyobb mértékben, és ha eltekintünk a fejlődő országoktól, akkor azt is mondhatnánk: hogy a legmeredekebben a világon. Ezt a munkaköltségekre vonatkozó adatok is alátámasztották az Európai Unióban az első negyedévben. Az előző évvel összevetve az EU tagállamaiban a fizetések átlagosan 3,3 százalékkal emelkedtek. Nem ez a legnagyobb mértékű emelkedés a történelemben, azonban nagyon fontos a változatossága.

01

Az egyik oldalon ott van Görögország, ahol a fizetések csökkentek – az utóbbi évben csaknem 2 százalékkal. A másik oldalon ott van Magyarország, ahol a bérek csaknem 23 százalékkal növekedtek. Az összes nyugati országban – Ausztriát kivéve – 5 százalékosnál kisebb béremelkedést jegyeztek. Ellenkezőleg, a kelet-európai országokban a történelem során az eddigi egyik legnagyobb mértékű nominálbér- emelkedés volt tapasztalható. Bulgáriában, Lettországban, Litvániában és Lengyelországban a fizetések több mint 10 százalékkal valorizálódtak. Szlovákiában a béremelkedés viszonylag alacsony volt, az osztrákok kielőztek minket, és a németek sincsenek messze.

Szlovákia nem a bérek valorizálásával lehet képes behozni a Nyugat- Európával szembeni lemaradását – főleg ha tudatosítjuk, hogy az infláció Ausztriában 5 százalékponttal kisebb, mint Szlovákiában, csaknem hasonló, mint Németországban. Így aztán a szlovákiai lakosok reális bevételei – a környező országokkal összehasonlítva – jelentősen csökkennek. Főleg Magyarországgal összevetve. Csak a csehek és a szlovének képeznek kivételt, ahol a fizetések már most elég magasak, ami a munkaerőpiacukat kevésbé versenyképessé teszi.

Csődöt mond a szlovák kormány gazdaságpolitikája, ha nem kepés idevonzani a külföldi tőkét, és nem képes arra sem, hogy hazai tőkét teremtsen elő ahhoz, hogy Szlovákiában több befektetés valósuljon meg. Egyedül ez fogja reálisan fölfelé húzni a fizetéseket.

A szerző a Trend főszerkesztője

Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
gáz

Sulík gázárcsökkentése veszélybe sodorhatja az energiabiztonságunkat

87 euróval több marad a nyugdíjasok zsebében

Új átverés szedi áldozatait: az idősek szó szerint kidobják megtakarított pénzüket az ablakon

Gúta

Nem öntöttek ki a folyók, nincs gond a szúnyoghelyzettel Gútán

heger k

Heger üdvözölte Svédország és Finnország NATO-csatlakozását

putyin k

A britek rájöttek, milyen szindrómában szenved Putyin

új szó

Miről ír a csütörtöki Új Szó?

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.