Vélemény

Magyar és részmagyar

A közelgő népszámlálás komoly tétje, hol mennyi magyart találnak.
Mózes Szabolcs

2019. július 16. 08:30

Két év múlva ismét megmérettetünk, talán újra másként, mint eddig. A népszámlálás komplikált műfaj, ezért időben meg kell kezdeni a felkészülést. A napokban az államfő aláírta a cenzusról szóló törvényt, amely még nem adott választ arra a távolról sem csak módszertani kérdésre, amely a nemzeti kisebbségek szempontjából a legfontosabb témakört érinti. 

A szociban csak a nemzetiségre kérdeztek rá, a rendszerváltás után az anyanyelvre is, legutóbb, 2011ben pedig az otthon vagy a munkahelyen leggyakrabban használt nyelvekre is. 2021-ben a tervek szerint a nemzetiségi opciókat bővítenék: több nemzeti identitást is meg lehetne adni. Ez egyszerre lehet jó és rossz hír is. Kezdjük a negatívummal: sokan a kettős identitást – ahol az egyik a társadalmilag domináns többségé – az asszimiláció előszobájának tartják: tegnap magyar, ma magyar és szlovák nemzetiségű, holnap pedig már szlovák. A képlet persze nem ennyire egyszerű, ám az etnikai identitás tárgykörében „vagy-vagy” rendszerben szocializálódott társadalom számára ilyen veszélyeket is magában rejthet.

A dolog jó oldala, hogy elvileg több magyart (vagy „félmagyart”, „szinténmagyart”, „részmagyart”, „többes identitású magyart”) is ki lehet majd mutatni. Feltételezhető ugyanis, hogy azok között, akik 2011-ben vagy korábban is szlováknak vallották magukat, több tízezer magyar vagy részben magyar identitású személy is található. És itt jönnek a részletek, melyekben az ördög lakozik ősidők óta.

A cenzus ugyanis, amellett, hogy képet nyújt a magyarság számáról, önvállalásáról, egyben eszköz is.

A kétnyelvű kommunikáció lehetősége vagy a kisebbségi támogatások nagysága van hozzákötve, ezen a téren komoly tétje van annak, hol mennyi magyart találnak. Vagy „félmagyart”. Nem lesz mindegy ugyanis, hogy egy faluban a 32 szlovák és magyar nemzetiségű lakost hová számítják, „táblaállító” erővé válik, vagy mállasztja a meglévő jogokat. 

Az ezt szabályozó minél előnyösebb törvényeket pedig a parlamentben kell majd kiharcolni és minduntalan megvédeni, amihez aktív és kreatív érdekképviselet kell. Ami, mint tudjuk, talán lesz, talán nem…

Támogassa az ujszo.com-ot

Az elmúlt időszakban arra kértük olvasóinkat, járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez annak érdekében, hogy a jelentős költségekkel járó hiteles, megbízható hírszolgáltatást hosszú távon biztosítani tudjuk.

Köszönjük a pozitív fogadtatást. Jó érzés tudni, milyen sokan tartják fontosnak a független, magyar nyelvű újságírás fennmaradását Dél-Szlovákiában, és milyen sokan szeretik az Új Szót.

A beérkezett támogatások lehetővé tették, hogy új munkatárssal bővítsük az ujszo.com professzionális csapatát, fejlesszük szolgáltatásainkat, növeljük az ügyeletben töltött órák számát. Nagyszerű eredmény ez olyan gazdasági környezetben, ahol a fejlesztések helyett a költségek visszafogása került sok helyen célkeresztbe.

Hálásak vagyunk eddigi támogatásaikért, és kérjük, továbbra is segítsék az ujszo.com fejlesztését. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Szputnyik

Elszúrt Szputnyik V-vakcina

Döntetlenezett a DAC a Slovan elleni derbin

GALÉRIA: Döntetlenezett a DAC a Slovan elleni derbin

Ha az ember hazát cserél, szívet is cserél?

Ha az ember hazát cserél, szívet is cserél?

telefon k

Sokan mindenhez hozzáférést adnak

Mit hoz a holnap? – Apokalipszis-forgatókönyvek

Mit hoz a holnap? – Apokalipszis-forgatókönyvek

koronavírus Sinopharm

Kína fontolóra vette vakcináinak keverését az alacsony hatékonyságuk miatt

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.