Vélemény

Lehetetlen küldetés: Theresa May Brüsszelben

A brit konzervatív párt több képviselője csak úgy támogatja a brexit egyezményt, ha abban lényeges változtatások lesznek, az EU azonban nem nyitja újra a tárgyalásokat.
Rácz Orsolya

2019. február 7. 14:00

may
Ľubomír Kotrha karikatúrája

Így már aligha lehet elkerülni a megállapodás nélküli brexitet. Egy lehetőség van még: elméletileg megváltoztatható a dokumentumhoz csatolt politikai deklaráció szövege, ez egyfajta mentőöv lehet a megegyezés egyes részeinek magyarázatára. Kérdés, hogy ez elég lenne-e a briteknek. 

De mi is a fő ok, ami miatt elutasítják a Theresa May által kialkudott egyezményt az EU-val? A biztonsági záradék, avagy „backstop”, mely célja elkerülni a fizikai határt létrejöttét az Ír-szigeten, ha a kilépés utáni átmeneti időszak végéig sem jutnak megegyezésre a kereskedelmi és gazdasági kérdésekben. A brexitpárti képviselők attól tartanak, hogy a backstop életbe lépésével Nagy-Britannia a vámunióban ragadna akár határozatlan időre, míg az árukereskedelem Észak-Írországban az uniós egységes piac szabályai szerint folytatódna. May tehát azzal a céllal tér ma vissza Brüsszelbe, hogy biztosítékot kapjon ennek elkerülésére. Mindemellett természetesen a határt sem állítanák vissza az Ír-szigeten. May kedden Észak-Írországban járt, és egyebek mellett ezt is megígérte, továbbá, hogy olyan megállapodást, melynek értelmében az ország továbbra is az Egyesült Királyság része marad.

Egyébként az északírek 55,8 százaléka a brexit ellen szavazott, 62,7 százalékos részvétel mellett. Ennek ellenére ők lehetnek a brexit egyik legnagyobb vesztesei, főleg ha Nagy-Britannia egyezmény nélkül sodródik ki az EU-ból. Ez nemcsak egy határ felállítását jelentené az Ír-szigeten, hanem a gazdaságilag szorosan együttműködő két térség kapcsolatában újabb törést okozna. Arról nem is beszélve, hogy a konfliktusokkal teli térség új biztonságpolitikai kihívásokkal nézne szembe, immár az EU-n kívül.

Ne felejtsük el azt sem, hogy ha a britek egyezmény nélkül lépnek ki, az nem csupán egyszerűen egy „kemény” brexit lesz: az ország egyik napról a másikra nem lesz tagja az EU-nak, és ez a változás bármiféle átmeneti időszak és kereskedelmi, valamint egyéb megegyezések nélkül történik. Pontosan ezért veszélyes az egyezmény nélküli kilépés, és pontosan ezért ennyire nehéz megjósolni a következményeket. Ez az északír térségre különösen érvényes, ahol a béke nagyon törékeny. És persze ne feledjük, hogy a világ ötödik legnagyobb gazdaságának sorsáról beszélünk. 

Ha Theresa May a hét folyamán megegyezésre is jutna EU-s partnereivel, az idő vészesen fogy, mert ezt a megegyezést még a brit parlamentnek is újra meg kellene szavaznia. 

Támogassa az ujszo.com-ot

Nehéz időkben van a legnagyobb szükség gyors, megbízható tájékoztatásra. Jövőnkről, biztonságunkról, egészségünkről csak hiteles információk birtokában dönthetünk. Az ujszo.com ezért dolgozik. A gazdaság megroppanásával ugyanakkor hirdetési bevételeink csökkennek.

Ahhoz, hogy továbbra is fontos információkkal tudjuk segíteni olvasóink döntéseit, nélkülözhetetlen marad a szerkesztőség alapos, összehangolt munkájának fenntartása. Hisszük, hogy most van a legnagyobb szükség ránk.

Ezért kérjük olvasóinkat, ha lehetőségük van rá, támogassák az ujszo.com működését. Számítunk Önökre! Önök is számíthatnak ránk! Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra! Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Igor Matovič szlovák miniszterelnök és Semjén Zsolt magyar miniszterelnök-helyettes a Medve–Vámosszabadi határátkelőnél tegnap reggel. Brüsszel szerint július elejétől fokozatosan megnyitnák az EU külső határait.⋌(Somogyi Tibor felvétele)

A szlovák politikában a trianoni évforduló kapcsán újra előkerült a magyarkártya

Berényi: „Nem volt megfelelő a memorandum átadásának időzítése”

Komárom

Komáromi Nyár – újragondolva

rendőrség illusztráció

Vizsgálja a rendőrség a pozsonyi, vereknyei roncstelep ügyét

vásárlás

A nagy üzletláncok a járvány nyertesei

Romsics Ignác

„A történész az igazság megismerésére törekszik...”

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.