Vélemény

Kristálytiszta gondolatok

Újabb lapot kell fordítani a naptáron, meg is teszem, az egyik oldalon rajzok, a másikon versek.
author
Lampl Zsuzsanna

2019. augusztus 31. 16:20

naptar

A szeptemberi vers így hangzik: „Színes fák szökőkútja, sziporkázó levelek háborúja, szorgalmas szellő ide-oda fújja, szörnyű szélfúvástól fellebben a szoknya”. Írta Popálená Izabella, illusztrálta Šušla Sandra. A Szenczi Molnár Albert Alapiskola tanulói.

Mert ilyen különleges naptáram van. Molnár Enikő és Sándor Erika pedagógusok irányításával gyerekek alkották. Hála a naptárnak, az ő néha lírai, néha vicces, de mindig találó gondolataik kísérik végig az évemet. Hát kell ennél jobb, szebb?

A tavasz Szilvási Eszter soraival kezdődött: „Márciusban melenget legszebben az ének, minden madár társra lel, most már nem félnek, messzi távolból ismét visszatérnek”, s bizony sajnáltam, hogy a mi madárkáink nem tértek vissza, pedig várta őket az üres fészek. De nem sokáig búsultam, mert ahogy Pongrácz Tamás Achilles írta, áprilisban „árad a zöld szín, nyílik a kákics, ám mindenki túrázik, ki nem nyápic”. Szót fogadtam neki, és elkezdtem rendszeresen sportolni. Lám, nem is kell motivációs szakirodalom, borsos árú motivációs előadás, néha elég egy gyermeki verssor, és az ember megváltoztatja az életét. Mosolyogva. Mint ahogyan Podmaniczky Barbara írja a májusról szóló versében: „Májusi szellő suttog, mama ezt látja és mosolyog”. Hát melyik mama ne mosolyogna, ha látja a gyermeke alkotását. A szellősuttogás már csak ráadás. Aztán jött a június, a tanév utolsó hónapja. Korpás Lilla azzal kezdi versét, hogy „jaj, bizonyítványomban a hármasnak helye nincsen”, és azzal fejezi be, hogy „jegyzárásra az átlag oké lesz – már akinek...” Akkor arra gondoltam, milyen jó, hogy van, aki nem elégszik meg az átlaggal, persze abban az esetben, ha tudja, hogy többre is képes. Sajnos, én épp az ellenkező magatartással szoktam találkozni. Mit strapáljam magam, jó lesz a hármas is, tanárnő... 

És a nyár. „Júliusban nincs tanulás, fürödnek az emberek, jót játszanak a gyerekek, mint a hangszerek”, írta Vojtek Márton, Nagy Liliána pedig azt, hogy „augusztus a hónapom, a fákat színesbe burkolom”. S nemsokára majd „oszlik a nagy köd, búvik a vad is, októberben olykor kibújik a nap is” (Németh András), novemberben „nagy fehér felhőket borító egek, nedves őrjöngő záporra erednek” (Ajpek János). És a karácsony: „daloló angyalok dicséretet zengenek, dermedt szívekbe szeretetet visznek (Šillo Klára). S egyszer csak arra ocsúdunk, amit Oravec Veronika ír: „január, január, jaj, de jó, jégkorcsolya, hógolyó, jó ötletek, hull a hó.”

Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
bevásárlás k

Már a bevásárláson is igyekszünk spórolni

heger

Stabilizációs hozzájárulás az egészségügyi dolgozóknak

Karel Hirman

Energiaspórolásra buzdít az állam

abroncs

Hol kötelező a téli abroncs Európában?

Memorandumot írtak alá a V4-es parlamentek védelmi bizottságai

Memorandumot írtak alá a V4-es parlamentek védelmi bizottságai

f

KVÍZ: Ázsiai és afrikai országok fővárosait is ismered? Földrajzi zseni vagy?

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.