Vélemény

Kormányprogram a járvány idején

A koronavírus-járvány mellett az ember már kezdi elfelejteni, hogy más is történik a világban.
author
Dudás Tamás

2020. április 22. 11:33

kormány vélemény

Pedig van egy új kormányunk is, melynek a koronavírus elleni küzdelem mellett egy kormányprogramot is össze kellett állítania. Legyinthetünk, hogy a kormánykoalíció 95 szavazata mellett ez csak kötelező gyakorlat, ennek ellenére egy kormányprogramnak többnek kell lennie egy frázisgyűjteménynél.

A kormány névjegyeként tekinthetünk rá, melyet letesz az asztalra, és a választási ciklus végén számonkérési alapként is szolgál.

A kormány tagjai a program bemutatásakor elsősorban annak hosszára hívták fel a közvélemény figyelmét. Igen, Igor Matovič kormánya Szlovákia történetének leghosszabb kormányprogramját hozta össze, a leírt betűk mennyisége azonban még nem jelent feltétlenül minőséget is. A teleírt lapok sokasága azonban nagy ambíciókról árulkodik, amit mindenképpen pozitívan kell értékelni. E sorok írója is leírta a választás előtt, hogy az országnak ambiciózus kormányra van szüksége, és ez a kormánykoalíció a program alapján ennek nincs híján.

Ami a gazdaságpolitikai fejezeteket illeti, a kormányprogram jobban kidolgozott részéhez tartoznak. Mint várható volt, előtérbe került a vállalkozói környezet javítása, mely a gazdasági minisztériumot irányító liberális SaS párt egyik fő kampányígérete volt. Ennek megfelelően a kormány ezen területen az állami szabályozás csökkentését tűzte ki célul, például az egy be/egy ki szabály bevezetésével, mely 2022-ben az egy be/kettő ki szabályra módosul. Ez azt jelenti, hogy a vállalkozásokat érintő új szabályozást csak akkor lehet bevezetni, ha az új szabályozással járó adminisztratív kötelezettségek más kötelezettségek eltörlésével járnak. A költségvetési folyamatokat és főleg ezek betartását sok kritika érte az elmúlt hónapokban, ezért mindenképpen pozitívum, hogy a kormányprogramba szinte maradéktalanul bekerültek annak a Költségvetés 2.0 tervezetnek az alapelvei, melyet a Szlovák Nemzeti Bank, a pénzügyminisztérium és a Költségvetési Tanács szakemberei állítottak össze. Ez azt jelzi, hogy a kormány kész hallgatni a szakemberekre, amire nagy szükség lesz az előttünk álló turbulens időkben. Örvendetes, hogy a kormány a közpénzek kezelésénél is elkötelezi magát a hatékonyság és az átláthatóság mellett, és például azt ígéri, hogy az állami kiadásokról szóló döntéseknél nagy szerepe lesz a hatékony pénzfelhasználást vizsgáló elemzőcsoportnak.

Hogy a hiányosságokról is szót ejtsünk, a legfájóbb pont, hogy a kutatásfejlesztésnek és az innovációknak csak fél oldalt szentel a kormányprogram, és az is csak általánosságokat és frázisokat tartalmaz. Ez a terület kulcsfontosságú Szlovákia jövője szempontjából, és ennél sokkal nagyobb figyelmet érdemel. Ez érvényes az ide kötődő oktatásügyre is, mely rész szintén sok hangzatos, általános kijelentést tartalmaz, de konkrétumot annál kevesebbet. Régi bölcsesség, hogy a papír mindent elbír, a kormányprogramot is annak fényében kell majd értékelni, hogy mit sikerül belőle megvalósítani. Gazdaságpolitikai téren elmondhatjuk, hogy ha a tervek felét, vagy legalább a harmadát sikerül jól megvalósítani, már az is jelentősen előrelendítheti a szlovák gazdaságot. Kérdés azonban, hogy mennyi idő marad a megvalósításra, ugyanis talán éppen a világ legnagyobb gazdasági válságába zuhanunk. A globális koronavírus-járvány gazdasági hatásait ma sem láthatjuk teljesen, de félő, hogy az idei évet és a következőt a kormány a gazdaság életben tartásával és újraindításával fogja tölteni. De ha kitart a reformlendület, a kormányprogram gazdasági részeire lehet építeni.

Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Michal Šipoš

Šipoš bízik abban, hogy szombaton egyezség születik a kormány és az orvosok között

VIDEÓ: Nemzetközi kábítószer-ellenes akcióban vett részt a NAKA – 44 személyt vettek őrizetbe

VIDEÓ: Nemzetközi kábítószer-ellenes akcióban vett részt a NAKA – 44 személyt vettek őrizetbe

formabonto2

FormaBontó 1. epizód – Bemutatkozás, a 2022-es Formula-1 szezon értékelése (PODCAST)

szelektív hulladékgyűjtés

Mit jelent a szelektív hulladékgyűjtés?

Vb-2022 – A lengyelek a szaúdiak legyőzésével csoportjuk élére ugrottak

Vb-2022 – A lengyelek a szaúdiak legyőzésével csoportjuk élére ugrottak

Uladzimir Makej
Frissítve

Meghalt Uladzimir Makej fehérorosz külügyminiszter

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.