Vélemény

Könnyek a Retek utcában

Abban az időben, amikor Ferenc pápa Erdélyben bocsánatot kért a romáktól, Bandika és Ervin megtudta, hogy ha amerikai vízumot szeretnének igényelni, meg kell adniuk a telefonszámaikat és e-mail-címeiket, öt évre visszamenőleg.
Veres István

2019. június 5. 11:30

És bár mindketten tudták, hogy a pápa kijelentése különösen nagy jelentőséggel bír a globális roma pasztoráció szempontjából, képtelenek voltak feldolgozni, hogy az amerikai hatóságok a beutazók közösségi oldalakon használt felhasználóneveit is kérik. A két jó barát éppen a Moszkva tér melletti Retek utca Búfaló nevű sörözőjében múlatta az időt és a sört, amikor a hírről értesülvén a letargiába való zuhanás különösen erős jegyeit kezdték mutatni. Ervin szerint teljesen rendben van, hogy Ferenc pápa bocsánatot kért a romáktól, hiszen a bocsánatkérés olyan, mint a megváltás: általában mindenki mástól várja maga felé, ajándékba, akciósan, vagy teljesen ingyen. De az, hogy 

egy pár hónapos amerikai tartózkodás érdekében előbányássza az emlékezetéből, hogy milyen néven kommentelte öt éve a Stahl Judit receptjében szereplő sertéstarja gondolatnyi sóval meghintett, titkon megbúvó zsírpatakjait a Facebookon, arra nem érzi magát képesnek. 

Akkor inkább utazik máshová. Mondjuk Kismartonba vagy Nagyrőcére. Bandika a lehetőségeket figyelve dermedten hallgatta asztal- és bajtársát, majd felvilágosította, hogy az amerikai idegenrendészetnek valószínűleg nem az a célja, hogy Ervin Kismartonba vagy Nagyrőcére utazzon, hanem hogy a szigorítással minél több embert eltántorítson attól, hogy az USA-ba akarjon utazni. Mert ha kevesebben utaznak oda, nekik kevesebb dolguk lesz. Nem is beszélve a terrorelhárítás vonzatairól, hogy ugyebár minél kevesebb ember jön az országba, azok közül a nagy számok törvénye szerint nyilván kevesebb a terrorista is. Ervin szerint ez a kérdés sokkal bonyolultabb. Majdnem annyira, mint a Búfaló söröző nevében megbúvó jelentéstartományok feltárása. Mert az is ugye első körben jelenthet helyet, ahol felfalják a bút. Második körben gyanakodhatunk egy falóra, amely beszél tehénül, ezért azt mondja: bú. Harmadik körben pedig ott az amerikai párhuzam, ki tudja, a Búfaló talán Buffalo város neve valamelyik nyelvjárásban. Bandika a korsója mélyére tekintett, és felidézte azokat a kilencvenes éveket, amikor még a Buffalo Sabres NHL-es hokicsapatnak szurkolt, kizárólag azért, mert a kapusuk kilenc éven át a cseh Dominik Hašek volt. Majd szomorúan állapította meg, hogy ha valamikor úgy döntene, meglátogatja a híres bölényvadász showman, Buffalo Bill sírját Denverben, a vízumkérelemnél be kell diktálnia az elmúlt öt évben használt telefonszámait, közösségi oldalas felhasználóneveit, és e-mail-címeit. Ervin visszakérdezett: Buffalo Bill az melyik, az a hosszú hajú szőke pankrátor, a harcsabajszú? Bandika sírva fakadt, majd felvilágosította barátját, hogy Buffalo Bill nem azonos Hulk Hogannel. Ekkor megszólaltak a budai harangok, a fiúk pedig leballagtak a Margit körútra abba a jó pizzázóba, amely tavaly költözött át a Madách-térről, és sosincs benne hely.

A szerző a Vasárnap munkatársa

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

A nők jóval felelősebben bánnak a pénzzel, mint a férfiak

Debrecenbe jöhet az AS Roma

Három oroszt és egy ukránt gyanúsítanak a maláj utasszállító lelövésével

Bíróság elé kell állnia Nicolas Sarkozy volt francia államfőnek

Két kamasz fiú brutálisan megkínzott és meggyilkolt egy 14 éves lányt

Megrongálták Jakoby Gyula kassai festőművész szobrát

Legfrissebb galériák
Olvasta már?