Vélemény

Klímavédelem és gyermekvállalás

Nem azért szülnek, mert ez a vágyuk, hanem mert ez a sorsuk.
Bolemant Lilla

2021. szeptember 13. 11:00

Emlékszem egyik gimnáziumi tanárom elméletére (és nem csak tőle hallottam és hallok ma is ilyen elméleteket), amellyel felvázolta, hogy a háborúk tulajdonképpen azért vannak, hogy csökkentsék az emberiség létszámát, mert már így is túl sokan vagyunk a bolygón, és egyszer csak nem fogunk elférni. Nem hiszem, hogy a saját bőrükön megtapasztalták volna az ilyen elméleteket hangoztató emberek, milyen a háború, a harc, a halál, az erőszak minden formája, az éhezés stb.

Furcsa, hogy az utóbbi időben több környezetvédő hoz fel hasonló érveket: ha néhány milliárd ember meghalna mondjuk egy vírus vagy más csapás miatt, a természet megtisztulhatna és regenerálódhatna. Vagy: ha a nőket arra biztatnák, hogy ne szüljenek gyereket, ne növeljék tovább az ökológiai lábnyomok számát, megvédhetnénk a természetet. A politikusoknak arra kellene őket ösztönözni, hogy kevesebbet szüljenek.

Két dologra szeretném itt felhívni a figyelmet. Az egyik, hogy az említett környezetvédők, klímakutatók – mint ahogy azt sok társadalmi problémával kapcsolatban főként a politikusok, de egyéb szakterületek képviselői is teszik – megint a nőket teszik felelőssé egy olyan jelenségért, amit ők egyedül nem tudnak befolyásolni.

Véleményem szerint egyebek mellett az ilyen kijelentésekből alakult ki a fiatal nőkben és anyákban egy olyan túlzott felelősségérzet, sőt lelkiismeret-furdalás, amely minden pillanatban sakkban tartja őket. Milyen ételt, ruhát vegyek, milyen járművet használjunk, hogyan kiránduljunk stb. Vigyáznunk kell a bolygónkra és a gyerekeinket is erre kell nevelnünk. És merjek egyáltalán gyereket szülni?

Valóban vigyáznunk kell a bolygónkra, csakhogy ez elsősorban társadalmi probléma, amit társadalmi szinten kell felvállalni és megoldani a politikusoknak, a hatalmon lévőknek, a szakemberekkel együttműködve.

Az egyén – és itt kimondottan a nőkre hárított felelősségről beszélek – ne érezze egyedül felelősnek magát a bolygó sorsáért. Miközben politikusaink és hatalommal és pénzzel rendelkező polgártársaink nagy része nem mond le a saját kényelmét biztosító dolgokról a bolygó védelmében!

A másik dolog: tegyük fel, hogy a nők megfogadják a klímakutatók tanácsát és úgy döntenek, nem szülnek több gyereket, mert meg akarják menteni a bolygót. Ki lenne az első, aki tiltakozna? A fejlett (sőt még inkább a posztszocialista) országok kormányai, ahol nagyobbrészt férfiak és konzervatív nők döntenek, és éppen azon dolgoznak, hogy csökkentsék a nők jogait, például nehezítsék a terhességmegszakítást (visszatérő jelenség a szlovák parlamentben is), és növeljék a szülési arányt, mert „elfogy a nemzet”.

A világ sok országában a nők el sem juthatnak olyan elhatározásig, hogy ne szüljenek, mert nem tudnak tenni ellene, mert tudatlanok, mert tájékozatlanok, és ha tudják is, mit tehetnének, nincs rá lehetőségük, hogy megtegyék. A világ nagy részén nem azért szülnek sok gyereket a nők, mert ez a vágyuk, hanem mert ez a sorsuk. A környezetvédelem mint probléma pedig fel sem merül. A szegénység, az elzártság, a mindennapi küzdés, ami leköti minden erejüket. Rájuk kéne gondolnunk ahelyett, hogy a mi fejlettnek és modernnek, na meg haladónak tekintett társadalmunkban még mindig azon dolgozunk, hogyan szűkítsük a nők jogait, ha máshol nem, legalább a terhességmegszakítás terén.

Támogassa az ujszo.com-ot

Az elmúlt időszakban arra kértük olvasóinkat, járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez annak érdekében, hogy a jelentős költségekkel járó hiteles, megbízható hírszolgáltatást hosszú távon biztosítani tudjuk.

Köszönjük a pozitív fogadtatást. Jó érzés tudni, milyen sokan tartják fontosnak a független, magyar nyelvű újságírás fennmaradását Dél-Szlovákiában, és milyen sokan szeretik az Új Szót.

A beérkezett támogatások lehetővé tették, hogy új munkatárssal bővítsük az ujszo.com professzionális csapatát, fejlesszük szolgáltatásainkat, növeljük az ügyeletben töltött órák számát. Nagyszerű eredmény ez olyan gazdasági környezetben, ahol a fejlesztések helyett a költségek visszafogása került sok helyen célkeresztbe.

Hálásak vagyunk eddigi támogatásaikért, és kérjük, továbbra is segítsék az ujszo.com fejlesztését. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Párkánynak ez volt az igazi rendszerváltás

Párkánynak ez volt az igazi rendszerváltás

DAC k

ÉLŐ: FC DAC 1904 – FC Spartak Trnava

Vladimír Lengvarský

Lengvarský előrebocsátotta a járványellenes intézkedések szigorítását

Németország választás

A németek 36,5 százaléka szavazott kora délutánig a parlamenti választáson

Digitális emlékezet – Magyar bakák csehszlovák uniformisban

Digitális emlékezet – Magyar bakák csehszlovák uniformisban

Zuzana Čaputová

Továbbra is Čaputová a legmegbízhatóbb politikus, már Kollárnál is többen hisznek Ficónak

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.