Vélemény

Kit szeretne látni Orbán a Híd élén?

A Fidesz foggal-körömmel küzd az Európai Néppártban maradásért.
Kerényi György

2019. június 7. 10:00

Orbán Viktor
- Fotó: MTI

Reaktiválták békepapjukat, a volt miniszter Balog Zoltánt, a másik német közvetítő, Gulyás Gergely miniszter pedig igyekszik (meg)oldani azokat a kommunikációs kihívásokat, melyeket egy hónappal ezelőtti nyilatkozataikkal teremtettek. Így azt, hogy a keresztény értékek őrzése dacára immár oké a Fidesznek a nemrég még elfogadhatatlan néppárti összefogás a ballib pártokkal; megszavazták frakcióvezetőnek az „alkalmatlan” Webert; kivezetik a főleg a német tulajdonú RTL-t sújtó reklámadót és nem állnak föl a miniszteri kontroll alatt álló közigazgatási bíróságok sem. Nem lenne meglepő, ha végül a Magyar Tudományos Akadémiát sem herélnék ki, mivel emiatt már az Európai Bizottság is aggályoskodik. Ettől még, a szokásos muszklimutogatós politizálásuknak megfelelően, benyújtották az MTA-törvényjavaslatot, amiből (szintén szokásuknak megfelelően) majd engedhetnek, ha muszáj. Valószínűleg muszáj lesz, és lehet, hogy a szokásosnál többet. A törzsszavazóknak úgyis mindegy, hogy vezérük épp elvi vagy reálpolitikát folytat. 

Orbán rendszerét most két ellenirányú erő feszíti.

Az ötödik leggazdagabb magyar, Bige László „műtrágyakirály” váratlan, háromnapos előzetes letartóztatása a rezsim putyinizálódását, az ilyen rendszerek szükségszerűen bekövetkező keményedését mutatja: az erőszak nyíltabb megjelenését. Viszont az unió nyomása is erősödik, ami nehezíti az ilyen eszközök használatát. Orbán pávatánca – ahogyan pár éve ő maga nevezte saját nemzetközi mozgását – egyre furcsább, s ha nem szerezték volna meg a sajtó háromnegyedét, egyre kommunikálhatatlanabb is lenne. Ha nem szorít a présen, ha nem mutatja folyamatosan és látványosan, hogy ki a főnök, akkor elkezdhet ereszteni a rendszer. Hiába működik több száz fős, a lentebbi szinteken mindenható döntéshozói gárdája a pénzosztásban, a pályázati döntésekben (persze nem az államigazgatásban, mert az csak végrehajtja az informális utasításokat), tovább kell centralizálnia, ami egyre gyengébb szakpolitikákat eredményez (most épp az alig egy éve regnáló Kásler emberminiszterre vár elbocsátást), és a kudarcokat csak kommunikációval tudja orvosolni. Közben egyre szűkül, és, mondjuk így, olaszosodik a bizalmasok köre. A szomszéd, a vő után most az Orbán-család ügyvédje következik: az EU-biztosnak szánt igazságügyi miniszter, Trócsányi László tárcáját valószínűleg Bajkai István kapja. 

Orbán számára az lenne a vég (na jó: a vég kezdete), ha az unió döntéshozói az új költségvetési ciklusban jogállami kritériumokhoz kötnék a támogatásokat.

Ezért kell a néppárti tagság az Európai Parlamentben, és ezért létfontosságú minden szavazat a kormány- és államfőkből álló Európai Tanácsban is. Bige László őrizetbe vételét is értelmezhetjük innen. Bige vegyipari konszernje ugyanis a cseh kormányfő régiós konkurense. Bige kicsinálásával cége felvásárlási célponttá válhat, a váratlan rendőrségi akció így Andrej Babiš Orbán iránt egyébként is meglévő szimpátiájának megerősítését, így a Magyarországot fenyegető hetes cikkely vagy az új jogállamisági ellenőrzőlista cseh megvétózását is segíti. 

A rezsimje szempontjából sorsdöntő következő hónapokban

a szlovákiai magyar politikum jövőjénél Orbánnak most fontosabb a szlovákiai kormánykoalíció fennmaradása.

Nagyon nem jönne jól neki egy itteni előrehozott választás, mert a látványosan erősödő új liberális erő esetleges kormányra kerülése biztosan egy Orbán-ellenes szavazatot jelentene a Tanácsban, míg a Ficóval kialakított barátság Pellegrinivel is működik. A népszerűségéből folyamatosan veszítő és talán szakadás előtt álló Smer mellett így felértékelődik a kormánykoalíciót életben tartó (bár saját politikusai szerint is a koalíciós szerepvállalás miatt zuhanó) Híd, amelyet Orbán nemrég még köröm alatti tüskének nevezett. 

Információk szerint Orbán nemrég magyar összefogást követelt a magyarországi költségvetési pénzektől erősen függő MKP elnökétől.

Érdekes volt kedden hallani a Pátria rádióban Menyhárt Józsefet, aki hangsúlyosan és többször kritizálta – neve kimondása nélkül – azt a főleg Csáky Pál által hangoztatott véleményt, ami Bugár leváltását szabná a két párt összefogásának feltételéül, miközben Menyhártnak Bugárra egy rossz szava nem volt. Mivel Orbánnak szüksége van Pellegrinire, szüksége van a pártjában még megkerülhetetlennek tűnő Bugárra is. Lehet, hogy nemsokára Csáky Pál lesz a tüske a köröm alatt? 

A szerző Pozsonyban (is) élő magyarországi újságíró 

Támogassa az ujszo.com-ot

Nehéz időkben van a legnagyobb szükség gyors, megbízható tájékoztatásra. Jövőnkről, biztonságunkról, egészségünkről csak hiteles információk birtokában dönthetünk. Az ujszo.com ezért dolgozik. A gazdaság megroppanásával ugyanakkor hirdetési bevételeink csökkennek.

Ahhoz, hogy továbbra is fontos információkkal tudjuk segíteni olvasóink döntéseit, nélkülözhetetlen marad a szerkesztőség alapos, összehangolt munkájának fenntartása. Hisszük, hogy most van a legnagyobb szükség ránk.

Ezért kérjük olvasóinkat, ha lehetőségük van rá, támogassák az ujszo.com működését. Számítunk Önökre! Önök is számíthatnak ránk! Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra! Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
óriáskerék

Óriáskerék az óvárosi rakparton

igor matovič dac

Reagált a DAC Matovič vádjaira

Muzsla

Szentgyörgyhalma tájának kincsei

Babiš Orbán Matovič Duda

Matovič Varsóban: Lengyelország a példaképünk lehet a korrupció elleni harcban

Vágsellye

Két elkerülő út normalizálná a vágsellyei közlekedést

boltzár

Július 5-én, vasárnap, az államünnepen zárva lesznek a boltok

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.