Vélemény

Kilövési engedély

A sors fintora, hogy éppen Lajčák volt az, aki ki akart maradni a belpolitikai sárdobálásból.
author
Marián Leško

2018. november 29. 10:07

lajcak
Ľubomír Kotrha karikatúrája

Bizonyára Miroslav Lajčák külügyminisztert is meglepte, hogy milyen villámgyorsan lett a Smer legeslegjobb köztársaságielnök-jelöltjéből teljesen kegyvesztett, kidobandó elvtárs. Fico kiadta rá a kilövési engedélyt.

Ha Lajčák azért nem akart belefolyni a belpolitika mocsarába, mert túlságosan nyomorultnak látta az egészet, akkor most személyesen győződhet meg róla, hogy valóban olyan, amilyennek gondolta. Vagy még rosszabb.

Bár Lajčák az elmúlt hónapokban többször világosan leszögezte, hogy nem akar köztársasági elnök lenni, Fico és a smeres káderek fáradhatatlanul ismételgették, hogy erősen győzködik, már hajlik is a jelöltségre, mindjárt beadja a derekát, és a többi zagyvaságot…

Amíg Fico látott rá reményt, hogy Lajčák végül majd behódol neki, hagyta, hogy úgy viselkedjen, mint az Európai Unió egyik tagállamának külügyminisztere, és még afelett is szemet hunyt, hogy a kormányprogram teljesítésén dolgozott.

Az ENSZ közgyűlésének elnökeként így vehetett részt a világszervezet globális migrációs csomagjának kidolgozásában. Persze annyira naiv azért nem lehet Lajčák sem, hogy azt gondolta volna, ezért még dicséretet is kap idehaza, de az biztosan sokkolta, hogy a rázúduló irracionális kritika és bírálatözön közepette nem lesz senki, aki azt mondaná: „Ne hülyéskedjünk már, emberek, hát a mi miniszterünk, az ENSZ-közgyűlés elnöke volt, amikor ezt a csomagot csinálták, ismerjük, megbíztunk benne, biztosan nem vett volna részt olyasmiben, ami ártana Szlovákiának”. Nem, nem jelentett ki senki semmi ilyesmit. Fico pedig nem azért nem védi meg, mert a csomag szerinte is ártana Szlovákiának, hanem mert Lajčákkal szemben is elkezdett „politikusként” viselkedni.

Tekintettel a közösen eltöltött hosszú évekre és Lajčák jószolgálataira talán még meg is bocsátotta volna neki, hogy nem akar indulni az elnökválasztáson, holott az eddigi felmérések szerint megnyerné azt. A helyzet azonban megváltozott de jött egy súlyosbító körülmény: Ficónak eszébe jutott, hogy ő akar a külügyminiszter lenni. 
Ekkor levette a láncot Andrej Dankóról meg Anton Hrnkóról és az egész SNS-t Lajčákra uszította. Elég volt kijelentenie ezt: „Az ENSZ szakértői által kidolgozott globális migrációs csomag, amelyet decemberben Marokkóban kellene jóváhagyni nem kötelező érvényű dokumentumként, nincs összhangban Szlovákia nemzeti migrációs politikájával és elfogadhatatlan a Smer számára”. Fico már több mint húsz éve benne van a politika sűrűjében, így pontosan tudta, mi fog következni. Ha Lajčák annak ellenére sem mondana le, amit az SNS művel vele a parlamentben, a Smer (csendes) támogatásával, akkor egy életre ellehetetleníti saját magát. Mint az utóbbi időben többször is, Fico és Danko teljes összhangban cselekedett, amiből mindketten kölcsönösen profitáltak. Az SNS elnöke a Smer elnökének engedélyével elkezdte mutogatni az izmait, hogy bebizonyítsa a választóinak, mégiscsak befolyásos politikus és hatással van az állami politikára.
Fico meg cserébe külügyminiszterként tündökölhet jövőre olyan szervezetek összejövetelein, mint az EBESZ, az OECD és a V4-ek. 

Érdekes módon ezzel miniszterelnök elődje, Mikuláš Dzurinda útját járja be, aki az akkor már jelentéktelen SDKÚ elnöki posztjáról a külügyminiszter székébe ülhetett át.
A szerző a Trend hetilap kommentátora

Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Rastislav Káčer szlovák külügyminiszter  (TASR-felvétel)

Káčer a Beneš-dekrétumokkal ágyazott meg Szijjártónak

Rákos megbetegedésekre is köthető biztosítás

Úttörő módszerrel kezelik a rákos betegeket egy szlovákiai kórházban, akár meg is gyógyulhatnak

Különös haláleset Nyitrán

TRAGÉDIA: Négyen meghaltak egy frontális ütközésben Tornaljánál

putyin k

A britek szerint Putyin csak színleli, hogy hajlandó lenne a béketárgyalásokra

zelenszkij k

Zelenszkij elégedetlen, keményebb szankciókat követel Oroszországgal szemben

új szó

Miről ír a hétfői Új Szó?

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.