Vélemény

Kiléptetési hét

Egy hét múlva kellene szavazniuk a brexitről, különben jön a káosz.
Rácz Orsolya

2019. január 7. 18:46

Nem sok jót jósolnak a fontnak (Ľubomír Kotrha karikatúrája)

A héten újrakezdődik a vita arról a bizonyos brexitegyezményről, melyet Theresa May miniszterelnök kötött az EU-val még az ünnepek előtt. A vitát parlamenti szavazás követi a jövő héten, várhatóan január 15-én. Ez az a szavazás, melyet legutóbb decemberben halasztott el a brit miniszterelnök, miután látta, hogy a képviselők többsége nemmel szavazna. Nagyon fontos hét következik tehát mind Nagy-Britannia, mind az EU számára, de vajon történhetett az ünnepek alatt olyasmi, ami megváltoztatta a brit képviselők többségének véleményét?


May valószínűleg kihasználta az elmúlt két hetet, hogy főként saját párttársait meggyőzze arról: nagy hiba lenne, ha nem ratifikálnák az egyezményt. Emellett továbbra is lobbizik az uniós vezetőknél, remélve, hogy segítenek neki keresztülvinni az egyezményt a brit parlamenten. Az utóbbinak látható eredménye egyelőre nincs, leszámítva a szóbeli kijelentéseket főként az ír határ és a backstop kérdésében. Írásos változtatás az egyezmény szövegében továbbra sem történt, ami nem meglepő: az EU-s vezetők kitartanak amellett, hogy az egyezmény szövegét már nem fogják megnyitni.
 

Ám úgy tűnik, a konzervatívok többsége és az északír Demokrata Unionista Párt továbbra sem támogatja az egyezményt. Mivel az észak-írek nem érzik magukat biztosítva afelől, hogy nem kerül sor az ír backstop aktiválására, illetve ha mégis, akkor csak átmenetileg, így a jelenlegi állás szerint elutasítják az egyezményt.


Egy dolog azonban folyamatosan változik: a hivatalos kilépésig hátralévő idő, ami már kevesebb mint 3 hónap. Az óra ketyeg, függetlenül attól, hogy a britek hetek, sőt hónapok óta tologatják a határidőket. Maynek most már kedvezhet is, hogy fogy az idő, mert így a többi lehetőség, mint például az egyezmény újratárgyalása, bizalmatlansági szavazás, előrehozott választás vagy új referendum, egyre nehezebben kivitelezhető – hacsak nem tolják ki a március végi kilépési dátumot.

Ez viszont eléggé abszurd lenne, hiszen a britek – és főként May – a népszavazás óta ismételgetik, történjék bármi, 2019. március végével a brit EU-tagság is véget ér.


Tehát idő és a képviselők támogatásának hiányában egyre valószínűbb az egyezmény nélküli brexit. Nem véletlen hát, hogy az elmúlt hetekben annyit hallhattunk a „no deal” brexit hátrányairól és lehetséges katasztrofális következményeiről. Legutóbb 150 brit egyetemi vezető írt levelet a képviselőknek, hogy figyelmeztessenek, milyen hatással lenne ez a híres brit egyetemekre és kutatási tevékenységükre.


Sokan elfelejtik, hogy az EU vastagon támogatja a tudományos munkát:

csak az Európai Kutatási Tanács és a Marie Sklodowska-Curie Actions támogatás megvonása 1,2 milliárd fontnyi kiesést jelenthet a brit egyetemek és kutatóintézetek számára. Persze igaz, hogy miután az országnak nem kellene az uniós költségvetéshez hozzájárulnia, több pénz maradhatna a hazai tudományos munka támogatására. Kérdés azonban, hogy egy kaotikus, egyezmény nélküli brexitnél, komoly gondok és más prioritások mellett garantálni tud-e a brit kormány olyan kutatási támogatást, mint az EU.


De a tudomány csak egy példa a sok közül. A brit jegybank novemberi jelentése a font további elértéktelenedését és a pénzügyi válság óta Nagy-Britannia számára a legmélyebb visszaesést jósolja ilyen kilépés esetében. Kérdés, mindezek hogyan befolyásolják a parlamenti vitát és a brit képviselők döntését.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

A sertéstelep előtt tiltakoztak a gazdák

A sárosfai gáz nyomában

Kevesebb mint hét évre ítélték a chicagói rendőrt, aki 16 lövéssel ölt meg egy afroamerikai tinédzsert

A hejcei légi katasztrófa áldozataira emlékeztek

Érsekújvár: A zöld tárca nem támogatja a hulladékfeldolgozó üzem létesítését

Megkezdődött a meggyilkolt gdanski főpolgármester temetése

Legfrissebb galériák
Olvasta már?