Kihívások

demokrácia k

Politikai kultúrák fejlődnek és változnak. Míg Magyarország az ellenzéki kerekasztal mellől rajtolt a demokrácia útjára, addig Szlovákia a mečiari évekkel vesztegette az időt. Úgy tűnik, ez most újra megfordult, és 30 év nem is rövid idő ehhez.

Szlovákia a posztmečiari években a koalíciós politikai kultúrában mártózott meg alaposan, annak persze az összes kihívásával. Visszatekintve mégis úgy tűnik, hogy ez nem rossz tapasztalat a friss demokráciáknak. A koalíció ugyanis mindig kompromisszumot jelent, és éppen ezt kell megtanulniuk azoknak az országoknak, amelyek posztszovjet vagy más autoriter rezsimekből próbálnak demokráciát építeni.

Eközben Magyarország az alkotmányozó többség többszöri beszavazásával a parlamentbe úgy döntött, hogy a kormányzatot nem teszi ki koalíciós kényszernek, sőt még a parlamenti kontrollnak is egyre kevésbé, hiszen a domináns párt „kormánypárt”, és inkább a kormányzat ellenőrzi a parlamentet, mint fordítva, a másik modellben, amikor a parlament levált minisztereket, szétszed koalíciókat, felelősségre von kormányzati szereplőket.

Az európai uniós intézményi kultúra egyértelműen egy kompromisszumközpontú kultúra. Huszonheten sose tudnának megegyezni anélkül, hogy mindenki engedne valahol. Azokban a nemzetállamokban, amelyek otthon is koalíciós kényszerben edződnek, vagy amelyeknél a tartományok, a régiók alkotnak államszövetséget (mint Ausztria, Németország), nagyobb a gyakorlat abban, hogy a különböző szintű kormányzati döntéshozatal realitását megértsék.

Magyarország ebből a szempontból kettős hátrányban van, hiszen egyrészt koalíció több mint egy évtizede nincs érdemben, és az államszerkezet is centralizált (mint a francia), amely helyzetből nagyon nehéz hozzácsiszolódni az európai döntéshozatal stílusához. Nem ledolgozhatatlan ez a hátrány, a diplomaták és uniós kormányzati szakértők természetesen nem kell, hogy újratermeljék kötelezően a hazai politikai kultúrát, de a rekrutációban és promócióban elkerülhetetlenül benne lesz ez a kockázat.

A szlovákiai magyarság helyzete ebből a szempontból adná a lehetőséget, hogy a folyamatos egyezkedésben edződve sikeresek legyenek az uniós pozíciók körül, amelyhez viszont éppen a többségi szlovák politikának kéne odaengedni a saját kisebbségi politikusait. Egy másik kihívás.

Az biztos, hogy a kompromisszum mindig a demokrácia győzelme. Ezt akkor a legkönnyebb így felfogni, ha nem az egók küzdelmeként látjuk a politikát, hanem csoportok által korlátozott időre választott képviselők folyamatos tárgyalásaként. Egy harmadik kihívás....

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?