Vélemény

Kiégett baloldal

Az igazság fáj, a legjobb védekezés pedig a támadás – a legtömörebben ez a két közhely fejezi ki a szlovák kormányfő és a köztársasági elnök legújabb összezördülését.
Molnár Iván

2017. november 20. 08:48

Fico-vélemény

Andrej Kiska megint elkövette azt a hibát, hogy igazat mondott, és a miniszterelnököt a legérzékenyebb pontján találta el. 
 
Kiska államfő múlt csütörtökön fogadta a munkaügyi és szociális minisztert, majd a találkozó utáni sajtótájékoztatón keményen bírálta a Fico-kabinet szociális politikáját. 
 
„Nem nevezheti magát szociális államnak az az ország, amely megfeledkezik a legszegényebb rétegekről, a legsebezhetőbb emberekről” – mondta Kiska, arra utalva, hogy Robert Fico kormányfő futószalagon érkező úgynevezett szociális csomagjai csakis a vezető kormánypárt népszerűségének a növelésére jók, a társadalom legrászorultabb rétegein nem segítenek. Hogy a köztársasági elnök a kormányfőt ezzel a legérzékenyebb pontján találta el, azt Fico reakciója bizonyítja a legjobban. 
 
„Az államfő szívesen szónokol, de nem visel felelősséget semmiért, inkább visszafizethetné a kormányrepülőgép magáncélú használatáért elköltött egymillió eurót” – vágott vissza Fico, a köztársasági elnök legérzékenyebb pontját érintve. Nos, Kiska sem hibátlan, ezúttal azonban úgy tűnik, fején találta a szöget. 
 
Robert Fico lába alól kezd kicsúszni a talaj. Pártja, a Smer népszerűsége lassan, de biztosan csökken. A megyei választásokon csúfos visszaeséssel kellett szembesülnie, és már a hagyományos választócsalogató mantrákat sem ismételgetheti. A szlovák választók nagy része számára garantáltan vonzó magyarellenes kirohanásokról kénytelen volt lemondani, miután a legutóbbi választásokat követően csak Bugár Bélának köszönhetően maradhatott kormányon. 
 
A parlamenti választások előtt még bátran ijesztgethetett a migránsokkal is, most azonban már a németek és franciák által megálmodott uniós maghoz dörgölőzik, így a menekültválságot sem használhatja fel népszerűsége növelésére. Csak a szociális csomagok maradtak, amelyek futószalagon követik egymást. A legfrissebb szerint jövő májustól több pénzre számíthatnak az alkalmazottak az éjszakai, a hétvégi és ünnepnapi munkavégzésért, nagyobb támogatás jár majd az ingázóknak és azoknak is, akik az új munkahelyük miatt kénytelenek költözni. Fico ezeket épp aznap jelentette be, amikor Kiska bírálni merészelte őt, így nem csoda, hogy durván visszavágott. 
Kiskának azonban igaza van. 
 
A harcos szociáldemokrata szerepében tetszelgő Fico – egy kis szünettel – több mint tíz éve vezeti az országot, eközben folyamatosan a minimálbér látványos emelésével hivalkodott. Ennek ellenére a jobboldali vezetésű Csehországban, Lengyelországban és Magyarországon a fizetésükből jóval többet engedhetnek meg maguknak az emberek, mint nálunk. Szlovákiában ugyanis nem beszélhetünk valós szociális intézkedésekről, csak porhintésről, amely egyedül a választók átverését szolgálja. Fico elsősorban nem a választóknak, hanem a Smert vállalkozói projektként létrehozó oligarcháknak köszönheti a hatalmát, ez utóbbiaknak pedig nem érdeke, hogy bővítsék a lakosság szociális jogait, hiszen ez többletköltséget jelentene számukra. A kormányfő részéről így az elkövetkező időszakban is csak primitív népámításra számíthatunk. Aki pedig bírálni merészeli, annak továbbra is fel kell készülnie a durva visszavágásra. 
 
Csak reménykedhetünk abban, hogy a legközelebbi választásokig felnyílik a választók szeme, és elsöpörnek mindenkit, aki biztosíthatná, hogy Fico ismét kormányt tudjon alakítani.

Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Önnek ajánljuk
Beke Zsolt

Elképzelhető, hogy újraindul

sdf

Balesetet szenvedett Eduard Heger kormányfő

maszk

Miért is kell a reszpirátort hordanunk kültéren? A virológus válaszolt!

depresszió

Egy évtizedre visszatekintve 2020-ban történt a legkevesebb öngyilkosság

Mária Kolíková

A foglalkozásra és az életkorra is kitér a kötelező oltásról szóló elemzés

schafer

Schäfer András már Berlinben van orvosi vizsgálatokon

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.