Vélemény

Kevesebb a hét, mint az egy?

Egy magyar tanácsadó helyett héttagú kisebbségi minitanács, két magyarral. Nem az, amit ígértek, bár több, mint ami eddig volt.
Mózes Szabolcs

2019. június 12. 12:13

caput

Az új államfőt kisebbségi ügyekben egy héttagú testület fogja segíteni, melynek két-két magyar, roma és ruszin tagja lesz, a magyar ügyekben Simon Attila és Németh Ilona meglátásaira támaszkodhat az államfő és csapata. Tömören ennyi a pár nappal ezelőtti hír, ami után kisebb vita támadt a magyar közbeszédben.

Mielőtt megvizsgálnánk, ez a forma milyen eredményt hozhat, nézzük az elvárásokat! Andrej Kiska államfő öt éve a magyarok egyöntetű támogatásának is köszönhette, hogy győzött, ám gyakorlatilag semmilyen gesztust nem tett a közösség felé, sokszor a neki címzett megkeresések sem tudtak célba érni. Ezért is fogalmazódott meg igényként, hogy jó lenne, ha a következő államfő közvetlen környezetében lenne olyan magyar tanácsadó, aki egyrészt képbe tudja helyezni az elnököt a magyar ügyekkel kapcsolatban, másrészt közvetítő tud lenni.

Zuzana Čaputová a márciusi elnökválasztás két fordulója között találkozott a Kerekasztal képviselőivel, és megígérte, hogy csapatában lesz egy tanácsadó, aki a kisebbségi ügyekkel foglalkozik. A választás után pedig háttérbeszélgetés is volt e témában, a tapogatózások sorra ebbe az irányba mutattak: egy magyar tanácsadó kerestetett. Végül nem ez lett.

A másik probléma a szervezeti struktúrával van. Mennyiségét tekintve a kettő több mint az egy, a hét pedig pláne. A gond azzal van, hogy a felkért szakértők nem az elnök belső tanácsadói, nem tagjai a csapatának, hanem egy kéthavonta ülésező testületben fogják elmondani a véleményüket. 

Ez is több, mint ami eddig volt – a felkért személyiségek szakmai életútja pedig garancia arra, hogy becsülettel végzik a munkájukat.

Mindez gesztusként remekül eladható a választóknak, ám nem ugyanazt a hatékonyságot biztosítja, mint egy belső tanácsadói pozíció. Például Marián Leško napi-heti kapcsolatban lesz az elnökkel, ráhatása lesz a politikai agendára, a szűkebb csapat rálátással bír a havi programra, ügymenetre, egy csomó olyan apróságnak tűnő részletre, ami egy-egy ügyet jelentősen előre tud mozdítani. Egy példa: 

Kiskát többször kérte a Kerekasztal, szakítson egy órácskát a magyar civil szférával való találkozásra, évente kapott meghívást a Gombaszögi Nyári Táborba, ám minden kezdeményezés süket fülekre talált.

E sorok szerzője évekkel ezelőtt egy interjúkészítés után az egyik fő tanácsadójának próbálta elmagyarázni, miért lenne jó pár ilyen gesztust tenni, például a Pohoda mellett nyáron elmenni Gombaszögre, de az illető nem tudta igazán értelmezni ezeket az információkat. Ezek azok a finom ráhatások, amiket valaki belső körben effektíven meg tud valósítani, kívülről annál nehezebben.

Ettől függetlenül természetesen a dolog jól is elsülhet. Mivel nem tudjuk, pontosan milyen lesz a testület munkabeosztása, a tagok kivel fogják tartani a kapcsolatot, kész agendára kell-e válaszokat adniuk vagy témákat vethetnek fel, lesz-e közvetlen kapcsolatuk az államfővel, és ha igen, milyen mélységű és gyakoriságú, erről legfeljebb hipotetikus jellegű vitát lehet vezetni. A fentiekben leírtak a tények, amik makacs dolgok.

Támogassa az ujszo.com-ot

Az elmúlt időszakban arra kértük olvasóinkat, járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez annak érdekében, hogy a jelentős költségekkel járó hiteles, megbízható hírszolgáltatást hosszú távon biztosítani tudjuk.

Köszönjük a pozitív fogadtatást. Jó érzés tudni, milyen sokan tartják fontosnak a független, magyar nyelvű újságírás fennmaradását Dél-Szlovákiában, és milyen sokan szeretik az Új Szót.

A beérkezett támogatások lehetővé tették, hogy új munkatárssal bővítsük az ujszo.com professzionális csapatát, fejlesszük szolgáltatásainkat, növeljük az ügyeletben töltött órák számát. Nagyszerű eredmény ez olyan gazdasági környezetben, ahol a fejlesztések helyett a költségek visszafogása került sok helyen célkeresztbe.

Hálásak vagyunk eddigi támogatásaikért, és kérjük, továbbra is segítsék az ujszo.com fejlesztését. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Kollár

Újabb kormányválság a láthatáron?

kézmosás

30 másodperc életet menthet

b

Súlyos baleset történt a Dunaszerdahelyi járásban

Mesék a Hurokból

SOROZATDARÁLÓ: Retrofuturisztikus álom

méhnyakrák szűrővizsgálat

Szűrővizsgálattal elkerülhető a méhnyakrák

Szabados Ágnes

Azt mondják: olyan, mintha a nappalimban ülnének

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.