Vélemény

Kétország-értékelés

Az ellenzéki térfelet csendben uraló Gyurcsány Ferenc már értékelt, Orbán Viktor vasárnap tart országértékelőt. Két Magyarország, amelyeket földrészek választanak el egymástól.
Szombathy Pál

2020. február 15. 12:30

gyurcsany
(Facebook/DK)

Ha nyerünk, borzasztó időszak jön – mondta Gyurcsány Ferenc évértékelőjében. Ez az a megállapítás, amivel mindkét tábor hívei egyet tudnak érteni, csak éppen egészen más okból: a DK-hívek az exkormányfő aggodalmát osztják, hogy az ellenzék kormányra kerülése esetén le akarják majd vadászni frontembereiket, minisztereiket, míg a jobboldal a gyurcsányi inkompetens káosz visszatérésétől és a bosszúpolitikától tarthat.

Ma két nagy párt van Magyarországon: az egyik az Orbán-franchise, a másik pedig az O1G-párt.

(Schiffer András ügyvéd, az LMP volt elnöke a közrádióban)

Az úgynevezett közép érzelmeit – ha még maradt ilyen – jól foglalja össze a politikától visszavonult Schiffer. Van az egyszemélyes kormánypárt, erőskezű, karizmatikus vezetővel, mögötte pedig módszereinek hűséges utánzói, kihívó egy sem akad. A másik térfélen pedig tömbösödő massza, a 2010 utáni választójogi törvény által is kikényszerített együttélés, társbérlet, összenő, ami összetartozik világ. Ennek az ellenzéki konglomerátumnak a kötőereje ugyanúgy Orbán Viktor, mint a kormányoldalon: csak ami ott cselekvő erőnek fest, itt diktátorozás és mély gyűlölet.

Na, akkor narancsillatú borzocskáim!

(Gyurcsány Ferenc DK-vezető közösségi videójában a kormánypártról)

A DK-vezér már egyértelművé tette, nincsenek külön utak az ellenzékben, a Mumus legyőzése kizárólag teljes összeborulással, közös listával lehetséges. Ha így van, a DK és a Momentum hasonló együttélésre ítéltetett, mint korábban azon a térfélen az MSZP és az SZDSZ. Utóbbi megszűnt, előbbi a felmorzsolódás felé tart olyan formátumú arcokkal, mint az oktatáspolitikus Kunhalmi Ágnes, akinél Nyírő Gyulának hívják az erdélyi írót. E nívójú káderállománnyal érthető, miért jár rá a DK a szoctáborra úgy, mint egyszeri ócskás a roncstelepre.

A diktatúrát felszámoló MSZP-t nem lehet a diktatúrát bevezető MSZMP utódjának tekinteni.

(Kovács László korábbi MSZP-elnök és külügyminiszter a Magyar Hangnak)

A régivágású szocialista vezetők egyike, a volt külügyér és EU-biztos Kovács László rátapint a baloldali ellenzék problémájának lényegére: az utódpártiságra. Szép dolog a nosztalgia, mintha az MSZP számolta volna fel a Kádár-rendszert, csakhogy a valóságban a békés és kiegyező kerekasztal-rendszerváltás kegyelmezett meg a régi állampártnak. Utódnak pedig akkor nem tekinthetnénk az MSZP-t, ha a kommunista pártvagyont visszaadta volna, s földönfutóként kezdi meg demokratikus új életét a nómenklatúra szervezete. Az ilyen átmenet sem lett volna példa nélküli, elég a csehekre gondolni, ahol az emigrációból és rendszerellenzékből érkező új szocdem párt lett a baloldal vezető ereje. Nálunk másként alakult, s ez a folytonosság azóta is rányomja bélyegét a baloldali-liberális térfélre, ahol eddig minden kísérlet kudarcot vallott a régi káderek hálózatainak kiszorítására, legfeljebb ifjú neveltjeik léptek a formális pozíciókba. A legújabb rohamot az SZDSZ után most a Momentum kísérli meg az utódszervezetek megtörésére. Nem fogják könnyen adni magukat, ennek a macskának 9 élete és 33 neve volt az elmúlt harminc évben. Ezért hiába tűnik a Momentum inkább ősfideszesnek, simán lehet belőle újeszdéesz is.

Sokakkal ellentétben azt gondolom, hogy az egyébként irritáló harciassága mellett Orbán Viktor mestere a gesztusoknak, amihez kell egy nagy fokú kifinomultság.

(Kovács László)

Kevesen tartják a baloldalon fontosnak az ellenfél erejének reálisabb fölmérését, azaz a rivális képességeinek és karakterének pontos meghatározását. Aki viszont nincs tisztában az ellenfél kvalitásaival, könnyen nyúlhat a harcban elégtelen eszközökhöz és stratégiához. A magyar ellenzék egyelőre saját magánál jobban bízhat abban a természetes választói attitűdben, hogy előbb vagy utóbb minden stabil hatalmat hajlamosak megunni az emberek. Így lesz az utódpártból előbb-utóbb párt.

Támogassa az ujszo.com-ot

Nehéz időkben van a legnagyobb szükség gyors, megbízható tájékoztatásra. Jövőnkről, biztonságunkról, egészségünkről csak hiteles információk birtokában dönthetünk. Az ujszo.com ezért dolgozik. A gazdaság megroppanásával ugyanakkor hirdetési bevételeink csökkennek.

Ahhoz, hogy továbbra is fontos információkkal tudjuk segíteni olvasóink döntéseit, nélkülözhetetlen marad a szerkesztőség alapos, összehangolt munkájának fenntartása. Hisszük, hogy most van a legnagyobb szükség ránk.

Ezért kérjük olvasóinkat, ha lehetőségük van rá, támogassák az ujszo.com működését. Számítunk Önökre! Önök is számíthatnak ránk! Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra! Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Olvasóink figyelmeztettek arra, hogy a párkányi vasútállomáson csak szlovák és angol nyelven olvasható a figyelmeztetés (Olvasónk felvétele)

Az Új Szó is hozzájárult a járványra figyelmeztető magyar nyelvű feliratok kihelyezéséhez

matovic

2021-ben is a koronavírussal?

Marek Krajčí

Megvan a koronavírus első szlovákiai áldozata

A pénzügy visszafogottabb költségvetést tervez jövőre

Kilenc hónapra is leállíthatnák a bankok a hitelek törlesztését

Branislav Gröhling
Frissítve

Kinyitnak az iskolai étkezdék a diákok és a nyugdíjasok számára

koronavírus olaszország
Frissítve

Egy nap alatt több mint nyolcszáz áldozatot szedett a koronavírus Olaszországban

Legfrissebb galériák
Olvasta már?

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

Új Szó logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.