Két napon belül megkezdodhet a támadás 8:54

2001.október 1. 08:54

Két napon belül megkezdodhet a támadás


Két napon belül megindulhat a bin Laden és a tálib rendszer elleni támadás brit lapértesülések szerint. A The Observer ezenkívül egy meg nem nevezett arab ország titkosszolgálati jelentéseire hivatkozva azt is állítja, hogy perdönto bizonyítékokkal rendelkezik bin Laden bunösségérol.

Több londoni lap szerint az Egyesült Államok és Nagy-Britannia az afgán ellenzékkel együtt 48 órán belül lecsap az Oszama bin Laden által irányított afganisztáni kiképzotáborokra és a tálib rendszerre. A The Observer brit hetilap meg nem nevezett amerikai és brit forrásokat idéz a támadással kapcsolatban. A lap úgy tudja, hogy a légi csapásokat akár már vasárnap is elkezdhetik, az amerikai és brit különleges alakulatok közremuködésével. Az elso fázisban várhatóan felszállnak az Arab-öbölben állomásozó anyahajókról a harci gépek és megindulnak Afganisztán felé, hogy megsemmisítsék a tálibok fegyverzetét. Teljes készültségben van a Tizedik Hegyi Hadosztály is (10th Mountain Division), melynek a szárazföldi harc, a gerillaháború megvívása lesz a feladata- írja az Observer. Az akció akár már ma elindulhat, és légi csapással kezdodik, hogy megsemmisítsék a tálibok légierejét, és lebombázzák a tálib tankokat és egyéb szárazföldi fegyverzetet.

Bush tegnap éjjel találkozott a katonai tanácsadókkal Camp Davidben, a találkozó után azt mondta: "Amerika átgondoltan és határozottan fog cselekedni".

A londoni hetilap azt is állítja, hogy dönto bizonyítékai vannak bin Laden felelosségérol a szeptember 11-i merényletekben, miután hozzájutott egy, a szaúdi milliomos tevékenységét régóta figyelemmel követo arab ország titkosszolgálata által összeállított dossziéhoz. Ebbol kiderül, hogy az öngyilkos merényletekben részt vevo 19 túszszedo közül négyen hosszabb idot töltöttek Afganisztánban, és kiképzést kaptak az al-Kaidától, bin Laden szervezetétol.

Tony Blair brit kormányfo a BBC egyik vasárnapi reggeli musorában közölte, hogy o is látta az egyértelmu bizonyítékokat, melyek bin Laden bunösségét támasztják alá. Blair azt is hozzátette, hogy ezeket a bizonyítékokat hamarosan nyilvánosságra hozzák.

A Mail on Sunday címu brit lap értesülései szerint is két napon belül megindulhat az általános támadás a tálib rendszer és bin Laden ellen. A lap az Északi Szövetségre, és annak fegyveres eroire hivatkozik. Szoleh Muhammed Regisztani ellenzéki vezeto szerint az amerikai légiero támogatásával öt fronton nyitnak támadást a tálibok ellen.

Elmondta, hogy 15 ezer fegyveresük mellett páncélos egységek és a tüzérség is ugrásra készen várják a támadást. A parnacsnok azt ígérte, hogy két napon belül megindítják a támadást, melyet az amerikai légiero is támogatni fog.

A Mail on Sunday emellett azt is állítja, hogy brit és amerikai kommandós alakulatok vezetoi találkoztak a napokban ellenzéki afgán parancsnokokkal. Brit katonai források megerosítették az újságnak, hogy a jövo hét közepén támadásra készülnek, az Északi Szövetség tervezett támadásának idozítése pedig tökéletesen beleillik a tervezett akcióba.

Ezzel tovább nott a valószínusége annak, hogy szárazföldi csapatok bevetésével nagyobb katonaihadmuvelet vegye kezdetét a közeljövoben.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?