Vélemény

Két hét, vagy még több

Amitől a szlovák kormány hetek óta ódzkodott, végül bekövetkezett. A sokáig tétovázó kabinet végül mégis elrendelte az ország részleges lezárását.
author
Szilvássy József

2021. november 26. 08:00

TASR-felvétel
Lockdown (TASR-felvétel)

Eduard Heger a határozatot ismertető sajtótájékoztatón azt bizonygatta, hogy megfogadták a szakmai testület ajánlásait – ami csak részben igaz. Ugyanis a járványügyi szakértők legalább háromhetes, minél átfogóbb vesztegzárat javasoltak, méghozzá az alapiskolák felső tagozatán és a középiskolákban is. Ezt a megoldást az oktatásügyi miniszter és pártja ellenezte, mert szerinte a tanintézményekben naprakész ellenőrzés zajlik, a megfertőződött tanulót azonnal kiszűrik, osztálytársait pedig karanténba küldik. Egyébként pedig a tantermi oktatást aligha lehet megfelelően pótolni.

Bármit is állít a miniszterelnök, a kabinetet a kórházakban kialakult drámai, immár tarthatatlan helyzet kényszerítette erre a lépésre. Országunkban egymillió lakosra számítva világviszonylatban a legtöbb fertőzött van. Azt viszont egyelőre nem hozták nyilvánosságra, vajon mennyien hunynak el a járvány következtében elhalasztott műtétek és egyéb életmentő gyógykezelések elnapolása miatt. Mindezért a gyámoltalan kormányt is felelősség terheli, mert sokáig halogatta az égetően szükséges döntéseket. Sulík, Kollár, Matovič és Remišová saját pártjaik vélt érdekeit helyezték előtérbe közegészségügyünk elvárásai helyett. Kezdetben azzal ámították a polgárokat, hogy a Covid elleni oltás teljes védettséget jelenthet. Hangoskodásuk elnyomta a szakemberek véleményét, hogy a vakcina legfeljebb csökkenti az alattomos kór következményeit, vagyis jó eséllyel enyhébb lefolyású a betegség, nem annyira súlyos vagy végzetes, mint az oltatlanoknál. Ezt a szomorú adatok most igazolják.

Nem jár felmentés az ellenzéki politikusoknak, elsősorban Robert Ficónak. Ő kezdetben a gyógyszergyárak nagy bizniszének állította be az oltást. Aztán idén nyáron személyesen is megtapasztalta, milyen átesni a Covidon, majd a hírhedt vadászházban cimboráinak is beismerte, milyen szörnyű betegség a Covid-19. De hívei előtt máig nem beszélt erről a tapasztalatáról, pedig azok még mindig szinte mindent elhisznek neki. A kormányt többnyire indokoltan bíráló Peter Pellegrini pedig újabban már az oltást népszerűsíti, hogy aztán a következő mondatával kétségbe vonja hatékonyságát.

Nagy részük van az országunkat sújtó súlyos járványhelyzet kialakulásában azoknak a gátlástalan alakoknak, akik a közösségi hálókon, családtagjaik, barátaik és ismerőseik körében a legképtelenebb ostobaságokkal és összeesküvés-elmétekkel riogatják a védőoltás következményei miatt aggódó, a valós tényekről kevésbé tájékozott embereket. Közülük nem kevesen azt az ostobaságot is elhiszik, hogy a vakcinákba az amerikai gyártók csipeket tettek, amelyek majd egy idő után felrobbannak... Találóan jegyezte meg egy orvos, hogy ezeket a bajkeverőket be kellene idézni a kórházakba, hogy személyesen győződjenek meg arról, hogyan fuldokolnak, szenvednek a többnyire beoltatlan betegek, s milyen emberfeletti munkát végeznek az egészségügyisek.

Sokan vannak azok is, akik felelőtlenül kijátsszák az érvényes rendeleteket, néhányan oltási igazolást hamisítanak, nem tudatosítva, mennyit ártanak önmaguknak és környezetüknek. Megkönnyítette a dolgukat az eddigi laza ellenőrzés, holott enélkül egyetlen intézkedés, még a most érvénybe lépett részleges lezárás sem lehet eredményes.

A kormány meg újra valamiféle csodában bízik és máris azt pedzegeti, hogy két hét múlva elsősorban a kórházakban, de országosan is javulhat a helyzet, Szakértők szerint viszont ilyen kevés idő erre semmiképpen sem elég. Talán a kormány még mindig nincs tisztában a jelenlegi állapotokkal. Vagy gyáva. Roman Pataj szlovák publicista szerint emiatt tart nálunk tovább az agónia, amelynek végén még több halott lesz. Továbbá teljesen kimerült egészségügyisek és elgyötört polgárok maradnak.

Bár ne így lenne.

Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Forró Krisztián, a Szövetség elnöke a párt Országos Tanácsa előtt (Fotó: Szövetség Facebook-oldal)

A Szövetség két megyeelnökjelöltet biztosan állít

majomhimlő

Mik a majomhimlő tünetei, és mennyire kell félni a betegségtől?

Volodimir Zelenszkij

Zelenszkij: Csakis a diplomácia vethet véget az ukrajnai háborúnak

koronavírus-vakcina

Jön a majomhimlő elleni vakcina, az Egyesült Államok már bevásárolt belőle

sándor pál

Minden filmjéhez az életét adja

fsykgdvsyjk

KVÍZ: Te tudod, mire használjuk ezeket a szépségápolási eszközöket?

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.