Kerül, amibe kerül?

utazás k

Ha az európai tengerpartokra, a szállodák, repülőgépek aktuális kihasználtságára tekintünk, akkor azt gondolhatjuk, hogy vége a járványnak, a telítettségi mutatók alapján a legtöbb helyen a 2019-es, pandémia előtti rekordszámokat is túlszárnyalja. Turistát maszkban szinte csak itt-ott látni, pedig az aktuális fertőzöttségi mutatók nem adnak okot a fellélegzésre.

De meddig marad ez így, mikor kell újra elővenni az oltási igazolványokat?

A kormányok egyelőre kivárnak, egyik sem akar már lezárásokat, korlátozásokat, az oltási kampányt pedig a legtöbb helyen őszre tervezik, a várható újabb hullám előtt egy-két hónappal.

Szakemberek szerint ugyanis az oltások a legnagyobb védelmet a szuri után három-öt hónapig biztosítják, ezzel lehetne minimalizálni az esetleges újabb hullám negatív hatásait, a kórházi kezelések és a súlyos betegek számát.

Ha körülnézünk az ismerősök körében, alig akad olyan, akinek ne lenne pár barátja, rokona, családtagja, aki most esett át a fertőzésen. Én magam legalább húsz ilyenről tudok, szinte naponta jönnek a csevegőappokon a két csíkot tartalmazó tesztek. Jómagam is bő két hete szembesültem a pozitív eredménnyel, szerencsére enyhe lefolyással. „Természetesen” egy utazásból hazatérve…

Éppen ezért, azaz a házi tesztelések dominanciája miatt tűnhet enyhének a nyár, hiszen a legtöbben otthon végzik a tesztet, és ha megjelenik a két csík, legfeljebb önkéntes karanténba vonulnak – már aki.

Egyre többen vannak ugyanis, akik az enyhe tünetek miatt úgy érzik, nincs ok az aggodalomra, és a macerás lemondás helyett inkább útnak indulnak, remélem, senkinek nem adom tovább a fertőzést alapon. Pedig az omikron variáns gyors terjedése miatt szinte biztos, hogy ez csak remény marad…

Úgy kellett a turizmusnak a mostani telt házas szezon, mint egy falat kenyér. A csaknem két évig tartó teljes vagy részleges lezárások miatt szinte lélegeztetőgépen voltak az ágazat vállalkozásai, most egy kicsit behoznak az elmaradt bevételekből. Az árak az egekben, nem ritka az ezer euró feletti repülőjegyár Európán belül, az uniós hotelek többsége legalább 30–50 százalékkal drágábban kínálja a szabad helyeket, a felhőtlen nyaralást.

A kormányok is igyekeztek segíteni, a szezonra szinte mindegyik feloldotta az összes meglévő korlátozást, a maszkhasználat sem kötelező, júniusban az oltási igazolványt is az utazási emlékek közé tehettük, abban bízva, hogy már nem kell újra leporolni. Így nem meglepő, hogy a szállodákban, tengerpartokon, tömegközlekedési eszközökön senki sem visel maszkot, aminek egyenes következménye, hogy sokan a szuvenírek mellé egy fertőzést is hazahoznak…

A legtöbben azonban minden bizonnyal úgy érzik, még az esetleges fertőzés ellenére is megérte nyaralni, újra élvezni a csobbanást, az utazás szabadságát. S bár most ez felelőtlenségnek tűnhet is, ám az európai adatok alapján nyáron szinte végigsöpör a járvány a legtöbb országon, a most megszerzett természetes védelem pedig azt is jelentheti, hogy az őszi, téli hullám enyhébb lehet.

A felhőtlen nyár után egy újabb keményebb ősz/tél vár a turizmusra, egyrészt, mert a most kiköltekezők közül már kevesen engedhetnek meg maguknak egy újabb utazást, még ha az olcsóbb lesz is, másrészt azért, mert ha beigazolódnak a pesszimista forgatókönyvek, és mégis megérkezik a járvány ikszedik hulláma, ismét előkerülhetnek a maszkok, az oltási igazolványok, a szűkített utazási lehetőségek. Ám most még a legborúlátóbbak is egyetértenek abban, hogy határzáraktól, lezárásoktól, lakásfogságoktól és utazás tiltástól már nem kell tartanunk. Kerül, amibe kerül.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?