Kellenek az akkumulátorgyárak?

Nem tudni, felépül-e az akkumulátorgyár

Egyre több jel utal arra, hogy a személyautók jövője az elektromobilitásban van. Európában közeleg a belső égésű motorok korának vége, és az elektromos meghajtáshoz képest a hidrogén jelenleg nem tűnik versenyképes technológiának.

A Münchenben éppen most zajló IAA autókiállítás rendkívül jól érzékelteti az elektromos autók dominanciáját, ami fontos jelzés Szlovákiának is, melynek gazdasága nagymértékben az autóipartól függ. A szlovák autóipar elektromos átállásának sikeressége ezért kulcsfontosságú Szlovákia jövője szempontjából, hiszen ma a szlovák ipari termelés mintegy fele valamilyen formában az autóiparhoz köthető.

A jó hír az, hogy az elektromos autók gyártása folyamatosan növekszik mind a négy, Szlovákiában működő autógyárban, és a pár év múlva elkészülő Volvo autógyár már csak elektromos modelleket gyárt majd. Ennek ellenére az autóipari szakemberek nem teljesen nyugodtak, mert szerintük a helyi akkumulátorgyárak hiánya veszélyeztetheti a szlovák autóipar jövőjét. Akkumulátor nélkül nincs elektromos autó, és a szakértők szerint a helyi gyárak hiánya elveheti a szlovákiai autógyárakat működtető globális autógyártók kedvét az elektromos autók gyártásába történő befektetésektől.

Tény, hogy akkumulátorgyárak terén Szlovákia már a szomszédos országokkal összehasonlítva is jócskán le van maradva. Régiónkban az iparág egyértelműen Magyarországon van jelen a legerősebben, a magyar kormánynak sikerült az országba csábítania több jelentős kelet-ázsiai vállalatot is. A dél-koreai és kínai vállalatok dollármilliárdokat fektetnek be Magyarországon, ezzel globális szinten is jelentős szintre emelve a magyar akkumulátorcella-termelést. Az akkumulátorgyárak bevonzására komoly erőfeszítéseket tesz Lengyelország is, és jelenleg Csehország számít a legesélyesebbnek a Volkswagen-csoport közép-európai akkumulátorgyárának megszerzésére. Ehhez képes jelenleg Szlovákia semmilyen működő akkumulátorgyárral sem rendelkezik, a részben hazai tulajdonban lévő InoBat Auto sem fejezte még be kisebb kapacitású kísérleti akkumulátorgyárának építését.

Az Erste Bank elemzése szerint az elkövetkező években sem változik jelentősen az iparág helyzete a régióban. 2030-ban Magyarország mintegy 250 gigawattórányi akkumulátorgyártási kapacitással fog rendelkezni, ehhez képest a Szlovákiában jelen lévő gyártási kapacitást 10 gigawattórányira becsülik az Erste Bank elemzői. Szlovákia lemaradása tehát hosszú távúnak tűnik, de érdemes feltenni a kérdést, hogy csakugyan szükségünk van-e az akkumulátorgyárakra az országban? Ezek működésének ugyanis több hátránya is van, amelyek közül a legfontosabb az, hogy nem rendelkezünk sem az akkumulátorcellák gyártásához szükséges nyersanyagokkal, sem a gyártáshoz szükséges olcsó villamos energiával. Ha ehhez hozzávesszük a Magyarországon már tapasztalt környezetvédelmi és munkavédelmi problémákat, az akkumulátorgyártás már korántsem tűnik annyira vonzó iparágnak.

Jogos az az érvelés, hogy a szlovák autóipar számára jó lenne, ha rendelkezésre állna megfelelő mennyiségű lokális akkumulátorgyártási kapacitás. Ezért természetesen érdemes ilyen jellegű befektetéseket is az országba csábítani, de a véleményem szerint a szlovák autóipar a jövőben a régióban más országokban meglévő kapacitásokat is gond nélkül fel tudja használni. Az autóiparban felhasznált komponensek nagy része ma is külföldről származik, és ha ma egész belső égésű motorok érkeznek külföldi gyárakból, akkor a jövőben az akkumulátorcellák a szomszédos országokból történő importja sem fog gondot okozni a Szlovákiában működő autógyárak számára.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?