Kell a folyadék

limonádé

Ahol olcsóbb a kifli, ott hiába olcsóbb, ha nincs.

Valaki éppen egérutat nyert, amikor Bandika és Ervin megtudta, hogy a csekefalvi Vitos Kürtős lett az év székelyföldi kürtőskalácsa 2022-ben. A díjat a sepsiszentgyörgyi Kürtőskalács Fesztiválon osztották ki, magyarázta a hírolvasó, majd kitért a nemrég leállított zaporizzsjai atomerőműre, és jött néhány felejthetetlen sláger a 90-es évekből. „Fáj még, ha néha felhívsz” – értesültek a Homályos tekintetű homárról elnevezett nagyvárosi kiskocsma vendégei, ezúttal mindössze Bandika és Ervin. Belegondolt már valaha, mennyi közös van az atomerőművekben és a kürtőskalácsokban? – sóhajtotta Bandika a hervasztó hétfőbe. Ervin bólintott: bele hát. Az atomerőműnek is vannak kürtői, a kürtőskalácsnak pedig vannak atomjai. Nem mellékes az sem, hogy mindkét képződmény energiát ad az embereknek. Az erőműben fejlesztik a villamos energiát, a kürtőskalács pedig az éhes embernek ad energiát, hiszen tele van cukorral és szénhidráttal. Bandika elismerően hümmögött. Olyan szépen elmondta, hogy hálából fizetek magának egy sárga málnát. Ervin felemelte habarcsfoltos lapátkezeit, és hevesen tiltakozott. Halasszuk holnapra, mert rohanok. Még el sem indult ez a hét, de már tiszta káosz, bolondok háza. Mindenkinek minden tegnapra kell, nem bírom én ezt a rohanást. Oda jutottam, hogy nincs időm már arra sem, hogy a hírek miatt aggódjak. Valaki éppen kérdezte a fűrésztelepen is, hogy mi lesz a zaporizzsjai atomerőművel. Hát annyira örülnék, ha tudnék vele foglalkozni. De ha jobban belegondolok, eddig azt sem tudtam róla, hogy létezik. Remélem, mire utánanézek, mi is az pontosan, megjavítják.

Vagy elfelejtjük ezt is – szólt közbe Rózsika, a csapos, Ervin elé koppantva a limonádés poharat. Csak húzd le papó, kell a folyadék.

Miközben ez lezajlott, Bandika a Homár téli fűtési tervei felől érdeklődött Rózsikánál. Hány fokra készüljünk lelkileg? Tizennyolcra? Lesz az tizenhárom is, nevette el magát a csapos. Mit akartok, ideális pincehőmérséklet! Majd biztosította Bandikáékat, hogy négy télre elegendő száraz tűzifával rendelkezik, így az idei fűtési szezon takarékoskodási tendenciája nem jelent veszélyt a Homár nyitvatartására, de még az üzemhőmérsékletre sem. A két munkanélküli jó barát megkönnyebbülten vette tudomásul a fejleményeket. Egyben el is határozták, hogy az sem fogja őket kizökkenteni hideg nyugalmukból, ha Szlovákiában előrehozott választás lesz. Tudja, ez is olyan, mint az olcsó kifli – nyújtotta a kezét a búcsúzásnál Bandika. Van a környéken két bolt, az egyikben ugyan olcsóbb a kifli, viszont mégis mindenki a másikba jár kifliért. Tudja, miért?

Nem. Miért? – gombolta össze az inge nyakát Ervin. Hát mert igaz, hogy ott drágább, viszont mindig van. Ahol meg olcsóbb, ott hiába olcsóbb, ha nincs. Ervin bólintott, majd megjegyezte, hogy ez a hasonlat pont annyira illik a fenti helyzetre, mint palacsintára a gépzsír. Ezután pedig két napig nem is találkoztak, mert nem volt minek.

A szerző a Vasárnap munkatársa

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?