Káosz után újabb káosz

Robert Fico

Robert Fico a tavalyi parlamenti választás előtti kampányban gyakran hangoztatta, hogy ha hatalomra kerül, akkor lecsendesíti azt a belpolitikai morajlást, amelyet Igor Matovič és Eduard Heger dilettáns kormánya okozott. A szlovák kormányfő nagy álma végül valóra vált, mert karrierje során negyedszer alakíthatott kormányt, ám az ígérgetéséből semmi sem lett. Még nagyobbak a hullámverések, mint korábban. Főleg két ok miatt.

A miniszterelnök nemrég dühödten panaszolta, hogy a szlovák ellenzéki médiumok még a hagyományos száz nap türelmi időt sem adták meg a kabinetjének, mert amint megkaparintották a kormányrudat, azonnal támadásba lendültek a kormánya ellen. Ami tény, ám Fico arról máig hallgat, hogy a bírálatokat ők gerjesztették.

A kormánykoalíció az első felzúdulást a büntető törvénykönyv módosításának tervezetével váltotta ki, amelyet gyorsított eljárásban akart keresztülhajszolni a parlamentben. Szándékukat az ellenzékiek obstrukciója miatt csak múlt csütörtökön tudták valóra váltani. Ezalatt a tárgyilagos szakértők alaposan kivesézték ezt a tákolmányt. Szerintük semmi sem indokolta a gyorsított eljárást, s elfogadhatatlannak tartották a szakmai egyeztetések elmaradását. Mindeközben egyértelművé vált az indítvány valódi célja: az elévülési idő, továbbá a büntetési tételek csökkentésével tisztára mosni főleg a Smer, valamint a Hlas holdudvarába tartozó, korrupciós ügyekkel, egyéb bűncselekményekkel gyanúsított, illetve már megvádolt alakokat. Az utóbbi lehetőséggel az igazságügyi miniszter élhetne, aki a három évnél nem régebbi bűnügyek felülvizsgálását kérhetné. Nagy felháborodást váltott ki a nemi erőszakra és egyéb súlyos bűncselekményekre, azok elévülési idejének csökkentésére vonatkozó rendelkezés is. A kormánypártiak ebben az esetben rádöbbenhettek, hogy alaposan túllőttek a célon, ezért Fico farizeusként arra szólította fel az államfőt, hogy a törvénykönyvnek ezt a részét vétózza meg, s ők meg majd törlik. Zuzana Čaputová nyilván nem rá, hanem a szakértőire és a saját lelkiismeretére hallgat.

Ha az államfő élne a vétójogával, akkor most a kormánypártiak húznák az időt a képviselőházban, hogy minél kevesebb időt hagyjanak a döntésre az Alkotmánybíróságnak, ahova ez a jogszabály kerül. Az államfő megfelelő kommentárral aláírhatja a tervezetet, mert így több időt adna a taláros testületnek, hogy tanulmányozza a dokumentumot, amelynek hatályát végső döntésükig felfüggeszthetik, miután elfogadják az elnök asszony várható javaslatát. Ha másként határoznának Kassán, akkor a módosított Btk. március 15-én életbe lépne, s azonnal megkezdődhetne a szerecsenmosdatás a Smer és a Hlas embereinek nagy örömére.

A jelenlegi káosz másik oka a kormánykoalíció gátlástalan nyomulása, amelynek célja, hogy minden fontos állami tisztségbe saját talpnyalójukat ültessék be. Így lett Tomáš Taraba valójában környezetellenes miniszter, Martina Šimkovičovából pedig kulturálatlan kulturális tárcavezető. Nagy vihart kavart Gabriela Matečná kinevezése környezetvédelmi államtitkárnak, aki nemrég még agrárminiszterként eltűrte, hogy a kegyencek főleg a tárca kifizető ügynökségében eurómilliókat lopkodjanak szét. A Smer még ezt a döntést is túllihegte, amikor a hatalmuk totális bebetonozása érdekében Pavol Gašpart, az eddigi igazságügyi államtitkárt jelölte a szlovák titkosszolgálat (SIS) élére. A többféle törvénysértéssel megvádolt volt országos rendőrfőkapitány fiaként tavaly bosszút esküdött apjának, Tibor Gašparnak a nyomozói és mások ellen. A Smer sürgeti a kinevezését, hiszen egyáltalán nem biztos, hogy Peter Pellegrini lesz az új köztársasági elnök.

A kormánykoalíció ezzel a jelöléssel tovább feszíti azt a bizonyos hazai húrt. Alighanem az áhított hatalomtól megittasulva megfeledkeznek arról, hogy nem is olyan régen már a népharag kipenderítette a kormányfői bársonyszékből Ficót. Ha így folytatja, akkor a népharag akár újra elsöpörheti őt és cinkosait.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?