Vélemény

Jól irányzott szívecskék

Valentin-nap. A boltosok szokás szerint alaposan felkészültek, roskadoznak a polcok a szívecskéktől. Idén is a plüss dívik, de láttam fából, fémből, sőt gumiból készült termékeket is, nem beszélve a rengeteg csokiszívről.
Juhász Katalin

2016. február 14. 12:24

A minap alaposan megmozgatta a fantáziámat egy gyertyaszív, amely, ugyebár lassan elég, ha meggyújtjuk. Ha egy lírai lelkületű hölgy vagy úr kap ilyet, nyilván úgy értelmezi a gesztust, hogy „ég a szívem érted, majd meghalok érted”, ha viszont az illető földhözragadtabb gondolkodású, értheti úgy is, hogy „elég” belőled, leléphetnél már. Szóval ezzel nem árt vigyázni, mint ahogy a szív alakú lufival is, ami könnyen kipukkadhat. Vagy pesszimistább szóhasználattal: kidurranhat.
 
Tisztelt nőtársaim, talán nem sértem meg önöket, ha azt állítom, hogy mára behódoltunk. Titkon mindegyikünk azt várja, mit kap partnerétől holnap. Vajon eszébe jut-e becsomagolni egy kis figyelmességet? Még akkor is, ha nyilvánosan, például egy napilap hasábjain hevesen fikázzuk ezt az amerikai eredetű „népszokást”. Ami egyébként nem is amerikai, hanem angol, sőt eredetileg az ókori Rómából ered és Szent Bálinthoz kapcsolódik. Tájainkon már az 1500-as évek óta ünnepelték, persze egészen más formában. Számtalan népszokás és szerelmi praktika kapcsolódott hozzá. De most nem ezekről lesz szó, hanem a megállíthatatlannak tűnő Valentin-iparág térnyeréséről tájainkon.
 
A szerelemből árucikket csinálni nem túl magasztos dolog, de a szívecske mint klisé, úgy tűnik, könnyen eladható. A másik iránti érdeklődés, vonzalom, megbecsülés legérthetőbb szimbóluma. Ráadásul ma már nemcsak a fiúk és férfiak, hanem a lányok és asszonyok is szükségét érzik, hogy jópofának tűnő, ám hasznavehetetlen ajándékokkal kedveskedjenek partnerüknek e napon.
 
A választék óriási, és tényleg szinte bármit el lehetett adni egy jól irányzott szívecskével. Plüssmacit, papucsot, nyakkendőt, alsónadrágot, szappant, bögrét, törölközőt... És vajon hány évnek kell még eltelnie, amíg végre betiltják a szív alakú képkeretek gyártását és árusítását?! A giccsverseny győztese viszont nálam egyértelműen az a szív alakú párna, amelyet egy pozsonyi bevásárlóközpontban láttam. Nem akármilyen párnáról van szó. Az még rendben van, hogy piros, szőrös és nagyon műszálas. A lényeg azonban odabent van. Akár hiszik, akár nem, a párna zenél: három romantikus dallamot is tud, csak rá kell feküdni. Kíváncsi lennék, hogyan reagál, aki ezt kapja holnap.
 
A Valentin-nap sikertörténetének lényege, hogy a kereskedők módszeres munkával igyekeztek belénk sulykolni valamit, és ez mára sikerült nekik. Hiába tudjuk, hogy aki szerelmes, annak minden nap Valentin-nap, az magától is kimutatja érzelmeit, nincs szüksége a fent felsorolt „segédeszközökre”. Hiába rühelljük az egészet, mégis vásárolunk valamit a másiknak, mert „jobb a békesség”. Vagy mert körülöttünk mindenki ezt teszi. Kevés lehangolóbb dolgot tudok elképzelni annál, mint amikor egy férfi azt hallja a nőtől, hogy az összes barátnője kapott valamit Valentin-napra, csak ő nem...
Önnek ajánljuk
A Szlovák Posta Andrej Kiska képmásával készít bélyegeket

Kiska szerint a 13. nyugdíj kampányfogás

OTP Bank

Tudjuk, melyik bankhoz kerülhetnek az OTP ügyfelei

sport a tv-ben

Chelsea–Manchester United focimeccs a tévében

dac

Csak döntetlenezett a DAC a tavaszi nyitányon

Örülni tud olaszul is, bánkódni csak magyarul

Örülni tud olaszul is, bánkódni csak magyarul

L. Kiss Ibolya

„Könnyű ítélni a felületesnek, de mily nehéz, ki a szívet kutatja” – L. Kiss Ibolya élete és művei

Legfrissebb galériák
Olvasta már?

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.