Vélemény

Joint

Az bizony probléma, ha egy politikust utoléri a múltja egy elszívott marihuánás cigaretta formájában, és a droghasználattal kapcsolatos kijelentései egyszer csak felbukkannak a világhálón.
Márius Kopcsay

2019. augusztus 10. 15:00

(Fotó: YouTube)

Az meg óriási probléma, ha az ellenzék reményteljes vezérével, lehetséges kormányfőjelöltjével történik ez. Hiszen egy ilyen vezetőnek megfelelő autoritással kell bírnia, világos alternatívát kell nyújtania és megtestesítenie a változáshoz fűzött reményeket. Mint ahogy az Zuzana Čaputovának sikerült. 

Michal Trubannak viszont nem. Alighanem teljesen alábecsülte és rosszul kommunikálta a marihuána-, sőt LSD-fogyasztással kapcsolatban felbukkant videófelvételt és az egész helyzetet. 

Persze mondhatjuk, hogy működnek a Szlovákiában jól berögződött sztereotípiák: egy szál mariska is bűncselekmény, és börtönbe való, aki szívja, amúgy meg előbb-utóbb úgyis oda jut. Az viszont teljesen rendjén van, ha valaki naponta leissza magát. A köztiszteletnek örvendő szlovák polgár minden este részegen mehet haza, helyrerakhatja az asszonyt meg a gyerekeket, még a lakást is összehányhatja, a másnapot pedig féldecivel indíthatja, hogy minden helyrebillenjen. Vasárnap meg elmegy imádkozni a templomba, a környezete tisztes családapának tartja – esetleg ha már tényleg túlmegy minden határon a részegeskedése, akkor azt mondják, hogy hát kicsit azért tényleg túlzásba viszi. De még mindig jobb, mint egy narkós, nemde? 

És persze afelett is csóválhatjuk a fejünket, hogy egy részegen vezető vagy nyilvánosan vizelő politikus nem veszíti el a választói szimpátiáját, és még az sem, akinek fehér por csillan meg az orrán.
Csakhogy vannak azok a politikusok, akik a kritikátlan tömeget szólítják meg, és a választóik majdnem mindent elnéznek nekik. Viszont az ellenzéki pártok (leszámítva az ĽSNS-t és Kollárékat) nem ebbe a kategóriába tartoznak, és a választóik gyomra nem vesz be mindent.

De a kábítószer-használat talán még a kisebbik problémája Trubannak, a nagyobbik a nem megfelelő kommunikáció ebben a helyzetben, sőt már az is, ahogy az évekkel ezelőtt készült videófelvételen beszélt. Lehet, hogy egyeseknek beugrik erről egy másik politikus, illetve akkor még csak vállalkozó Andrej Kiska – finoman fogalmazva – nagyon ügyetlen előadása. Ami közös bennük, sem Truban, sem Kiska nem volt még politikus, amikor ezek a felvételek készültek, talán nem is sejtették, hogy egyszer majd politikai pályára lépnek, és akkor a kijelentéseik teljesen más megítélés alá esnek.

Kiska egyet s mást már megtanult, és a mostani ügy után talán Truban is okosabb lesz. Megérti, hogy ha valaki sikeres vállalkozó, attól még nem biztos, hogy jó politikus, ez két teljesen különböző dolog. És azt is, hogy a politika néha irracionálisan működik és az érzelmek is irányítják, pozitívak és negatívak egyaránt.

A változást óhajtó választók egy része még mindig várja azt az érzelmi lökést, amit Čaputová képes volt adni az elnökválasztáskor. De lehet, hogy ez is olyan, mintha Godot-ra várnának. És az is meglehet, hogy ez a társadalmi réteg nem is elég nagy, és nem alkot többséget.

A szerző a TASR hírügynökség munkatársa

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

A PS magyar platformja

A legjobb idővel került a döntőbe a szlovákiai kajak négyes

Bugár Béla videóban magyarázza a találkozását Kočnerral

Csak a hulladékelhordást bíznák külsős cégre Párkányban

Gelle csak magára számíthatott, de így is olimpiai kvótát szerzett

Vonzóbbá tennék 
a felsőoktatást

Legfrissebb galériák
Olvasta már?