Vélemény

Joe Biden és Kína

Változó hangnem, változatlan üzenet – röviden ez várható az új amerikai elnöktől Kínával kapcsolatban.
Dudás Tamás

2021. január 27. 08:15

Biden: a NATO kollektív védelme megkérdőjelezhetetlen
TASR/AP-felvétel

Donald Trump elhagyta ugyan a Fehér Házat, de külpolitikája erősen rányomja bélyegét a világpolitikára. A Kínával szembeni külpolitikai, gazdasági és technológiai konfrontáció az amerikai külpolitika egyik alappillére volt az elmúlt négy évben. A nemzetközi porondon egyre magabiztosabb Kína komoly kihívás elé állította az USA-t, és egyre gyakrabban került elő a Thuküdidész csapdája kifejezés, melyet Graham Allison amerikai politológus hozott be a közbeszédbe. Allison elmélete szerint egy domináns nagyhatalom szinte mindig összetűzésbe került trónkövetelőjével, legyen szó Spártáról és Athénról, vagy az USA-ról és Kínáról. Ez az elmélet sok kritikát kapott a születése óta, de tény, hogy a feszültség a világ két legnagyobb gazdasága között Trump évei alatt egyre nőtt. A Trump-kormányzat a Kínára gyakorolt nyomást egészen az utolsó napokig folytatta, január elején kilenc további kínai nagyvállalat került feketelistára a kínai hadsereggel való tulajdoni kapcsolatai miatt. A feszültség oldásában nem segített az amerikai kongresszus nyilatkozata sem, mely szerint a kínai kormányzat valószínűleg népirtást követ el az ujgur kisebbség ellen. Eközben Hszi Csin-ping kínai elnök a nemzetközi összefogás szükségességéről beszélt a virtuális davosi fórumon, de az elmúlt napokban kínai vadászrepülőgépek ismételten megsértették az amerikai szövetséges Tajvan légterét.

Joe Biden nincs könnyű helyzetben elnöksége első heteiben, több komoly problémával kell kormányának zsonglőrködnie. Ezért nem valószínű, hogy Biden tovább keményít a Kínával szembeni állásponton, de attól sem kell tartani, hogy hirtelen kitör a barátság. Antony Blinken leendő amerikai külügyminiszer szenátusi meghallgatásán leszögezte, hogy a Trump-kormány Kínával szembeni keményebb fellépése helyes volt. Ebből kikövetkeztethető, hogy ha a hangnem változik is, az üzenet alapjában ugyanaz marad.

Trump egyoldalú, Amerika mindenek előtt külpolitikája világszerte elbizonytalanította az USA partnereit, ezért a Biden-kormányzatnak a Kína-politikában is újra kell építenie kapcsolatát elhanyagolt szövetségeivel. Kína asszertív regionális politikája miatt Kelet- és Délkelet-Ázsiában nem lesz nehéz egy esetleges keményebb fellépéshez partnereket találni, Európa azonban nem annyira vevő az erősebb szavakra. Biden belső köreiben többen csalódtak az EU-ban, az ugyanis nem várt az új amerikai kormányra, és 2020 utolsó napjaiban sok év tárgyalás után megkötötte az EU és Kína közti befektetési megállapodást. Biden külpolitikai szakértői abban bíztak, hogy az USA és az EU egységesen fog az új elnök beiktatása után fellépni Kínával szemben, de a kritikus hangok szerint az unió gazdasági előnyökért cserébe kiárusította az emberi jogokat. Tudni kell azonban, hogy az uniós tagállamok Kínával szembeni álláspontja sem egységes, a Biden-kormányzat biztosan talál szövetségeseket a kritikusabb Kína-politikához is.

Viszont Joe Bidenre egy anti-Trumpként is tekinthetünk, ezért az USA Kína-politikájában is kevesebb drámára és kardcsörtetésre van kilátás. A diplomácia szerepe megnő, de megmaradnak a jól definiált „vörös vonalak”, melyek átlépése keményebb amerikai álláspontot fog eredményezni. Kína kiemelt gazdasági partner az USA számára, de a kínai piac zárt jellegét és a kínai vállalatok technológialopását és eltitkolt állami támogatásait a Biden-kormányzat sem fogja szó nélkül hagyni. Hogy ebben az amerikaiak mennyire számíthatnak az EU-ra, azt ma nehéz megmondani. Egy egységes USA–EU fellépés azonban kétségkívül nagyobb nyomást tudna gyakorolni a kényes kérdésekben.

Támogassa az ujszo.com-ot

Az elmúlt időszakban arra kértük olvasóinkat, járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez annak érdekében, hogy a jelentős költségekkel járó hiteles, megbízható hírszolgáltatást hosszú távon biztosítani tudjuk.

Köszönjük a pozitív fogadtatást. Jó érzés tudni, milyen sokan tartják fontosnak a független, magyar nyelvű újságírás fennmaradását Dél-Szlovákiában, és milyen sokan szeretik az Új Szót.

A beérkezett támogatások lehetővé tették, hogy új munkatárssal bővítsük az ujszo.com professzionális csapatát, fejlesszük szolgáltatásainkat, növeljük az ügyeletben töltött órák számát. Nagyszerű eredmény ez olyan gazdasági környezetben, ahol a fejlesztések helyett a költségek visszafogása került sok helyen célkeresztbe.

Hálásak vagyunk eddigi támogatásaikért, és kérjük, továbbra is segítsék az ujszo.com fejlesztését. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
MKP: Készen állunk az egyesülésre
Frissítve

Az MKP kész az egyesülésre, de új feltételei is vannak

zöld tea

Zöld tea – Egyik hatóanyaga hatásos lehet a koronavírus ellen

EURO-2020
Frissítve

EURO-2020 – Olaszország legyőzte Walest, csoportelsőként nyolcaddöntős

Lehet-e ma trendi Jókai?

Lehet-e ma trendi Jókai?

SOROZATDARÁLÓ: Az agancsos fiú esete a világvégével

SOROZATDARÁLÓ: Az agancsos fiú esete a világvégével

EURO-2020 – Az UEFA vizsgálatot indított a magyar szurkolók viselkedése miatt

EURO-2020 – Az UEFA vizsgálatot indított a magyar szurkolók viselkedése miatt

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.