Vélemény

Járási karantén

Oszd meg és uralkodj – ez volt a Római Birodalom kormányzó elve. Matovičnak és a jelenlegi kormánynak nehéz időben, járvány idején kell „uralkodnia”, és a jelenlegi helyzet óhatatlanul a közvélemény megosztottságához vezet. Ez a jelenség a húsvéti ünnepek kapcsán mutatkozott meg eddig a legerősebben.
Márius Kopcsay

2020. április 14. 09:16

Járási karantén
- Ľubomír Kotrha karikatúrája

Miután a kormányfő bedobta a köztudatba az ország lekapcsolása, a blackout lehetőségét (amivel talán megállítható lenne a járvány terjedése), úgy gondolta, hogy kicsiben ki is lehetne próbálni ezt az ünnepek alatt, ezért radiálisabb korlátozásokat vezetett be húsvétra. Hozzá kell tenni, hogy szakértőkkel is megvitatta ezt a lehetőséget, akik felsorakoztak mögéje, és Zuzana Čaputová államfő is kiállt mellette. Így aztán húsvétra afféle „járási karanténba” került mindenki, és elmagyarázták az embereknek, hogy ne menjenek locsolkodni, a minimumra csökkentsék az egymással való találkozások számát. És mi történt? Aki azt tervezte, már a szigorítás bejelentése előtt elutazott oda, ahova akart. Akinek pedig dolgoznia kellett, az a járás határán várakozott a hosszú kocsisorban, és hirtelen már az sem volt világos, milyen utasítást kaptak a rendőrök. Minden autót meg kell állítani, vagy csak szúrópróbaszerű ellenőrzésről van szó?

A kommunista időkben ilyen „bizonytalankodás” aztán nem fordulhatott elő, és akiknek vannak azokból az időkből immár történelmi keserű tapasztalatai, talán most könnyebben tudják elfogadni a tiltásokat és a jelenlegi helyzetet. Nekik az is ismerős, hogy sorakozni kell a posta vagy az üzlet előtt, ahol esetleg éppen üresek a polcok, egyes árucikkekből hiány van, a határok zárva, korlátozva vannak a jogaink – mindez előbújik az egyéni vagy a kollektív történelmi tudatból. De kibírjuk, mert ki kell bírnunk.
Ugyanakkor ehhez nem adnak segítséget a felesleges politikai konfliktusok, amikor egyesek úgy kritizálják Matovičot, mintha máris elfelejtették volna a Fico-kormányzás több mint egy évtizedét, vagy épp ellenkezőleg, még a legjózanabb visszafogott bírálatot is egyenesen Smer-pártiságnak és majdhogynem hazaárulásnak tekintik. És persze mindenki szidja – az újságírókat.

Talán könnyebb lenne elviselni a karantént és a korlátozásokat, a locsolásmentes húsvétot, ha legalább már halvány reménysugarat látnánk az alagút végén, ha legalább sejthetnénk, meddig tart ez, a kormány tagjai vázolnák, mikor jöhetnek a könnyítések, milyen ütemben, mint megtette ezt a cseh, a német, az osztrák, de még az igazán rendkívüli helyzetben levő spanyol kormány is.

Már túl régóta várunk a posta előtt a sorban, anélkül, hogy fogalmunk lenne róla, milyen messze van még az ajtó, mikorra juthatunk be. Járna már egy ilyen kis jutalom és remény a fegyelmezettségért, rászolgáltunk, például ezzel a húsvéttal is.

A szerző a TASR munkatársa

Támogassa az ujszo.com-ot

Nehéz időkben van a legnagyobb szükség gyors, megbízható tájékoztatásra. Jövőnkről, biztonságunkról, egészségünkről csak hiteles információk birtokában dönthetünk. Az ujszo.com ezért dolgozik. A gazdaság megroppanásával ugyanakkor hirdetési bevételeink csökkennek.

Ahhoz, hogy továbbra is fontos információkkal tudjuk segíteni olvasóink döntéseit, nélkülözhetetlen marad a szerkesztőség alapos, összehangolt munkájának fenntartása. Hisszük, hogy most van a legnagyobb szükség ránk.

Ezért kérjük olvasóinkat, ha lehetőségük van rá, támogassák az ujszo.com működését. Számítunk Önökre! Önök is számíthatnak ránk! Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra! Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
RegioJet k

A Komárom–Pozsony vasútvonal felújítása még várat magára

Juraj Šeliga

Šeliga sajnálja, hogy megint a szakdolgozatok témájával kell foglalkozni

időjárás meleg

Kellemes, enyhe nyári időnk lesz kedden

Branislav Gröhling

Matovič sajnálná, ha Gröhling nem lenne többé a kormánya tagja

sport a tévében

Duplázik a Chelsea a tévében

koronavírus rendőrség határ

24 óra alatt 64 444 gépkocsi hajtott be Szlovákia területére

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.