Vélemény

Informált beleegyezés

Mibe is egyeztél bele? Elolvastad a szerződést, mielőtt aláírtad? A bankban, a mobilszolgáltatónál, a villamos műveknél, bármilyen használati tárgy megvételekor?
Bolemant Lilla

2021. november 27. 09:00

TASR-felvétel
(TASR-felvétel)

Az emberek többsége nem olvassa el a szerződéseket, csak aláírja őket, és amikor gond van, akkor derül csak ki számukra, hogy mi is volt az apró betűs részben. De nem csak az apró betűs résszel lehet gond.

A szerződések aláírásakor különös lelki állapotban is lehet az ember, amikor nem tud teljesen összpontosítani arra, hogy mit is ír alá. Vagy nem érti a szerződés szövegét. És ez nem feltétlenül az ő hibája. Itt gondolhatunk a jogi megfogalmazásokra, de arra is, hogy mi az, amit aláírunk az egészségügyi intézményekben.

Informált beleegyezés, tájékoztatás az egészségügyi ellátásról, beavatkozásról, műtétről stb. Néhányan felesleges idegesítésnek veszik, hogy az orvos minden egyes látogatás alkalmával aláíratja velünk, hogy egyetértünk a nekünk nyújtott kezeléssel, tudomásul vettük az esetleges következményeit, mellékhatásait stb. Olyan is akad, aki sokáig vitatkozik az orvossal azon, hogy miért írná alá a beleegyezést, ha mellékhatásai vannak a kezelésnek, a gyógyszernek, és ez a papír csak az orvost védi.

Az informált beleegyezésről szóló „papír” az érve annak a jogásznak, jogászoknak, akik az orvosokat (az államot?) védik azokkal a roma nőkkel szemben, akiken akaratuk, tudtuk nélkül sterilizációt végeztek el (a múlt század hatvanas éveitől kezdve egészen a kétezres évek elejéig, legalábbis ezt az időszakot öleli fel a per, és csak remélhetjük, hogy nem folytatódtak ezek a praktikák).

Hosszú idő kellett ahhoz, hogy a szlovák hatalom végre bocsánatot kérjen ezektől a nőktől, amiért testi és lelki bántalmazás érte őket az egészségügy és a hatalom részéről. Az orvosok ugyanis a hatalmukat gyakorolva, jogtalanul végeztek olyan műtétet, amelyről a páciens nem is értesült. Persze a biztonság kedvéért aláíratták vele, hogy „egyetért” a sterilizálással. Ez a nők elleni erőszaknak az a fajtája, amikor az állam, a hatalom érvényesíti az erejét.

A bocsánatkéréshez tartoznia kéne valamilyen kártérítésnek is, amiről egyelőre szó sincs. Nagyon veszélyes terep ez ugyanis, két okból is: az egyik az, hogy a romakérdést a maga összetettségében kellene kezelnie a mindenkori kormányoknak, amit nem igazán szeretnének megtenni. A másik pedig, hogy ezen belül a roma nők problémáira nagy hangsúlyt kellene helyezni, mivel ők többszörösen hátrányos helyzetben vannak. Kisebbség a kisebbségben. Etnikai, nyelvi, nemzetiségi kisebbség – ha például a magyar kisebbséghez tartozó roma nőket nézzük. És nők.

Hogy is van ez a szexuális és reprodukciós jogokkal? Az Egészségügyi Világszervezet szerint az egészség – ami teljes fizikai, lelki és társadalmi jólétet jelent, és nem egyszerűen a betegség vagy fogyatékosság hiányát – alapvető emberi jog. A reprodukciós egészséghez való jog ennek része. Ide tartozik a reprodukciós szervek egészsége és épsége, a szexuális nevelés, az információhoz való hozzáférés, a szexuális önrendelkezés, a szexuális úton terjedő betegségek elleni védelem, a fogamzásgátlás, a fogamzásgátló szerek könnyű hozzáférhetősége és megfizethetősége, a terhesgondozás, az asszisztált reprodukciós eljárások, a biztonságos szülés, a biztonságos abortusz, a kényszersterilizációtól, az abortuszra kényszerítéstől és egyéb kapcsolódó jogellenes beavatkozásoktól való védelem.

Ha ezeket a jogokat bárki megsérti, a bocsánatkérés a minimum. Komoly felelősségre vonásnak és kártérítésnek kell követnie. Akkor is, ha utólag ez nem gyógyíthatja meg az okozott testi és lelki sérelmeket.

Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Felszálló F-16-os vadászrepülőgép (TASR-felvétel)

Egymásnak esett a kormány és az ellenzék az amerikaiak miatt

erős szél

Első-, másod- és harmadfokú riasztást adtak ki az erős szél miatt

elhízás k

Szlovákiában minden negyedik ember elhízott

Kőszegről  kicsit másképp

Kőszegről kicsit másképp

pozsonyi kifli

Diósat vagy mákosat? A 400 éves pozsonyi kifli története

GALÉRIA: Férfi kézilabda Eb – Egygólos magyar siker Portugália ellen
Frissítve

GALÉRIA: Férfi kézilabda Eb – Egygólos magyar siker Portugália ellen

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.