Ijesztő sci-fi a messzi Kínából

drón felvétel

Kínában a valóság disztópikus rémálommá vált. Több városban drónok köröznek a lakóépületek közt, és a rájuk erősített hangszórókból az az utasítás hallatszik, hogy ha a lakók kilépnek az utcára, azonnal letartóztatják őket.

Ilyesmit mi legfeljebb egy sci-fiben tartanánk hihetőnek. Tudjuk, hogy a kínaiak alapból szabálykövetőbbek, nem sűrűn kérdőjelezik meg a „fentről” érkező utasításokat. Nálunk viszont minél több információhoz jutnak az emberek, annál kevésbé hisznek a hivatalos forrásoknak. A sajtó hazudik és ijesztget aljas anyagi érdekből, a szakértők nem értenek a szakmájukhoz, és nyilván azért nem tudtuk legyőzni a járványt a mai napig, mert a vakcinák nem működnek, csak üzlet az egész, amelyen a gyógyszergyártó cégek betegre keresik magukat.

Elképzelem, milyen fondorlatos eszközökkel próbálnánk mi kijátszani a drónokat – például ételfutárnak, postásnak, takarítónak álcázva magukat. Nem állítom, hogy a kínai módszer az egyedüli helyes, csak érzékeltetni próbálom a gondolkodásbeli, illetve a kulturális különbséget. Mert minden a kultúra része, ami az emberi viselkedés magasabb fokaira jellemző, azaz nem közvetlenül a létfenntartással (ételszerzés, párosodás) kapcsolatos.

Képzeljük el, hogyan reagálnánk, ha ezt hallanánk egy hangszóróból: „Ez a környék teljes lezárás alatt áll. Maradjon a szobájában, hacsak nem az épp esedékes napi Covid-tesztelésre készül. Ebben az esetben lemehet a földszintre. Más esetben viszont letartóztatjuk!” Először káromkodnánk egyet, elküldve a hatóságokat, a virológusokat és a mit sem sejtő drónokat a k. anyjukba. A második gondolatunk az lenne, hogyan járjunk túl az illetékesek eszén a szabad mozgás érdekében, vagy kit fizessünk le. Aztán tüntetést szerveznék a neten az emberi jogok sárba tiprása ellen.

Kínában továbbra is a zéró Covid-stratégia van érvényben, azaz már egészen kicsi koronavírusos esetszámnál is teljes városokat vonnak karantén alá. A 21 milliós Csengtut múlt csütörtökön zárták le, mert 157 új pozitív esetet regisztráltak. A lakosság arányához képest mi rosszabbul állunk jelenleg, ráadásul Kínában jóval magasabb az oltottak száma, mint nálunk.

A „beszélő drónokat” egyébként már korábban is bevetették, sőt, robotokat is hadrendbe állítottak néhány kínai városban, a földszintes házakban lakók tájékoztatására. Sanghajban a drónok azt harsogják, hogy senki se álljon ki énekelni és kiabálni az ablakba. Bizony, ez is veszélyfaktor, hiszen a történelem folyamán a kórusban éneklés több lázadást szított már, a hangos kiabálásról nem is beszélve. Meglátjuk, sikerül-e elfolytaniuk a járványt ezekkel a drasztikus eszközökkel. Ha igen, akkor emelem kalapom a szabálykövető lakosság előtt. Ha nem, akkor szorongva várom, mi jön ezután Kínában. Pedig igazából az érdekel, mi jön nálunk. Egy ismerősöm például pozitív otthoni tesztet produkált tegnapelőtt, de mivel nem érezte rosszul magát, elment bevásárolni. Senkire se köhögött rá – állította a telefonban. De maszkot nem viselt, mert már kidobta a raktárkészletét.

Belegondoltam, hogy vajon milyen büntetés járna ezért Kínában...

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?