Vélemény

Ígéret szép szó

A Híd legújabb, a hat évnél fiatalabb gyermekek után járó adókedvezmény megduplázásáról szóló javaslatával kapcsolatos politikusi nyilatkozatok is bizonyították, hogy a Híd kiszámítható párt. Csak tudnunk kell, mit ígért a választások előtt, és felkészülnünk annak ellenkezőjére.
Molnár Iván

2018. október 15. 19:51

Ivan Švejna - TASR/AP-felvétel

A Híd 2015 májusában mutatta be Polgári Víziója gazdaságpolitikai fejezetét, amely a 2016-os parlamenti választások előtti gazdasági ígéreteit tartalmazta. A Híd támogatja a munka és vállalkozás adó- és járulékterheinek csökkentését, célunk egy adóalapcsökkentő tétel és a gyerekek számától függő, progresszív jellegű adóbónusz bevezetése, vagyis a bónusz minden további gyerek után fokozatosan egyre magasabb lenne – mondta akkor Ivan Švejna, a párt alelnöke. Magyarul: a párt azt ígérte, hogy kormányra jutása esetén csökkentené az adóterheket, a gyermekek után járó adókedvezmények esetében pedig a nehezebb helyzetben levő többgyermekes családokon segítene.

Nos, a választások óta eltelt több mint két és fél év, a Híd kormánypárt, Švejna pedig munkaügyi államtitkár. Mit sikerült elérnie? A Híd múlt heti sajtótájékoztatóján, amelyen bejelentették, hogy a párt a jövedelemadótörvény módosításán keresztül a hat évnél fiatalabb gyermekek után járó adókedvezmény összegének a megduplázását javasolja, Švejna elismerte: Szlovákiában „burkolt adóztatás” folyik. „Ez azt jelenti, hogy a bérek nőnek, az adóalap-csökkentő tételek viszont nem emelkednek, ezért az emberek több adót fizetnek” – nyilatkozta az államtitkár.

 

2018. október 14. 14:25

Magasabb adóbónuszt ígér a Híd

Az adóterhek csökkentésével kapcsolatos ígéret kilőve, de ugyanez a helyzet az államkasszának az elkövetkező három évben 194,5 millió eurós adókiesést okozó adóbónuszjavaslattal is. Az ugyanis, hogy csak a hat évnél fiatalabb gyermekek esetében nő az adókedvezmény, diszkriminálja a többi gyereket (szülőt), és a párt azon felvetése sem állja meg a helyét, hogy a hat évnél kisebb gyerekeknél nagyobbak a szülők kiadásai, mint később. Ennek épp az ellenkezője igaz. Arról már nem is beszélve, hogy a párt jelenlegi javaslata semmilyen különbséget nem tesz a családok jövedelmi helyzete között, azok a családok is jogosultak lesznek a nagyobb adóbónuszra, amelyeknek erre semmi szükségük, míg sok többgyermekes család továbbra is a szegénység határán tengődik. Az ehhez hasonló diszkriminatív szociális intézkedésekről a pártnak pár éve még egész más véleménye volt. „Semmi sincs ingyen, ha a lakosság egy csoportjának ingyenes egészségbiztosítást kínálnak, azt valakinek ki kell fizetnie. Ezt is a lakossággal fizettetik meg… Az embereknek ez ugyan tetszhet, a kérdés azonban az, hogy így kell-e felelős gazdaságpolitikát folytatni” – mondta Švejna még ellenzéki képviselőként, 2014 decemberében, amikor az előző Ficokormány úgy döntött, hogy csökkenti az 570 eurónál kevesebbet keresők egészségbiztosítási járulékait.

Kormánypártként azonban sokat tanult a Híd a Smertől. „A jövő évi költségvetésben kódolva van a választási korrupció, a kormány az adófizetők pénzén kampányol” – bírálta az előző Fico-kabinetet Švejna 2015 őszén, a 2016-os állami költségvetés vitájában. Szlovákiában ugyan csak 2020-ban választunk új parlamentet, a kormánypártok azonban már most vadabbnál vadabb szociális ígéretekkel állnak elő.

Švejna most is elárulhatná, hogy akkor kormánypártként ilyen javaslattal kinek a pénzén kampányolnak.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Legfrissebb galériák
Olvasta már?