Vélemény

Hova lettek a szlovák nacionalisták?

Amikor pár éve el kellett magyarázni valakinek, hogy milyen módon is nyilvánul meg a szlovákiai nacionalizmus, viszonylag egyszerű dolga volt az egyszeri honpolgárnak: el lehetett mondani, hogy ott van az SNS, élén a részegeskedő Ján Slotával, aki előszeretettel gyalázza a magyarokat és vállalhatatlan dolgokat mond.
Tokár Géza

2016. február 16. 08:59

Idén, a parlamenti választások előtt azt látjuk, hogy Slota eltűnt, az SNS visszafogta magát, és Marián Kotleba sem köpdös Kossuth-szobrokra szabadidejében. Akkor vajon mi a helyzet? 
 
A pártokon és programjaikon túlnézve a szlovákiai nacionalizmus nem tűnt el, legfeljebb egy kicsit átalakult. A társadalomban a kisebbségi problémákkal kapcsolatos értetlenség és ellenállás legalább annyira nagy, mint korábban. Mindössze annyi történt, hogy az utóbbi időben nem voltak túlhangsúlyozva a „magyar” témák, nem voltak látható, éles konfliktusok. De a széles nyilvánosság még mindig értetlenül kérdi, mit keresünk mi Szlovákiában, és sokak számára még a Híd is veszélyes elhajló, az MKP-ról nem is beszélve. De a nacionalizmus máris megnyilvánul, ha valamelyik szereplő elővesz valamiféle – bármilyen, akár gazdasági, akár társadalmi jellegű – követelést. 
 
De nézzük a pártokat. A felmérések alapján egyre biztosabb az SNS parlamenti helye. A Ján Slotát váltó Andrej Danko viszonylag sikeresen kezelte a slotai nehéz örökséget, pártjának sikerül elegendő lemorzsolódó Smer-választót és hagyományos SNS-szavazót megszólítania. A kérdés talán már csak az, hogy a nemzetiek kormánypozícióba kerülnek-e, vagy ellenzékiként tovább építik magukat négy évig a parlamentben. 
 
A nacionalizmus másik tipikus, „újhullámos” képviselője, a Kotlebaféle Mi Szlovákiánk Néppárt nehéz feladat elé állítja az elemzőket, mert a népszerűségét nagyon nehezen lehet kimutatni. Miután Kotleba az országos karrier helyett Besztercebánya megye kifosztására koncentrál, pártjának a híre nem óriásplakátokon, hanem szájhagyomány útján terjed, ráadásul a nyílt magyarellenesség helyett inkább a romákat és a régi, korrupt politikai elitet ostorozza – ismételten fontos megjegyezni azonban, hogy ez csak ideiglenes állapot. A Mi Szlovákiánk Néppárt egyetlen felmérés szerint sem kerül be a parlamentbe, de valószínűleg jobb eredményt ér el annál, mint azt a felmérések most mutatják. 
 
A „hagyományos” politikai pártokat a lappangó nacionalizmus jellemzi: a Smer most nem foglalkozik hangsúlyosan a témával, de aluldimenzionálja a kisebbségekkel kapcsolatos intézményeket, ügyeket. A szlovák pártok hozzáállását pedig jól mutatja, hogy a választási programjuknak most sincs olyan része, amely a szlovákiai etnikai kisebbségekkel foglalkozna. Ez előrejelzi a jövőbeni értetlenséget is, ha előkerülne bármilyen kisebbségi téma, legyen szó akár nyelvhasználati, akár regionális gondokról. A saját érdekünkben fellépő képviseletünk csak akkor lesz, ha megválasztjuk magunknak. 
 
Önnek ajánljuk
Felmérés: Parlamenten kívül az MKP

Nyilvánosságra került a titkos felmérés

Mojmír Mamojka

Mamojka egyelőre marad

Robert Fico

Fico nem kíván egyebet, csak 2,99 százalékot a Hídnak

Jana Cigániková

VIDEÓ: Elszabadultak az indulatok – már a középső ujjukat mutogatják egymásnak a képviselők a parlamentben

Kucsera Miklós

Vágsellyei győzelem az érsekújvári régióderbin

hh

Férfimese a nagybetűs nőről

Legfrissebb galériák
Olvasta már?

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

Új Szó logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.