Hogyan válik a Nyugat Keletté

Hogyan válik a Nyugat Keletté

Egy felháborodott barátnőm, egy szlovákiai magyar írt nekem, aki jelenleg Budapesten él. A fia megjött az iskolából, és megkérdezte, hogy ő, mivel Pozsonyból származik, veszélyes migráns-e, kártékony betolakodó-e. És hogy Soros György valóban egy gazember-e, aki el akarja törölni Magyarországot, és el akarja árasztani menekültekkel, ahogyan azt a tanító néni mondta az iskolában.

 

Mit mondjak neki – kérdezte tőlem. Az igazat, válaszoltam. Ezek hazugságok, szándékosan terjesztett koholmány, hangsúlyoztam. És megemlítettem neki Martin Buber gondolatát, hogy a tényleges küzdelem nem Kelet és Nyugat, a kommunizmus és a kapitalizmus között fog lezajlani, hanem a műveltség és a propaganda között.

Alábecsüljük a gyűlölködés toxikus légkörének a legifjabb generációra gyakorolt hatását. A gyerekek is érzik, hogy a hangulat polarizálódik és radikalizálódik a régióban, erősödik a konfrontáció. Az 1990-es években Vladimír Mečiar a maga nacionalizmusával és demokráciaellenes meggyőződésével gyorsan politikai számkivetetté vált. Az összeesküvés-elméletei, a polgári társadalom iránt érzett gyűlölete, az őt bíráló újságírók elleni támadásai, a hatalmas korrupció, az izolacionista politikája kiváltotta az EU kemény bírálatát. Amatőr politikája tönkretette a gazdaságot, aláásta a jogrendet, gyengítette a demokráciát és a nyílt társadalom kialakulását, lassította a csatlakozási tárgyalásokat.

2018-ban azonban Mečiarnak sok nemzetközi szövetségese lenne, beleértve Horst Seehofer német belügyminisztert vagy Sebastian Kurz osztrák kancellárt, nem beszélve a V4-es csodálókról. A Nyugat túl sokat tanult a Kelettől. A közszolgálati média elleni támadások már nem csak a fiatal demokráciákra, az egykori vasfüggönyön túli országokra jellemzők. Már az osztrák ORF, a színvonalas, független média jelképe is állandó védekezésre kényszerül az őt támadó politikusok rágalmazásaival, hamis vádjaival szemben.

Salvini és Kickl, az olasz és az osztrák belügyminiszter vagy Söder, a bajor miniszterelnök csodálja a keleti populista vezetők arroganciáját, és támogatja Orbán illiberális demokráciáját. Új kerítések és falak építéséről, ellenőrzött médiáról álmodnak, és ezt az attitűdjüket elsősorban vallási és nacionalista lepel mögé rejtik. A diplomáciai jegyzékek kora – Mečiar még szinte futószalagon kapott diplomáciai jegyzékeket Nyugatról – már régen lejárt. Meddig akar elmenni a Nyugat a Kelet iránti rajongásával? Elfogadja Ausztria is a maga Stop Sorosát, amely büntethetővé teszi azokat a szervezeteket, amelyek segítenek a menekülő embereknek? Hol mindenhol hirdetik ki Európában a hajléktalanságot bűncselekménynek? A független igazságszolgáltatás lengyelországi felszámolásának, a mértéktelen szlovákiai korrupciónak vagy a magyarországi, a kormányhatalom védelméért végrehajtott alkotmányos változásoknak inkább elrettentő, semmint követendő példaként kellene szolgálniuk.

A Nyugatnak nem kellene még inkább keleteurópaizálódnia. A demokrácia a jogrend nélkül könnyen átalakul autokráciává vagy akár diktatúrává. Mondják el ezt a gyerekeknek is.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?