Vélemény

Harc és mulatság

Megvan a sajátos mágiája az új év első hajnalának: úgy hajnali négykor, mikor a csend megüli a tájat, és a petárdák maró füstje lassan elkeveredik a világra leszálló köddel.
Finta Márk

2021. január 2. 13:30

szilveszter 2021
- TASR-felvétel

Azt mondják, őseink két dolgot szerettek: harcolni és mulatozni. Ugyanazok a dobok és harsonák hívnak harcba, lovasrohamra, amelyek táncba, lakomára és részegségbe. Ugyanaz az extázis, ugyanaz a fékevesztettség, ha öl, vagy ölel az ember, egy tőről fakad mindkét mámor – és ugyanolyan a csend is utána, ha az ember kitombolta magát, kifullad, és elégedetten elmerül a semmibe. És akkor, talán csak néhány mágikus órára, a természet csendesen bekopogtat, és megtölti a világunkat a saját nyugalmával. A csatatérre varjakat és hollókat küld, a mulatságon pedig álmot a nép szemére – s így megy a világ mindörökkön örökké, harmóniában: a természet kiszolgálja szertelen fiait és leányait, hogy azok megélhessék azt, amit szeretnek.

Mindebből, amit fent írtam, csak a természet kegyetlen mindenhatósága igaz – minden más csak az emberi elme által teremtett romantikus önigazolási kísérlet saját természetünkre. Mégis könnyebben elhisszük az utóbbit, mint az előbbit. Pedig míg az utóbbi csak öncélú önáltatás, hogy tetteinket, cselekedeteinket elbújtassuk valami nagy, általános igazság mögé, miszerint hát ilyenek vagyunk, ilyennek teremtett az úristen, addig a természet mindenhatóságát érezzük nap mint nap, 2020-ban különösen.

Hazugság, hogy 2020 egy csapásra eltűnt azzal, hogy átléptünk az új évbe, és innen csak jobb jöhet majd – ahogy a második világháború sem ért véget az úgynevezett győzelem napján. Hazugság, mert azzal, hogy újabb és újabb mérföldköveket állítunk fel magunknak, és azzal hitegetjük magunkat, hogy holnaptól más lesz, még nem úgy fordul a történelem kereke, ahogy azt szeretnénk.
Az előző évben kinyúlt utánunk a természet mindenhatósága – nem először, nem utoljára, de most mindenki számára nyilvánvalóan. Ez a mindenhatóság ott van a levegőben, csak senki sem büszkélkedik vele, ha lecsap rá. Mert ez az emberek által teremtett, önáltató, saját mindenhatóságával büszkélkedő világ arra kényszerít minket, hogy csata legyen, és mulatozás.

„Örökké bort ad a fűrt, örökké születik a bárány, de kés-fényben vérzik örökké.” És aki ezt kétségbe vonja, jaj annak a világ szemében. És jaj annak is, aki kihullik a körből. Aki beteg, és haldoklik, akinek meghalt valakije, és most a benne tátongó űrt próbálja valamivel megtölteni, és gyászában kinyúlna valamiért, ami nem csata, nem mulatság, nem gyűlölet, arrogancia és az én, én, én virtuális felhőszobra. Aki nyomorog, és magányos, vagy épp a szeretteit félti, és az egész világa leszűkül az éjszakai, szédülő, könnyes felriadásokra, és a szorongás jéghideg, fojtogató lidérckezére, mert nem tudja, mi lesz holnap, lesz-e holnap egyáltalán, és mert retteg a holnap iszonyatos démonától. Nem, ők nem tudnak elbújni a csata és a mulatság színfalai mögé, mert nekik egész másra van szükségük a világtól, az emberektől körülöttük.

Alázatra, és irgalomra.

És nem, 2020 annak ellenére sem tanított meg minket az alázatra és az irgalomra, hogy szinte beleordította az arcunkba. És nem, 2021 sem fog minket megtanítani erre. Sokunkat igen, de nem mindannyiunkat.

És 2022. január elsején, hajnalban majd ismét megüli a petárdák füstje a tájat, és elkeveredik a világra leszálló köddel. Csak már kisebb lesz a petárdafüst, és nagyobb a csend.

Támogassa az ujszo.com-ot

Rengeteg hírrel bombáznak minket különböző portálok, s nem könnyű felismerni a valódi- és álhíreket. Ezért is fontos, hogy olyan weboldalakról tájékozódjunk, amelyek megbízható, korrekt információkat nyújtanak.

Az ujszo.com szerkesztőségében minden nap azért dolgozunk, hogy Önök kizárólag ellenőrzött, valós híreket kapjanak weboldalunkon. Ennek biztosítása meglehetősen költséges. Mi viszont szeretnénk, hogy minden kedves olvasónk hozzájuthasson az ellenőrzött információkhoz, ez azonban az Önök anyagi segítsége nélkül hosszú távon nem lehetséges.

Ezért kérjük olvasóinkat, hogy járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Eduard Heger

Elkészült a helyreállítási terv: a tét több mint 6 milliárd euró

Zuzana Čaputová

Čaputová javasolt néhány válságkezelő intézkedést a nők megsegítésére

Vadas fürdő: májusban már nyitnának

Vadas fürdő: májusban már nyitnának

caputova

Čaputová reméli, hogy a kormány önreflexiót fog gyakorolni

Hangos dudálással és forgalomlassítással tiltakoztak Vágsellyén

VIDEÓ + GALÉRIA: Hangos dudálással és forgalomlassítással tiltakoztak Vágsellyén

érsekújvár

Készülhetnek a playoff-selejtezőre az érsekújvári hokisok

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.