Vélemény

Gyimesi György elszánt

Nagy fába vágta politikai fejszéjét az OĽaNO parlamenti képviselője, aki nyilvánosan ígérte meg, hogy olyan jogszabály elfogadását indítványozza, amely alapján mostanság már senkit sem érhet jogsérelem a Beneš-dekrétumok miatt.
author
Szilvássy József

2020. június 30. 10:00

Gyimesi György
- TASR/AP-felvétel

Szükség van erre az elszántságra, hiszen immár hetvenöt éve árnyékolják be a hírhedt elnöki rendeletek a magyar–szlovák politikai kapcsolatokat. Több millió meghurcoltnak, köztük százezernyi ártatlan szlovákiai magyarnak okoztak traumát, mérhetetlen szenvedést. Azóta pedig szörnyű emléket.

Nálunk főleg a rendszerváltás óta – az egykori Német Szövetségi Köztársaságban jóval korábban – próbálkoztak a dekrétumok eltörlésével vagy legalább következményeinek orvoslásával. Különösen Szlovákia és Csehország uniós csatlakozása előtt erősödtek fel ezek a követelések. Pozsony és Prága érvelése szerint azonban a kifogásolt rendelkezések már kialudtak, napjainkban nincsenek jogkövetkezményei. A pozsonyi parlament 2007-ben mégis magyarellenes nacionalizmustól bűzlő határozatban – mindössze az MKP képviselőinek ellenszavazatával szemben – kimondta a beneši jogi örökség sérthetetlenségét. Hazai és külföldi tiltakozások, petíciók hatására az Európai Parlament jogi szakbizottsága hat évvel később kegyeskedett megállapítani, ennek a parlamenti álláspontnak közvetlen jogi hatálya nincs, ám a védelembe vett dokumentum érezteti hatását Szlovákia jogrendszerében. Ez a megalapozott vélemény politikai következmények hiányában csupán írott malaszt maradt. Holott Popély Árpád történész rámutatott: még a kisebbségeket leghátrányosabban érintő két rendeletet – amely az állampolgárságuktól fosztotta meg a németeket és a magyarokat, a további pedig vagyonuk elkobzásáról rendelkezett – sem hatálytalanították. 1948-ban ugyan visszakapták csehszlovák állampolgárságukat azok a magyarok, akik megmenekültek a kitelepítéstől, néhányan vagyonuk egy részét is, de semmilyen jogszabály nem mondta ki, hogy a hírhedt rendelkezések érvénytelenek lennének.

Közben nyugati szomszédunk politikusai elvetették Jan Rychlík cseh történész életrevalónak tűnő javaslatát, amely szerint a vitatott dekrétumok kapcsán különbséget kellene tenni a kihirdetésétől érvénytelen, illetve a mostantól semmis jogi megoldás között. Az utóbbi alkalmazása kizárná a vagyonjogi ügyeket, viszont az áldozatok legalább morális gesztust kaphatnának. Ugyanakkor főleg Václav Klaus és a jobbközép döntéshozók az 1997-es cseh–német megbékélési nyilatkozattal, valamint a szülőföldjükről kiüldözött szudétanémetek felé tett fontos prágai gesztusokkal kihúzták a dekrétumok méregfogát, így valóban csak hatályát vesztett történelmi dokumentum maradt belőle.

Nálunk viszont vérszemet kaptak az ügyeskedők, akik a komáromi járásbeli Paton évek óta jelentős ingatlanokra fenik a fogukat, Bártfán az Állami Erdészet megfosztaná Bositz Miklóst 63 hektárnyi örökségétől, a Nemzeti Autópálya-társaság nem hajlandó kifizetni a D4-es nyomvonalán és közelében található telkek több tulajdonosának jogos járandóságát. Mindannyian arra hivatkoznak, hogy az érintettek felmenői magyarok voltak, ezért Beneš dekrétumai alapján a vagyonukat el kellett volna kobozni. Fiala-Butora János jogi szakértő úgy véli: nem kevés vitatható verdikt született a fenti három ügyhöz hasonló, sántító indoklással.

Gyimesi György jól érzékelte, hogy a második világháborút követő tragédiák következményeinek felszámolása érdekében első lépésként törvényes eszközökkel szükséges megálljt parancsolni a zavarosban halászó, értékes birtokra ácsingózó cégeknek és magánszemélyeknek.

Kezdeményezését remélhetően nem csak a magyar kollégái támogatják. Ugyanis mások, az érintett tárcák vezetői is szembesülnek két döntő ténnyel: Szlovákia a 2004-es csatlakozási szerződésben kötelezte magát, hogy nem alkalmazza a kollektív bűnösség elvét. Az uniós jogrend pedig kizárja a visszamenőleges hatályú ítélkezést.

Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
cseh határátkelőhely
Frissítve

Csehország meghosszabbítja az ellenőrzést a Szlovákiával közös határain

Ján Horecký

Az új oktatási miniszter mindent megtesz azért, hogy ne kelljen bezárniuk az iskoláknak

GYORSHÍR: Járdán sétálok közé hajtott egy autós
Frissítve

Felhajtott a járdára, elgázolta a gyerekeivel sétáló édesanyát a részeg sofőr

óvoda k

Az energiaválság miatt alacsonyabb hőmérséklet lesz az óvodákban

f

A pozsonyi tragédia áldozatai között volt egy 20 éves lány is

Romana Tabák

Romana Tabák feljelentette Cigánikovát

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.