Vélemény

Gyerek vagy bolygó

Az illiberalizmus, avagy a keresztény szabadság eszméjének hívei Budapesten vezető politikusok részvételével demográfiai csúcstalálkozót tartottak.
Szombathy Pál

2019. szeptember 7. 13:30

föld
MTI-felvétel

A téma fókuszba helyezése az új jobboldal válasza is a klímaváltozás alapvetően zöld-baloldali, liberális szempontokból uralt megközelítésére. 

Esztelen zöld gondolat, hogy a bolygó jobban jár, ha kevesebb gyerek születik. A teremtés rendje alapján az ökoszisztémának az ember nem ellenfele, hanem része.

(Orbán Viktor miniszterelnök a Budapesti Demográfiai Csúcson) 

A magyar kormányfő, mint a nemzetközi radikális (nevezzük így: új) jobboldal egyik frontembere szokás szerint vállalta a konfliktust kijelentéseivel. Orbán azt üzeni merész megfogalmazásaival, hogy – Mark Twaint idézve – a szent tehenekből lesz a legjobb hamburger. A magyar vezető nekimegy uralkodó nézeteknek, hogy kiküzdje Európában a konzervatív-keresztény megközelítés érvényességét is az úgynevezett haladókkal, a progresszív szemlélettel szemben. Szándéka nem hiábavaló, nem meghaladott, bármily divatos a progresszió részéről minden régi érték, hagyományos státus, életstílus kigúnyolása, érvénytelenítése egyszerűen úgy érvelve, hogy minden változik, és a lényeg a „fejlődés”. Csakhogy az ember természetéhez (egyelőre?) ősi módon hozzátartoznak bizonyos érzések, ösztönök, így például az utód nevelésének vágya, a kiteljesedés a gyerekekben, a családi kötelék vállalása. Így igen sokan életidegennek tartják az új hullám merészségét, mely szerint a nyugati jólét gyerekvállalása tönkreteszi a bolygót. (Miközben a demográfiai trendek már jelzik a Föld népességszámának majdani csúcsát és a csökkenést.) 

A demográfiai változás sajnos nem annyira fontos téma mostanában, mint a klímaváltozás. De a V4-es tagállamok meg tudják mutatni, hogy jó ebben a térségben élni.

(Andrej Babiš cseh kormányfő demográfiai előadása) 

Akik viszolyognak e tételtől, azok a klímaváltozás elleni védekezést nem óvszerrel kezdenék, hanem a fogyasztó társadalom önzésének közösségi kontrolljával: vagyis nem gyerek vagy bolygó, inkább fogyasztás vagy lassítás a hamleti kérdésük. A cseh miniszterelnök e tekintetben ideológiai szövetségese Orbán Viktornak. Ez a politika bevándorlás nélkül próbálna javítani demográfiai mutatókat, a közép-európai lakosság korfáját, a változékony sokszínűség liberális szépségével szemben a kultúrák, nemzetek megmaradásának vonzerejét hirdetve.

A családtámogatási rendszer eredményességében akkor érhető el a fordulópont, ha a gyermeket vállalók garantáltan jobb életszínvonalon élnek, mintha nem vállaltak volna gyermeket.

(Orbán Viktor a népesedési konferencián)

Nem könnyű ügy ez, hiszen a progresszió eleve vitaelőnyben van, mert mindig az újdonság varázsát, a haladás megkérdőjelezhetetlen győzelmét hirdeti, s ezzel az érveléssel szemben nehéz múltat és ragaszkodást vonzóan védelmezni. Pedig, lám, a bolygót sem a fogyasztás csökkentésével, csak a fogyasztás átalakításával óhajtják megmenteni. A vitákban, ahogy a sportban, a kezdeményező a nyerő.

Az illiberalizmus eszménye a szabadság hiányát jelenti, ugyanis új határokat épít fel.

(Frans Timmermans, az Európai Bizottság első alelnöke csütörtöki meghallgatásán)

Az európai progresszív baloldal vezetőjének szavai mutatják a harcmodor lényegét, a szavak és meghatározások csatájában a fogalmazás erejét: ósdiság, határok, korlátok, a világ természetes fejlődésével való reménytelen, diktatórikus szembenállás az új jobboldal kijelölt pozíciója, míg onnan nézve meg az emberi természet megerőszakolása, utópikus ideológiák erőltetése a baloldal alkalmatlansága. 

Ugyanaz a keleti-európaiak története és kultúrája, mint a nyugat-európaiaké, de nincs bűntudatuk, és nem érzik magukat felelősnek a világ minden bajáért.

(Chantal Delsol francia filozófus)

Eltérő társadalmi és történelmi tapasztalatok csapnak össze modern korunk elkeseredett nagy vitáiban, melyekből a hisztérikus drámaiságra való hajlam gyakran kiöli a józan észt, a türelmet és a tiszteletet – az Idővel, a Gyerekekkel és a Bolygóval szemben.

Támogassa az ujszo.com-ot

Rengeteg hírrel bombáznak minket különböző portálok, s nem könnyű felismerni a valódi- és álhíreket. Ezért is fontos, hogy olyan weboldalakról tájékozódjunk, amelyek megbízható, korrekt információkat nyújtanak.

Az ujszo.com szerkesztőségében minden nap azért dolgozunk, hogy Önök kizárólag ellenőrzött, valós híreket kapjanak weboldalunkon. Ennek biztosítása meglehetősen költséges. Mi viszont szeretnénk, hogy minden kedves olvasónk hozzájuthasson az ellenőrzött információkhoz, ez azonban az Önök anyagi segítsége nélkül hosszú távon nem lehetséges.

Ezért kérjük olvasóinkat, hogy járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
koronavírus

Koronavírus: 49 új eset volt szerdán

Mindegy mikor, csak jöjjenek, foglaljanak a turisták…

Jó hír! Szinte bármikor foglalhatunk, mindig van akciós ár

koronavírus

Ezekben a járásokban találtak új fertőzötteket szerdán

bejrúti robbanás

Hatszáz történelmi épület rongálódott meg, 70 összedőlhet sürgős beavatkozás nélkül Bejrútban

Nyugat- és Közép-Szlovákiába visszatér a kánikula

utasszállító illusztráció

Életre szóló ingyenjegyet kap a repülőgépen született ikerpár és az édesanya is

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.