Vélemény

Fogyásunk okai

Az asszimiláció mellett alig esik szó az elvándorlásról.
Mózes Szabolcs

2019. május 7. 09:30

gyerek

Fogy a magyar, mutatta ki a Statisztikai Hivatal. Nem meglepő, évek óta ez a tendencia, ám messze nem csak az asszimiláció miatt. 

Vegyes házasságok, szlovák iskolába íratott magyar gyerekek, asszimiláció, elszlovákosodás. Évtizedek óta nagyjából ezek a kulcsszavak jutnak eszünkbe, ha a szlovákiai magyarság fogyásáról olvasunk, hallunk.

A magyar gyerekek hatoda-ötöde valóban szlovák iskolába jár, jelentős részük pedig felnőttkorára identitást vált. A vegyes házasságokban nevelkedő gyerekek túlnyomó többsége szlovák nemzetiségű, nem elhanyagolható részük nem is tud magyarul. Ám a valóságnak csak egy szeletét neveznénk meg, ha a fogyással kapcsolatban csak erről beszélnénk.

Az utóbbi harminc évben kinyílt a világ, változott a gazdasági-szociális helyzet, és változóban az értékrend is, ez pedig egyre jelentősebb mértékben járul hozzá a felvidéki magyarság fogyásához. Ezt viszont még mindig kevéssé tudatosítjuk, nemcsak a megszokás miatt, talán azért is, mert itt nem lehet csak a szlovákokra mutogatni. A magyarság természetes szaporulata hozzávetőlegesen a 80-as évek óta nem elégséges, magyarán kevesebb gyerek születik, mint amennyi egy közösség reprodukciójához, számbeli fenntartásához szükséges. Tudjuk, ez a bűvös 2,1-es szám, nagyon leegyszerűsítve családonként két gyerek. Egy kisebbségi közösség számát pedig úgy bűvészet szinten tartani, ha a kelleténél kevesebb gyermek születik. A többségi szlovák társadalmat is érinti ez a probléma, ám azt két tényező pozitív irányba löki: az egyik a kisebbségek (elsősorban a magyarság) asszimilációja, a másik a bevándorlási többlet: a külföldről érkezők, ha integrálódnak és asszimilálódnak, általában a többségi társadalomba olvadnak be, nem egy kisebbségibe. Sokszor még abban az esetben is, ha a kisebbségi közösség helyben valójában többséget jelent.

A demográfia az utóbbi években a szociológusok szótárából kiszabadulva a politikusok beszédébe is belopózott. Nem véletlenül: az egyik legsúlyosabb társadalmi problémáról van szó, aminek viszont egy kormányzati ciklusnál sokkal hosszabb távú hatásai vannak, ezért nehezebben találja meg az őt megillető helyet a közbeszédben. 

Asszimiláció, demográfia és elvándorlás. 1989-ig ez utóbbi jelenség is minimálisan érintette a kommunista barakkba zárt magyar közösséget, ám az utóbbi harminc évben jelentősen hozzájárult a fogyásunkhoz.

Hatásai pedig leginkább hosszabb távon fognak sújtani minket. Az idősebb és a középgeneráció ugyanis ritkán távozik, a fiatalok, akik elmennek – takarítani, felszolgálni, menedzserkedni, egyetemen tanulni – és nem térnek haza, gyermekeiket is külföldön fogják felnevelni. A jövőben tehát nemcsak ők, de az általuk felnevelt generáció is hiányozni fog a hazai magyar társadalomból. Az utóbbi évtizedekben már megszoktuk, hogy a beiratkozásnál kampányolni kell, a magyar identitás vállalására buzdítani, ám meg kell tanulnunk a több gyermek vállalása mellett, továbbá az elvándorlás csökkentése ellen is kampányolni.

Támogassa az ujszo.com-ot

Nehéz időkben van a legnagyobb szükség gyors, megbízható tájékoztatásra. Jövőnkről, biztonságunkról, egészségünkről csak hiteles információk birtokában dönthetünk. Az ujszo.com ezért dolgozik. A gazdaság megroppanásával ugyanakkor hirdetési bevételeink csökkennek.

Ahhoz, hogy továbbra is fontos információkkal tudjuk segíteni olvasóink döntéseit, nélkülözhetetlen marad a szerkesztőség alapos, összehangolt munkájának fenntartása. Hisszük, hogy most van a legnagyobb szükség ránk.

Ezért kérjük olvasóinkat, ha lehetőségük van rá, támogassák az ujszo.com működését. Számítunk Önökre! Önök is számíthatnak ránk! Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra! Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
bor

Már a borszaküzletek is kinyithattak

koronavírus

Már Galántán is elkezdték a mintavételt a koronavírus-teszthez

n

A NAKA őrizetbe vette a férfit, a fegyverrel fenyegette Matovičot

szepesség romatelep koronavírus

Öt szepességi romatelep mintegy 6000 lakója van karanténban

koronavírus

Koronavírus: ezekben a járásokban regisztrálták az új fertőzötteket szerdán

koronavírus rimaszombat

Koronavírus-teszt Rimaszombatban is

Legfrissebb galériák
Olvasta már?

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

Új Szó logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.