Vélemény

Fico retteg, a tagság még jobban

A hajó süllyed, és a smereseknek nincs hova elevickélniük.
Eva Mihočková

2019. június 6. 10:00

fico

Ugyan a százszor elismételt hazugság igazsággá válik, azt már lehetetlen elhitetni, hogy a Smerben minden rendben van. Már nem lehet csűrni-csavarni a tényeket, nem lehet azt mondani, hogy Fico azért nem lett köztársasági elnök, mert az emberek a miniszterelnöki székben akarják látni, nem lehet azt mondani, hogy bár a Smer gyengül, de még mindig a legerősebb és sorra nyeri a választásokat, főleg ha nem vesszük figyelembe a függetlenek eredményeit. Hogyan adjuk most be a tagságnak, hogy párt második lett az európai parlamenti választáson?

Régebben Robert Fico bizonyára részletesen elmagyarázta volna az övéinek, hogy a Progresszív Szlovákia/Együtt az nem egy, hanem két párt, ezért a Smer nyerte az EP-választást is, de mára valahogy megkopott a kreativitása és fogytán az ereje. Egyre szűkebb körrel kommunikál a pártban is, és egyre jobban fél, hogy ha elveszíti minden hatalmát, annak milyen következményei lesznek. A legjobban azonban attól retteg, hogy ha elveszíti pártelnöki székét, azzal minden lehetősége is elvész, hogy találjon magának valamilyen posztot, amelyet pályafutása méltó levezetéseként tüntethet fel és államférfiként tetszeleghet, még az alkotmánybírói kinevezés lehetősége is ugrott Zuzana Čaputová elnökválasztási győzelmével. Fico olyan mentális állapotba került, amikor már a saját árnyékától is megijed és testőrökkel kell körbevetetnie magát.

A Smer tagsága azt már rég megértette, hogy menthetetlenül kopik a párt népszerűsége, az európai parlamenti választás után azt is fel kellett fognia, hogy ennek nemcsak a rendszerellenes erők vagy a függetlenek előretörése az oka (mint például az önkormányzati választáson). A Progresszív Szlovákia/Együtt győzelme kíméletlenül megmutatta, hogyan végződhet a parlamenti választás, és azt is, hogy lehetetlen átállni a győztesek oldalára. Amikor a HZDS kezdett darabjaira hullani, a káderek és a tagság egy része a Smernél talált menedéket, az egykori SDKÚ-sok eloldaloghattak a KDH-ba, a Sieťhez, a Hídhoz.

A Smer hajója süllyed, és nincs egyetlen párt sem, ahova át lehetne evickélni.

Danko SNS-e szintén leszállóágban, Kotlebáékhoz átállni nem kecsegtet különösebb haszonnal kormányzási szempontból, Harabin pedig egyelőre nem alapított pártot.

A Smer vidéki káderei nem akarják, hogy Fico karrierjének vége az ő végüket is jelentse, ezért aztán még ijedtebben nézik a léket a süllyedő hajó oldalában.

Többségük Peter Pellegriniben látja a megmentőt, ezt támasztják alá a belső használatra megrendelt közvélemény-kutatások eredményei is. Az elégedetlenkedők hangadója, Monika Smolková eddigi smeres EP-képviselő nem hazudik, amikor azt állítja, hogy a párt elnökségének írt, változást sürgető felszólító levelet a tagság nagy része támogatja. Hogy akkor miért hallgatnak? Smolková szerint a smeres polgármesterek attól félnek, ha beállnak a lázadók közé, oda a pénz, elkaszálják az uniós pályázataikat. Mert bár Fico a végét járja, de az emberei még mindenhol ott vannak, mély gyökereket eresztett az államigazgatásba, mint egykor Štefan Harabin az egész igazságszolgáltatásba. 
A túlélési ösztön azonban mindennél erősebb, és a változások egyik motorja.

Eva Mihočková
A szerző a Trend hetilap kommentátora

Támogassa az ujszo.com-ot

Nehéz időkben van a legnagyobb szükség gyors, megbízható tájékoztatásra. Jövőnkről, biztonságunkról, egészségünkről csak hiteles információk birtokában dönthetünk. Az ujszo.com ezért dolgozik. A gazdaság megroppanásával ugyanakkor hirdetési bevételeink csökkennek.

Ahhoz, hogy továbbra is fontos információkkal tudjuk segíteni olvasóink döntéseit, nélkülözhetetlen marad a szerkesztőség alapos, összehangolt munkájának fenntartása. Hisszük, hogy most van a legnagyobb szükség ránk.

Ezért kérjük olvasóinkat, ha lehetőségük van rá, támogassák az ujszo.com működését. Számítunk Önökre! Önök is számíthatnak ránk! Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra! Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
diploma

A kormányfő lehetetlent kér a szakdolgozatok felülvizsgálatával

szigetelés

Pénzszivattyú energiaszolgáltatók

*

20 euróért repülhetünk 7 népszerű városba a nyári főszezonban

robert fico

17 járási elnököt váltott le a Smer, júliusban tisztújító ülés lesz

Nagymegyer

Nyáron is lesz iskola és óvoda

ddd

Augusztusban jön a Nyári lázadók

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.