Vélemény

Félidő 1:1 – Trump ellensúlyt kapott

Eldőlt, hogy nem lesz impeachment Trump ellen.
Feledy Botond

2018. november 8. 16:29

Bejöttek az amerikai kongresszusi választásra vonatkozó jóslatok, a közvélemény-kutatók nagy örömére. Donald Trump 2016-os megválasztása óta óvatosan kezeljük a felmérések adatait, de úgy tűnik, a kutatási módszerek is fejlődnek.

Így az előrejelzéseknek megfelelően a képviselőházban (a kongresszus alsóháza) a demokraták kerültek többségbe, míg a szenátus maradt a republikánusok kezében.

A két győzelem között van különbség: a képviselőházban kétévente mindenkit újraválasztanak, így ott 435 helyért versenyzett a két párt, a demokraták több mint kéttucatnyi képviselői helyet hódítottak el, és többségbe kerültek. A szenátoroknak viszont most csak a harmadát választották újra, és javarészt olyan szövetségi államokon volt a sor, ahol általában a republikánusok nyernek, így sikerült megőrizni szenátusi többségüket. Az eredmény azt mutatja, hogy amennyire Trump képes mozgósítani a táborát, úgy ez most a demokratáknak is sikerült, bázisukat főleg a spanyol ajkúakkal, a képzett nőkkel és a fiatal választókkal tudták bővíteni.

A folytatást egyelőre nehéz megjósolni, de egy dolog valószínűnek tűnik: még hangosabb lesz a politika Washingtonban.

Már csak azért is, mert Trump négyéves elnöki ciklusa a feléhez közeledik, az idő gyorsan szalad, és hamarosan mindenki elkezd gyúrni a 2020-as elnökválasztási kampányra.

Mivel többségbe kerültek a demokraták és megszerzik a képviselőházi bizottságok irányítását, számtalan vizsgálatot indíthatnak el, amelyeket eddig sikeresen blokkoltak a republikánusok. Kutatni fognak a sok-sok minisztériumi és fehér házi jelentésben, anyagokban, százhoz közelít azoknak az ügyeknek a száma, amelyeket meg akarnak nyitni.

De nem kizárt az sem, hogy Trump képes lesz kompromisszumot kötni a demokratákkal egy-egy fontos ügy, törvény elfogadása érdekében, volt erre néhány példa korábban is.
 
Meglepő módon egy dolog biztos: aligha indítják el a Trump elleni elmozdítási eljárást, vagyis a híres impeachmentet. Egyrészt mindkét ház beleegyezése kellene ehhez, és mivel a szenátuson ez sosem menne át, feleslegesen erőlködnének a demokraták. Másrészt éppen a számukra sikeres félidős választások miatt értelmezhetik úgy a helyzetet, hogy Trump legyőzhető, tehát maradjon elnök. Jobb lesz majd ellene indítani egy demokrata jelöltet, mint egy Trumpnál mérsékeltebb, kevésbé megosztó, középről több szavazót megszólító republikánus politikus ellen. Ez persze még a régi pártlogika, közel sem biztos, hogy érvényes lesz, hiszen a balszélről is egyre többen igyekeznek növelni a demokrata párton belüli befolyásukat.
 

2018. november 7. 16:57

Trump: ha a demokraták vizsgálatokat indítanak, lesznek ellenvizsgálatok

Így marad a képviselőházi csatározás, a Fehér Ház fiókjainak kiforgatása, bizottsági vizsgálatok, miközben a legfontosabb ügyekben végre talán születhet egy-egy kompromisszum, hiszen a demokraták alsóházi pozíciója értékes lesz az alkudozások során.

Végső következtetésként pedig azt vonhatjuk le, hogy működik az amerikai demokrácia, működik a kontroll, a fékek és ellensúlyok rendszere, nincs túlhatalom, a váltógazdaság nem áll le. Republikánus többség után vegyes kongresszus, majd az inga tovább mozoghat ide és oda újra. Ez pedig hosszú távon pont így jó minden polgárnak.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Nagyon kérdéses a Híd és az MKP mandátuma is.

Komáromban is alacsony a részvétel, inkább az idősebbek mentek szavazni

Hoki-vb: döntősök a kanadaiak, lelépték a cseheket

Integráció nem, folklór igen

Egy amerikai nő mindenáron szavazni akart Pozsonyban

Öt sárgamellényes a választás megszüntetését követelte Pozsonyban

Legfrissebb galériák
Olvasta már?