Vélemény

Felebarátaid a boltban

Harc a mindennapi friss kifliért? Ennél már jóval többről van szó.
Márius Kopcsay

2020. május 25. 11:30

vasárnapi boltzár vél

A vasárnap szabadnap, hiszen az Úr is megpihent a hetedik napon – ezért aztán megint vezető téma lett a vasárnapi nyitvatartás. A lakosság mondjuk negyven feletti része megtapasztalta a két szélsőséget ezen a téren. A szocializmusban szombat délben kivétel nélkül becsukott minden és kész. Nem beszélve arról, hogy szombaton déltájt már nem is volt érdemes bemenni a boltba, már úgysem volt tej meg kenyér.

Aztán megszoktuk a nonstop vásárlást, majd azt, hogy az államünnepeken ismét bezárták az üzleteket. És kinevettük Richard Sulíkot, aki azon morgott, hogy vasárnap miért nem tud friss, ropogós kiflit venni. De változnak az idők.

A koronavírus vasárnapra bezárta az üzleteket és újraindította a vitát arról, hogy akkor maradjanak zárva a járvány után is.

Az erről folytatott egyébként sem túl konstruktív vita pedig mostanra a konzervatívok és a liberálisok küzdelmévé fajult. Az elmúlt években mindig akadt olyan téma, ami olaj volt erre a tűzre, hogy aztán ez az ellentét már-már inkvizíciós jelleget öltsön. Az előző kormányzati ciklus végén ilyen volt az Isztambuli Egyezmény, nemrég pedig az emberi jogi biztos éves jelentése a parlamentben, amikor kiderült, hogy a képviselők nagy részének fogalma sincs arról, mi is lenne az ombudsman hivatalának dolga és úgy általában az emberi jogokért sem aggódnak különösebben. Kivéve ha a meg nem született gyerekek jogairól van szó. Ha a gyerek megszületik, és véletlenül éppen romának vagy homoszexuálisnak születik, hát akkor egyes politikusok szerint egyszerűen pechje van. A legjobb hónapjait máris maga mögött tudhatja.

E társadalmi illem és jó nevelés jegyében illene azzal is egyetérteni, hogy vasárnap zárva a bolt. Hiszen a jó keresztény vasárnap templomba megy, és a többiek is visszafoghatnák magukat meg a fogyasztást, merthogy a járvány alatt sem volt vasárnap nyitva a bolt.

Csakhogy itt már egyáltalán nem arról van szó, hogy lehet a vasárnap reggel friss kiflit venni. A koronavírus gazdasági visszaesést eredményez, sokan máris elveszítették a munkájukat. Az állam csak részben és késlekedve folyósítja a kárpótlásokat, a felmérések szerint pedig az emberek a járvány elmúltával is óvatosak maradnak, bizonytalan időkben érthetően nem fogják két kézzel szórni a pénzt, még akkor se, ha van.

A vasárnapi zárvatartás viszont csak hozzátenne a gazdaság vergődéséhez, stagnálásához – ilyenkor pedig a logika azt diktálja, hogy próbáljuk ösztönözni, élénkíteni az egyébként sokat átkozott fogyasztást.

Mert ebben az esetben nem haszonszerzésről, forgalomnövelésről van szó. Hanem arról, hogy segíts a felebarátodnak. Tehát minimum annyit megérdemelne ez a téma, hogy felelős szakmai vitát folytassanak róla.

A szerző a TASR munkatársa

Támogassa az ujszo.com-ot

Nehéz időkben van a legnagyobb szükség gyors, megbízható tájékoztatásra. Jövőnkről, biztonságunkról, egészségünkről csak hiteles információk birtokában dönthetünk. Az ujszo.com ezért dolgozik. A gazdaság megroppanásával ugyanakkor hirdetési bevételeink csökkennek.

Ahhoz, hogy továbbra is fontos információkkal tudjuk segíteni olvasóink döntéseit, nélkülözhetetlen marad a szerkesztőség alapos, összehangolt munkájának fenntartása. Hisszük, hogy most van a legnagyobb szükség ránk.

Ezért kérjük olvasóinkat, ha lehetőségük van rá, támogassák az ujszo.com működését. Számítunk Önökre! Önök is számíthatnak ránk! Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra! Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Andrej Doležal

Jobban odafigyelnek majd a külföldről hazaérkezőkre

Branislav Gröhling
Frissítve

Gröhling diplomamunkája is plágiumgyanús

allergia

Öt év múlva mindenki allergiás lehet

Frissítve

Afrikai sertéspestisben pusztult el két állat egy ágcsernyői háztájiban

galántai asztalitenisz

Jövőre is extraligások a galántaiak

koronavírus rendőrség határ

24 óra alatt 64 444 gépkocsi hajtott be Szlovákia területére

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.