Vélemény

Fejjel a korlátnak

Sokunk álma aktív nyugdíjasként az unokákkal játszani, utazgatni vagy éppen hobbiként kertészkedni, halászgatni.
Ódor Lajos

2019. április 3. 12:30

parlament
Kotleba és három hidas képviselő segedelmével megszavazva

Most, hogy a parlament elfogadta a nyugdíjkorhatár alkotmányos felső korlátját (64 év), a vágyaink sokkal elérhetőbbek lettek. Vagy nem? 
Sajnos rossz híreim vannak. Nem szeretném aprólékos gazdasági elemzéssel untatni az olvasót, ezért csak három közérthető gondolatot kínálok. Az első az ígéretekre és mézesmadzagokra vonatkozik: 

szlovák átlagfizetésből nem lesz svájci nyugdíj.

Legyen a nyugdíjrendszer hagyományos elosztó-kirovó, vagy befektető, „második pilléres”, a végeredmény mindig attól függ, milyen magas bérből fizetjük a járulékokat. Amíg a fizetések nem közelítik meg jobban a nyugati színvonalat, pezsgőre és kaviárra csak keveseknek jut majd.
A második tény az állami nyugdíjakra vonatkozik. 

Hosszú távon a nyugdíjasoknak csak annyit lehet kifizetni, amennyit a dolgozók befizetnek.

A Szociális Biztosító az „ami befolyik, az rögtön kifolyik” alapon működik. A nagy probléma akkor kezdődik, amikor egyre kevesebb befizető jut egy nyugdíjasra. Ennek az öregedési folyamatnak két fő oka van: a korábbi korcsoportokhoz képest jóval kevesebb a gyerek és egyre növekszik a várható élettartam (tovább élünk). 

Most körülbelül öt aktív korú jut egy nyugdíjasra, néhány évtized múlva már csak kevesebb mint kettő! Másképpen fogalmazva, aki nem született meg tavaly, az húsz év múlva nem fog munkába állni és nem fogja finanszírozni a nyugdíjakat.

Hozzáteszem, hogy a születések alacsony száma az elmúlt harminc évre igaz, és Szlovákiában lesz az egyik legdrámaibb öregedési folyamat az unióban. 

A harmadik dolog: nem érdemes a fára összpontosítani, ha az egész erdő lángol. A dolgokat mindig összefüggéseiben kell megítélni. A nyugdíjrendszerben három fő paraméter van, amit így vagy úgy mozgatni lehet: a befizetett járulékok és a nyugdíjak magassága, valamint a nyugdíjkorhatár. Ha az egyiket kibillentem, a másik kettő közül is mozdítani kell valamelyiket, hogy egyensúlyban maradjon a rendszer. Az elöregedő társadalomban fokozatosan csökken majd a befizetők száma, és egyúttal nőni fog a kifizetendő nyugdíjak értéke. 

Alkotmányos törvénnyel ugyan megpróbálhatjuk betiltani az öregedést, de nem hiszem, hogy több sikerrel járnánk, mint a globális felmelegedés vagy a gravitáció törvényen kívül helyezésénél.

Remélem, mostanra már világos, hogy nem lehet csak úgy hasra ütve bevezetni egy maximális nyugdíjkorhatárt. Miért 64? Hogyan fogjuk finanszírozni? Legalább ne kétharmados törvénybe került volna. Csak megjegyzem, hogy most a korhatár még jócskán 63 év alatt van, tehát még csak nem is aktuális a téma. Politikai szempontból olcsó populista intézkedés. De mivel alkotmányos, s ezért később nehezen változtatható előírásról van szó, nézzük meg, milyenek a gazdasági vetületek (ha a törvény a jövőben is életben marad). Most a nyugdíjkorhatár attól függ, milyen sokáig élünk nyugdíjasként. Ha hosszabb ideig, akkor növekszik, ha kevesebbig, akkor csökken. Ehhez képest ha a rendszer majd nem reagál a jövőben és „megáll” 64 évnél, a következőket várhatjuk.

A mostani szabályhoz képest jelentősen megnő a nyugdíjasok száma, és a nyugdíjak kisebbek lesznek, kb. tíz százalékkal. A gazdaság is lelassul, mivel kevesebb lesz a munkaerő. Hatalmas lyuk keletkezik a Szociális Biztosító költségvetésében, amit valahogy be kell foltozni. 

Vagy a fiatalokat kell majd jóval nagyobb mértékben megadóztatni, vagy a nyugdíjakat kell még jobban csökkenteni. 

Egyik réteg sem lesz hálás, ezért is sokkal jobb megoldás a fokozatos, kis lépésekben történő és a várható életkorhoz mért korhatáremelés. Nincs semmi mágia a 64-ben. Az uniós tagállamok többségében már ma magasabb a nyugdíjkorhatár, mégsincs tömeges elhalálozás a munkagépek mellett. Az összefüggés pont fordítva igaz: mivel magasabb a várható élet hossza, az emberek hosszabb ideig dolgoznak, s még mindig marad idejük a nyugdíjas évek élvezetére. 

Persze mindez nem azt jelenti, hogy ne lehetne (vagy kellene) vitázni a korkedvezményes nyugdíjakról, a jobb egészségügyről, a családpolitikáról, egyes foglalkozások külön elbírálásáról, vagy akár rugalmasabb munkalehetőségekről az idősebbek számára. Csak hát ez a nehezebb. Sokkal könnyebb behunyni a szemet, és azt mondani: hatvannégy. 

Ha majd a jövőben nekiszaladunk a most bevezetett korlátnak, garantáltan több kormánynak is fájni fog a feje.

Ódor Lajos
A szerző a Szlovák Nemzeti Bank alelnöke

Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Tomáš Valášek

Valášek elnézést kért a magyaroktól

idősotthon

Újabb állomáshoz érkezett a vakcinaprogram

Arkana

Renault Arkana E-Tech Hybrid 145: takarékos és főleg nyugodt vezetés

Anna Záborská

Több százan tüntettek Pozsonyban az abortusztörvény ellen

komárom

Komárom – 14 bérlakás jön létre a régi iskolaépületben

Miloš Zeman
Frissítve

A kórház szerint Zeman jelenleg nem képes ellátni feladatait

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.