Eszkaláció

kahovka

Az elmúlt napokban nem sok jó hír érkezett a nemzetközi konfliktuszónákból. Miközben kínai és orosz vadászgépek együtt sértették meg a dél-koreai légi azonosító zónát, éppen Németország is hadihajókat ígért a csendes-óceáni szövetséges jelenléthez. Ha ez nem lenne elég, a közvetlen szomszédunkban, Ukrajnában, a Dnyipro folyón a Fekete-tenger előtt álló utolsó óriásgát egy darabja leomlott.

Nem világos, hogy pont így akarták az oroszok, vagy félresikerült a robbantás, esetleg simán katasztrófa történt, mert egy éve nem foglalkoztak a gát állapotával. Az biztos, hogy kb. tíz balatonnyi víztömeg állt a gát mögött, amely kedden elkezdett lezúdulni, nem kímélve az oroszok által megszállt jobb partját sem a folyónak.

Ukrajna eközben az orosz határ menti területi régiókra is csapást mért, jelenlegi tudásunk szerint helyi önkéntes szabadcsapatokat felfegyverezve az orosz oldalon. Az már biztos, hogy Belgium vizsgálatot követel, hogy az átadott fegyverzetet ki és hogyan használta az orosz határokon belül. Holott nem annyira meglepő fejlemény ez, elvégre eddig is sorra robbantak fel üzemanyag-tározók, gyulladtak ki szimbolikus és stratégiai objektumok az Orosz Föderáció területén.

Jelképes volt, hogy Moszkvát dróntámadás érhette: ezzel az orosz főváros lakosai is egy pillanatra ugyan, de megtapasztalhatták, hogy milyen lehet az élet az ukrán fővárosban több mint egy éve. Márpedig bárkinek, aki véget vetne így vagy úgy a háborúnak, muszáj lesz az orosz népességgel is megértetnie, hogy mi történik.

Erre a sorozatra tette fel a koronát a Washington Post exkluzív értesülése, amely még a tavasz óta szivárgó, úgynevezett Discord-leak sorozat része. Jelesül kiderült, hogy az európai és az amerikai titkosszolgálatoknak is értesülésük volt arról, hogy az ukrán különleges alakulat hónapokig készült arra, hogy az Északi Áramlat ellen fedett támadást intézzen. Bár a kiszivárgott anyagból egyelőre annyi derül ki, hogy valóban tudtak ilyen kísérlet előkészítéséről, és hogy az ukrán fél technikailag erre képes lehetett, az is kiderül egy fordulatban, hogy elhalasztották az eredeti dátumról a robbantást 2022 nyarán. Mindenesetre pont olyan részletek derültek ki a tervekről, mint amelyekről Németország később a saját nyomozásában beszámolt: álnéven bérelt jachtról intézett mélytengeri művelet.

Az ukrán–orosz háború konvencionális frontja a legkegyetlenebb. Ugyanakkor a többi frontot se becsüljük alá, mert azok is érintenek minket, uniós polgárokat: a szabotázs, a kibertámadások, a dezinformáció és társadalmi megosztásra való törekvés, az energiaellátási kérdések és sorolhatnánk.

Minden abba az irányba mutat, hogy a háború vége előtt még akár eszkaláció következhet, mivel mindkét fél ezáltal hiszi, hogy jobb pozíciókat szerezhet. Ezek pedig roppant kockázatokkal járnak együtt, természetüknél fogva.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?