Vélemény

Eső mosta ünnepek és fesztiválok

Családi piknik lesz a kertben, magyarázza az élelmiszerboltban előttem sorakozó asszonyság, az anyuka születésnapjára készülnek. Viszi a réteslapokat, a túrót és az almát, a nővére süti a tortát.
author
Száz Ildikó

2022. augusztus 23. 07:30

esernyo
- Unsplash-felvétel

A mögötte álló nagymama korú falubeli rákontráz, ők hármas ünnepet ülnek, összejöttek a születésnaposok, de egy névnapos is van köztük. Természetesen ők is kényelmesebben férnek el a kerti hűsölőben, viszi a díszítésnek való kis lámpásokat, vidám mintás papírpoharakat és tányérokat, mert nagy kondérból esznek. Nem tudom, hogyan alakultak a családi ünnepségek, de valószínűleg azokat is elmosta a hétvégi eső. Eláztatta a Szent István-napi ünnepségek egy részét is, holott a szervezők hetek óta készülődtek a nagy eseményre. Nem kímélte a zselízi népművészeti fesztivál vendégcsoportjait és közönségét sem a bőséges égi áldás. A minap még iszonyú szárazságra panaszkodtunk, korábban meg arra, hogy a koronavírus-helyzetben nem lehetett találkozni, együtt ünnepelni. Most megjött a várva várt eső, és fényesre mosta a színpadokat, a szabadtéri nézőtereket, ülés nem maradt szárazon, és a szervezőknek óráról órára újabb döntést kellett hozniuk. Emlékszem, amikor átvettem a zselízi kastélypark kapujánál a karszalagot pénteken kora este, még azt mondták a szervezők, ne is emlegessük az esőt. Nem fog esni és punktum. Néztem a nézőtér padjainál készülődő gyerekeket és a szüleiket, akik nagy odafigyeléssel fonták a varkocsokat, igazgatták a legénykék kalapkáit, mellénykéit. Megható volt, ahogy a tekintetükkel büszkén simogatják a csöppségeket, mielőtt elindulnak a színpadhoz vezető kis hídon. Akkor még én is azt bizonygattam, hogy idefelé jövet nem láttam komor esőfelhőket a zselízi égbolton. Komáromnál viszont már szemerkélt, mi több, az egyik szembejövő furgon fiatal sofőrje kissé alábecsülte az egyre szaporább esőcseppek erejét. Olyan vehemensen vette be a kanyart, hogy a szemem láttára repült ki a szántóföldre. Még soha életemben nem láttam fél méterrel az úttest felett szállni egy furgont, felsejlett közben a sofőr arcán is a rémület, ahogy görcsösen kapaszkodik a volánba. A kocsi valami csoda folytán nem borult fel, odabent landolt a kukoricásban. Zselízről hazajövet a frissen aszfaltozott, az előző napok forróságától még mindig gőzölgő utak peremén bősz villámok cikáztak, mintha pótolni akarnának megannyi elmaradt tűzijátékot, és olyan égzengés támadt, hogy minden zajos koncertet lekörözött volna. Még a legcudarabb vihar után is kikönyökölnek az első napsugarak a felhők mögül, és pont ilyennek tűnt néhány lelkes szervező megjegyzése, amit a zivatarok miatt elmaradt programokhoz fűztek. „Mindent bepótolunk, mert jövőre is lesz ünnep, jövőre is lesz fesztivál!”

Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
d

ÖSSZEFOGLALÓ: Jövőre ennyit fizetünk majd a gázért és a villanyért!

mikulec k
Frissítve

Mikulec marad a belügyminiszter, ezúttal sem sikerült leváltani

sulík k
Frissítve

A kormány leváltását indítványozza az SaS

d

Újabb brutális verekedés tört ki Pozsonyban

tűzoltó k

TRAGÉDIA: Szolgálat közben halt meg egy fiatal önkéntes tűzoltó

késelés k

SZÖRNYŰ: Szórakozásból félholtra késeltek egy idős bácsit

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.