Vélemény

Enyhe tél és vállalkozói kockázat

Arcpirító a távhőszolgáltatók pofátlansága, az enyhe tél miatt háromszáz százalékkal emelnék a fűtésdíjat, mondván, hogy elesnek a megszokott profitjuktól. A végfelhasználónak, aki a radiátor túloldalról szörnyülködik az erről beszámoló hírek felett, erre csak egy válasza lehet: kit érdekel?
author
ÚJ SZÓ ONLINE

2014. január 9. 08:20

Természetesen minden vállalkozás profitra hajt, legyen az lapkiadó, köldökzsinórvér-laboratórium, örömtanya, gyógyszergyár, asztalosműhely, pincészet, szoftverfejlesztő, vasmű, kolbászfüstölő, vagy éppen távhőszolgáltató. Akár szereti az ügyfelét, akár nem, mindenképpen azt a látszatot fogja kelteni, mint ha szeretné, mert a pénzét akarja. Ez tényleg ennyire egyszerű. Ezért megmosolyogtató, amikor a cégek vállalati hitvallást, missziót próbálnak megfogalmazni, amelyben a leggyakrabban azt olvashatjuk: célunk az emberek megsegítése; a környezetbarát módon dolgozunk fontos ipari innovációkon; működésünk által jobb lesz a világ stb. Miközben nyilvánvaló, az ezeket leíró vállalatok nagy ívben szarnák le az emberek megsegítését, a környezetbarátságot, vagy a jobb világot, ha a folyamat végén nem lenne ott egy kiadós euró/dollárhalom. És ezzel nincs is semmi baj. Aki termel vagy szolgáltat, jogosan vár el ellenszolgáltatást. Hogy ez az idők kezdete, de legalább kétezer éve így van, arról árulkodik a „Krisztus koporsóját sem őrizték ingyen” szólásunk...
 
Ám a dolog természetéből fakadóan, minden fajta vállalkozói tevékenység hordoz bizonyos kockázatot. Sílécet árulni például jövedelmező lehet, de ha ezzel mondjuk Csádban vagy a Közép-afrikai Köztársaságban próbálkoznánk, valószínűleg csak annyi profitot hozna, mint ha egy marokkói kezdő vállalkozó dromedárok értékesítéséből próbálna meggazdagodni a Tőketerebesi járásban. Tevét árulni Királyhelmecen egyszerűen kockázatos.
 
Távhőt szolgáltatni ebben a tájegységben ugyan nem olyan rizikós, mint ha a sivatag hajójával akarnánk a Bodrogon átkelni, de éppúgy nem kockázat nélkül való, mint ha hot-dogot árulnánk a Chopokon, vagy a Balaton partján Ha meleg/hideg van, nem jön a turista, s a boldogtalan árus a kifli helyett a virslijét dughatja, ahova tudja.
 
A melegre hivatkozva távhőárat emelni éppoly abszurd, mint ha egy sörgyár a hideg nyár miatt kérne állami kompenzációt, vagy, amikor pár éve a téli turizmusból élők kuncsorogtak állami támogatásért a hóhiány miatt. A távhőszolgáltatás egyik vállalkozói kockázata a lehetséges enyhe tél. Ezzel meg kell próbálni együttélni. Egy szigoráról hírhedt professzorom mondogatta, hogy nem kell mindenkinek erre az egyetemre járni, el lehet menni cipőfelsőrész-készítőnek is. Nos, távhőt szolgáltatni se muszáj annak, akinek nem megy.
 
Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Önnek ajánljuk
gáz

Sulík gázárcsökkentése veszélybe sodorhatja az energiabiztonságunkat

87 euróval több marad a nyugdíjasok zsebében

Új átverés szedi áldozatait: az idősek szó szerint kidobják megtakarított pénzüket az ablakon

Gúta

Nem öntöttek ki a folyók, nincs gond a szúnyoghelyzettel Gútán

heger k

Heger üdvözölte Svédország és Finnország NATO-csatlakozását

putyin k

A britek rájöttek, milyen szindrómában szenved Putyin

új szó

Miről ír a csütörtöki Új Szó?

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.