Vélemény

Egy zsarolás anatómiája

A bársonyos forradalom megünneplésének árnyékában Kočner Threemájának köszönhetően egy újabb csontváz esett ki abból a már hangár méretű szekrényből, amely a Smer botrányait rejti.
Hegedűs Norbert

2019. november 20. 08:48

kočner
Kit hogyan talál meg...? - Emil Vasko/Plus 7 dni

A nyilvánosságra került anyag szerint Kočner állítólag magát Robert Ficót, a Smer elnökét, akkori kormányfőt is megfenyegette 2015-ben. „Ha nem lesz nyugalmam, te nem leszel miniszterelnök!” – ez volt az alku lényege, Kočner ugyanis állítólag olyan kompromittáló anyagokkal rendelkezett, melyek nyilvánosságra kerülés esetén akár a kormányt is megbuktathatják.
Mielőtt kritikátlanul bevennénk ezt a szöveget, lépjünk hátra egyet: Kočner egy notórius hazudozó és hencegő „nagymenő” volt, a fentieket pedig egy másik vállalkozónak mondta, amikor megpróbálta leverni a „védelmi pénz” árát. Bizony: egy bizonyos Suchoba nevű vállalkozó figyelmezteti Kočnert, hogy ha el akarja kerülni az adóellenőrzést, akkor fizessen. Kočner azonban sokallja az összeget, és ekkor húzza elő a vélhetően ütőkártyaként szolgáló információt: ő már megegyezett Ficóval, sőt, azt is megmondta neki, hagyják őt békén, különben nagy baj lesz.
Kezeljük tehát óvatosan az elhangzottakat – Kočner, bármilyen nagy hal is volt a szlovák alvilágban, nem valószínű, hogy nyíltan ujjat mert volna húzni Ficóval, mikor az még a hatalma csúcsán volt.
Ez persze egyáltalán nem menti fel a Smer elnökét, Kočner ugyanis az ő rendszerének „gyermeke”, a Smer regnálása alatt tett szert szinte korlátlan hatalomra. Ugyanígy, a beszélgetés – függetlenül attól, hogy a Fico zsarolásáról szóló rész igaz vagy sem – mélységesen lehangoló képet fest arról, milyen mélyen rothadt a szlovák államszervezet. Ha Kočner fenyegetése valós, akkor az azt jelenti, hogy a „vállalkozó” az őt kitermelő rendszer fejére nőtt és keze az ország vezetéséig elér. Nem ez lenne az első eset, hogy Robert Fico közvetlen környezetében a maffiához köthető személy bukkan fel (korábban az „asszisztense” kapcsán merült fel ez), de a probléma gyökere mélyebben van. Eleve nem normális, ha egy „vállalkozó védelmi pénzt” fizet azért, hogy az állam békén hagyja őt a lopásai miatt. Ez már önmagában az államszervezet totális csődjét jelenti és a maffiaszerű praktikák térnyerését jelzi az államapparátusban. 
Meglep ez bárkit is, aki figyeli a hazai közéleti eseményeket? Sajnos nem. Feketén-fehéren leírva viszont még mindig felkavaró látni.

De a helyzet akkor sem jobb, ha Kočner csak hencegett a vállalkozó ismerősének. 

Megengedhetett magának egy ilyen blöfföt, mert senki nem merte megkérdőjelezni a helyzetét. Suchoba simán elhihette, hogy Kočnernek valóban kompromittáló információi vannak Ficóról. És miért ne hitte volna, hiszen ő maga is (állítólag) pont azért volt ott, hogy kenőpénzt zsaroljon ki Kočnertől az adóellenőrzés elkerülése érdekében. 

Így néz ki a Smer szociális állama: kéz kezet mos, ha mindenki benne van a buliban, senki nem fog köpni.

 A saját embereikről mindig gondoskodtak.

Úgy fest, ha Robert Ficóról van szó, csak rossz és rosszabb között választhatunk. A Smer elnöke valamikor azt ígérgette, hogy 2014-ben már nem lesz a politikában. Csakhogy nem tudott lemondani a hatalomról, politikai ellenfelei – vagy ha nem ők, akkor az utca népe – pedig az összes menekülési útvonalát aláaknázták. Nem lett köztársasági elnök, nem lett alkotmánybíró, sőt, már nem is ő saját pártja választási listavezetője. Még a házát is lefoglalta a bíróság. De még mindig itt van, még mindig tényező, hiába vált toxikus személlyé. Kočner Threemája azonban őt is elérte, és könnyen lehet, hogy a Smer elnökét az a vállalkozó rántja magával, akit ő tett naggyá.
Mindkettőjük számára méltó zárás lenne. 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

A Smer miatt leállt a kórházreform

Frissítve

A rendőrség eljárást indított Robert F. ellen

Bárki segíthet Natikának

18+

VIDEÓ: Így rúgta le egy férfi a hajléktalant a villamosról Budapesten (18+)

Halálos csapdát jelentenek a műanyaghulladékok a remeterákokra nézve

Zsugorodnak a madarak a klímaváltozás miatt

Legfrissebb galériák
Olvasta már?

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.